Kun 1000 husstander melder inn

Bruker ulike måleutstyr

Feilmarginen er på 100.000

SEERMAGNETER: «Kampen om tungtvannet», «Hver gang vi møtes», «Hellstrøm» og Ylvis er alle flaggskip for hver sine TV-kanaler. Foto:Filmkameratene AS, TV 2, TV3 og TVNorge,

Flopp eller suksess - slik måles antall TV-seere

Visste du at du ikke trenger å se mer enn ett minutt av
et TV-program for at det skal slå ut på TV-tallene?

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Nesten hver uke rapporterer mediene, deriblant VG, hvor mange som har sett ulike TV-program. De siste ukene har NRKs «Kampen om tungtvannet» satt rekord på rekord, og den siste episoden satte enda en rekord.

Her får du svar på hvordan man med stor sikkerhet kan fastslå hvem som er TV-vinnerne og taperne.

Selv om TNS Gallup med stor nøyaktighet kan fastslå om nærmere to millioner seere følger en TV-sending, er det kun om lag 2300 mennesker de måler ut fra. Det er nemlig bare 1000 husstander totalt i hele Norge som måles.

HAR KONTROLL: Christian Thune-Larsen i TNS Gallup. Foto:PRIVAT,

– Det er tilstrekkelig for å kunne gi gode tall, opplyser Christian Thune-Larsen, avdelingsleder i TNS Gallup for radio og TV, til VG.

Slik velges de

TNS Gallup trekker og rekrutterer tilfeldig blant alle husstander i Norge – basert på kjente demografiske egenskaper ved husstandene. Panelet skal til enhver tid avspeile den norske befolkningen når det gjelder kjønn, alder og geografi.

– I tillegg benyttes ulike kriterier for utvelgelsen, som antall TV-apparater, opptaksutstyr og andre forhold som har betydning for folks TV-titting. Et tilfeldig utvalg på 1000 gir et godt datagrunnlag for å representere Norges befolkning på fem millioner. TV-panelet med rundt 2300 personer gir presise seertall med høy grad av sikkerhet både totalt og innenfor målgrupper, forklarer Thune-Larsen.

Måleutstyr

Elektroniske målinger for TV har vært brukt i Norge helt siden 1992. TNS Gallup overtok målingene i Norge i 2000 og har brukt denne metoden med noen justeringer underveis.

– Før dette brukte man mer generelle kartlegginger av seingen ved hjelp av tradisjonelle spørreundersøkelser.

MÅLEVERKTØY: 1000 husstander bruker dette TV-meteret. Foto:TNS Gallup,

Rent teknisk fungerer TV panelet slik at husstandene får montert måleutstyr, såkalt TV-meter, til hvert enkelt TV-apparat. Panelmedlemmene logger seg inn som seer ved hjelp av en fjernkontroll, dersom de befinner seg i et rom hvor TV-apparatet er på, og logger seg ut dersom de forlater rommet.

– Det tilkoblede utstyret identifiserer hvilket innhold som ses og overfører data automatisk til TNS Gallup hver natt. Basert på rapporteringen fra alle husstandene, kalkuleres og vektes data daglig. Vi kan dermed gi de beste estimatene for gårsdagens TV-konsum, forklarer Thune-Larsen.

Teller minutter

Ett minutts TV-titting er altså nok for at det skal virke inn på seertallene.

– Seertallene vi rapporterer på programnivå, refererer til gjennomsnittlig antall seere per minutt gjennom programmets varighet. Men dekningstallet for antall seere som har sett minst ett minutt av programmet, er som regel en del høyere, forklarer Thune-Larsen.

– Hva er feilmarginen her?

– Feilmarginene er avhengig av hvilket fenomen som rapporteres og målgruppen det eventuelt brytes ned på. Når TNS Gallup f.eks. melder at 1,1 millioner seere fulgte siste episode av «Nytt på nytt», er feilmarginen omtrent på 100.000 seere. Vi kan dermed med 95 prosent sikkerhet si at seertallet ligger mellom 1,0 og 1,2 millioner, forklarer han.

SEERMAGNET:1,5 millioner så «Nytt på Nytt»

BÆRBART: Dette mediemeteret kan panelmedlemmene ta med seg hvor de ferdes. Foto:TNS Gallup,

Ingen kan sitte i TV-panelet mer enn seks år.

– Det er en kontinuerlig utskifting av panelmedlemmer. Vi bytter ut minimum en fjerdedel av panelet hvert år.

– Hvordan vet dere at panelmedlemmene gjør jobben sin?

– TNS Gallup analyserer og kvalitetssikrer de mottatte data fra husstandene hver dag for å påse at panelmedlemmene bruker utstyret som avtalt. I tillegg har vi en løpende dialog med panelhusstandene om bruk av utstyret, endringer i husstandens sammensetning eller tilgjengelig TV-utstyr.

– Panelmedlemmene ser jo ikke alltid på TV? Hva med når de er fraværende eller er på ferie?

– Da inngår de i datagrunnlaget som nullseere. Men vi kartlegger TV-seing utenfor hjemmet ved hjelp av et bærbart Mediemeter. Disse bærer panelmedlemmene gjennom hele dagen og registrerer alt kodet radio- og TV-innhold som de eksponeres for. TV-dataene fra disse blir så koblet sammen med data fra TV-meterne på daglig basis, slik at målingen nå omfatter TV-seing både i og utenfor hjemmet.

BARE VANLIG TV: Enn så lenge er det kun tradisjonell TV-titting som teller i målingene, og ikke nett-TV. Foto:NTB Scanpix,

Nett-TV ikke med

Nett-TV er ikke inkludert i de offisielle seertallene – dette til tross for dagens nye medielandskap, hvor stadig flere ser TV på nett.

– Forhåpentligvis vil det bli det i løpet av nær fremtid. Etter hvert som bruken av nett-TV vokser, er det viktig at vi på en god måte får inkludert dette i tallene slik at vi kan rapportere tradisjonell TV og nett-TV samlet. Inntil videre rapporteres dette separat som en del av vår internettundersøkelse. Når det gjelder seing av opptak og repriser, er dette inkludert i dagens undersøkelse.

– Får panelet betalt?

– Som takk for hjelpen får alle bonuspoeng som kan benyttes i en gavekatalog, forteller Thune-Larsen.

Måten TV-målingene gjennomføres på i Norge, tilsvarer den som brukes i de aller fleste land verden over - tilpasset lokale markedsforhold.

Medie-ekspert: - Stikkprøver

TV- og Radio-sjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat stoler på TNS Gallups målinger.

– Dette er basert på metoder som gjøres over hele verden og er nok det beste man kan få. Man kan ikke utstyre hele befolkningen med målemeter. Ikke alle hadde ønsket å være med heller, mener Wiberg.

HAR TILLIT: Medieekspert Morten Wiberg. Foto:Roger Neumann,VG

– TNS Gallup foretar helt sikkert stikkprøver og kontakter panelet. De er jo pålagt å logge ut når de er på do, lager mat osv.. Men i mine 17 år i bransjen har jeg aldri opplevd feil ved systemet.

– Disse 1000 husstandene har mye makt?

– Ja, det er jo mye penger i spill i forhold til å ha høye seertall eller ikke. Derfor byttes også panelet ut jevnlig.

TV-målingen er for tiden ute på anbud.

– Det skal være i gang fra 2016. De fire største kanalene sitter i styringsgruppen, og fra og med neste år skal også nett-seing være inkludert i målingene, forteller Wiberg.

TNS Gallup bekrefter at de tar stikkprøver i form av såkalte koinsidensundersøkelser, der de ringer opp husstandene og spør hvem som ser TV akkurat da og sammenligner dette med data fra det tekniske utstyret.

DISKUTER:Hva synes du om at nett-TV ikke er inkludert i offisielle TV-tall? Hva tenker du om måten panelet og TNS-gallup jobber? Kjør debatt i kommentarfeltet under artikkelen.

Les også

 1. Slik har NRK lokket seerne tilbake

  I fjor slet statskanalen med få seere. Nå danker NRK ut TV 2.
 2. Ny seerrekord for «Grevinnen og hovmesteren»

  Cheerio, Miss Sophie! Vi nordmenn er på ingen måte lei av at dere gjør ting «same procedure as every year»!
 3. Øker fra episode til episode og setter nye seerrekorder: «Kampen om tungtvannet» herjer på TV-toppen

  Den norske dramaserien «Kampen om tungtvannet» får stadig flere seere. Søndag var det hele 1.319.
 4. NRK: – Et av tidenes høyeste dramatall

  Helgen har vært preget av TV-premierer på gamle suksessoppskrifter som «Hver gang vi møtes» og «Mesternes mester».
 5. Opptur for «Mesterne», nedtur for «HGVM»

  «Mesternes mester» har nå nesten dobbelt så mange seere som «Hver gang vi møtes».
 6. «Fjellflørt» måtte vike plassen til fordel for «En kveld hos Kloppen» på TV 2: Flere ville ha fest og moro hos Solveig enn flørt og romantikk i fjellheimen

  TV 2 seerne synes helt åpenbart det er morsommere med en kjendisfest hjemme hos Solveig Kloppen enn en kombinasjon av…

Mer om

 1. Medier
 2. Data
 3. Reality-TV

Flere artikler

 1. Ung seerflukt - snart er det bare eldre som ser på «vanlig» TV

 2. Dagens viktigste corona-nyheter

 3. Rekordtall for «Robinsonekspedisjonen»

 4. Lars Bystøl om «Mesternes mester»: – Spesielt å bli møtt med den respekten

 5. NBC-anker tar seg selv av lufta etter falsk helikopterhistorie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder