GAMMEL PROFIL: «Hotel Cæsar» feiret den 1000. episoden i september 2004. Fra venstre manusforfatterne Christian Wikander og Peter E. Falck, skuespillerne Ingrid J. Nordby, Sondre K. Larsen, Vanessa Borgli. Foran Anette Hoff. Foto: Kim Nygård

GAMMEL PROFIL: «Hotel Cæsar» feiret den 1000. episoden i september 2004. Fra venstre manusforfatterne Christian Wikander og Peter E. Falck, skuespillerne Ingrid J. Nordby, Sondre K. Larsen, Vanessa Borgli. Foran Anette Hoff. Foto: Kim Nygård

Seer-opprør mot sex og vold

«Cæsar»-tallene stuper

Satsingen på å sprite opp «Hotel Cæsar» med sex, vold og narko slo feil!

Rune Skogseth
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

TV2 har besluttet å vende tilbake til den gode gamle formelen etter at tusener av seere har vendt såpeserien ryggen.

Tirsdag var det nøyaktig åtte år siden den første episoden av «Hotel Cæsar» gikk på lufta, den gang med i underkant av 390000 seere. I knallåret 2000 var serien oppe i hele 661000 seere i snitt på våren, og 592000 på høsten.

Svak høst

Deretter har interessen dabbet sakte, men sikkert av - men aldri har seertallene falt så ettertrykkelig som i år, med et snitt på 369000 seere i vårsesongen og 291000 hittil i høst.

Lesernes mening:

Informasjonsmedarbeider Bjarne Laastad i TV2 erkjenner at våren og høsten har vært den svakeste i såpeseriens historie, med snittall for ukene som flere ganger har ligget godt under 300000.

- Tallene er i ferd med å gå opp igjen, men sett under ett er dette så langt den svakeste «Cæsar»-høsten noensinne.

Laastad er ikke i tvil om årsaken: Den tøffere profilen med mange nye karakterer og økt bruk av virkemidler som sex og vold. Tonen ble slått an allerede i de første episodene etter årsskiftet, med en voldsom skyteepisode i lobbyen, en ny rollefigur som stenger familiehunden inn i stekeovnen, narkotikamisbruk og lesbesex. Det tok ikke lang tid før seertallene begynte å falle.

- Satsingen slo rett og slett feil. Folk kjente ikke igjen serien sin. Mange foreldre vegret seg sikkert også får å slå på «Hotel Cæsar» på grunn av hensynet til barna. Dette tar vi nå konsekvensen av.

Mykere profil

TV2 bebuder derfor en mykere profil etter nyttår. På grunn av at episodene produseres et halvt år før de vises på skjermen, vil seerne først for alvor merke omleggingen etter nyttår.

- Vi har valgt å gå tilbake til den tidligere formen. Innholdet blir mindre voldelig, vi får et mindre fokus på narkotika og utagerende festing. Men «Hotel Cæsar» vil fortsatt være et drama med konflikter og intriger som spiller på forholdet mellom det onde og det gode.

Dessuten vedgår Laastad at TV2 også et feilskjær ved at de introduserte mange nye og ukjente karakterer, og ved å kaste familien Anker-Hansen ut av styre og stell.

- Folk fant seg rett og slett ikke i det. Dette er blant annet noen av tilbakemeldingene vi fikk fra fokusgruppene. Vi samler regelmessig mindre grupper mennesker som får se en episode eller to, og så lytter vi til responsen etterpå.

- Tok feil

- Hovedgrunnen til at vi la om i vår var for å treffe et yngre publikum. Men dessverre viste det seg at vi også skremte vekk noen av de eldre.

Men erkjennelsen av å ha tatt feil, har ifølge Laastad ikke ført til endringer av manus- og produksjonsstaben.

Laastad karakteriserer fortsatt «Hotel Cæsar» som et lokomotiv som drar seere over på de etterfølgende programmene. Han tror bestemt ikke at serien, som til nå er vist i 1380 episoder, vil forsvinne med det første.

- Vi ser allerede at seertallene er i ferd med å ta seg opp. Starten på høstsesongene pleier gjerne å være svake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder