ÅPENHJERTIG: Skuespiller Marte Sæteren (22) betror at hun ikke alltid har vært like trygg på seg selv som det hun er nå. Foto: MATTIS SANDBLAD

«Hotel Cæsar»-Marte hardt ut mot kroppsfokus

Drukner i spørsmål fra unge TV-seere

(VG Nett) I «Hotel Cæsar» spiller Marte Sæteren (22) rollen som usikker og kroppsfiksert 16-åring. Privat betyr det mye for skuespilleren å advare mot skjønnhetspress.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Hotel Cæsar

- Jeg har et helt annet verdisyn enn Vanessa Nyman, sier «Cæsar»-nykommeren om rollen i såpeserien.

De siste ukene har TV-seerne vært vitne til 16-åringens fortvilelse over små bryster. I desperasjon oppsøkte Vanessa en plastikkirurg - fast bestemt på å få operert inn silikon. For Marte Sæteren er det krevende, men samtidig givende å figurere i rollen som ungjenta som har et så usunt forhold til egen kropp.

Ville ikke flåse

- Det føltes sårt å lese rollebeskrivelsen på forhånd. Vanessa, som først ble presentert som høy på seg selv, sliter egentlig med usikkerhet og dårlig selvbilde. Jeg får sympatierklæringer på hennes vegne, forklarer Sæteren til VG.

- Jeg var veldig opptatt av at dette ikke bare skulle bli en flåsete puppehistorie. Et slikt tema må håndteres med alvor. Vanessa lever i en verden hvor utseendet er det aller viktigste. Hun har ingen akademiske ferdigheter og sluttet på skolen som 16-åring. Hun måler sin egen verdi kun etter utseendet, forklarer Sæteren, som er sterk motstander av dagens skjønnhets- og kroppsideal.

- Hvorfor skal det finnes en definisjon på hva som er vakkert? Hvorfor skal noen få sette standarden? spør 22-åringen.
Sæteren får mange mail og bloggkommentarer om Vanessas problemer med små bryster og rollefigurens skjønnhetsfikserte mor.

Stoppes på gata

- Noen skriver til meg fordi de tror jeg er Vanessa. Ut fra måten de skriver på, forstår jeg at de er veldig unge. Men mange stopper meg også på gaten og stiller spørsmål. Det setter jeg stor pris på, og jeg tar meg tid til å svare alle. For meg er det svært befriende å få formidle at jeg har helt andre meninger enn Vanessa. Jeg kan snakke til dem som Marte. Det vil jeg gjerne at Vanessas fanskare skal vite, så jeg blir glad når de tar kontakt. Det er hvordan mennesker ser ut på innsiden, som er viktig, sier Sæteren.

Slet selv som 16-åring

- Mange vil kanskje mene at det er lett for deg å si - med ditt utseende?

- Ja, det hender jeg får høre det. Og kanskje de har rett. Samtidig spiller det ingen rolle om andre synes man ser bra ut hvis man selv sliter med selvfølelsen, forklarer Sæteren til VG.

Skuespilleren har nemlig ikke alltid vært så trygg som hun er i dag.

- Jeg levde godt og beskyttet som 13-14-åring. Da jeg var 16 og flyttet til England, manglet jeg plutselig den tette oppbackingen fra foreldre og venner. Da hadde jeg en periode hvor det var veldig viktig å se bra ut. Jeg opplevde en sterk frykt for ikke å være pen nok og for å gå opp i vekt. Det førte til at jeg ble redd for å omgås mennesker, betror skuespilleren.

Alvorlig sykdom i nærmeste krets fikk Sæteren på andre tanker.

- Når man opplever at noen av sine nærmeste blir syke, blir plutselig det å passe inn i et skjønnhetsideal ubetydelig. Da innser man hvor viktig det er å ha en sunn og frisk kropp, sier 22-åringen.

Dilemma

- Har du tenkt på at Vanessas problemer i «Hotel Cæsar» kan ha motsatt effekt - at det kan føre til økt kroppsfokus?

- Ja, jeg har tenkt på det. Når vi skuespillere går inn i roller, er det ikke vår oppgave å moralisere. Så sånn sett kan vi fraskrive oss ansvar. Men for meg er dette temaet så utrolig viktig, og jeg brenner for det. Skjønnhetsidealet er noe ungdom må forholde seg til uansett. Og jeg innrømmer at det betyr noe for meg hva folk mener om rolleskikkelsen jeg spiller, forteller Sæteren.

Skuespilleren presiserer at hun har forståelse for at noen velger å forstørre brystene.

- Men jeg håper at de gjør det for sin egen del, ikke for å leve opp til en standard andre har satt.

Sæteren var inntil nylig kjæreste med showartist Kjetil Tefke (35).

- Men nå er jeg singel, røper skuespilleren.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder