FOR STRENG: Nils Ole Oftebro i rollen som redaktør Mathiesen. Selv mener han at han til tider var for streng. Foto: NRK

Nils Ole Oftebro blåser i «Mammon»-kritikken

- Man kan ikke høre på alt

Nesten en million seere fulgte hver episode

Skuespiller Nils Ole Oftebro (69) gleder seg til innspillingen av sesong to av tv-serien Mammon.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


Avslutningsscenen der Nils Ole Oftebro og Jon Øigarden vanderer inn i solnedgangen i den mye omdiskuterte sesongfinalen av NRK-serien «Mammon» er spilt inn på den eksotiske øya Grenada i Karibia.

- Etter hva jeg har hørt ble det bare brukt et lite bilde. For det meste ruslet jeg rundt på stranda og spiste mango. Jeg kan gjerne reise dit igjen om noen andre tar regninga, ler Oftebro.

Var for streng

I serien spiller Oftebro redaktøren Mathiesen. Under innspillingen av serien fikk ingen av skuespillerne vite hvem som var mesterhjernen bak alle selvmordene før i siste scene. Da Oftebro ble hentet inn til serien var han sikker på at det var for å spille skurk.

- Jeg trodde lenge at det var jeg som var skurken, så jeg var kanskje litt unødig streng i rollen.

EKSLUSIVT: Her er Oftebro og Øigarden på eksotiske Granada. Foto: NRK


Selv om «Mammon» har fått kritikk på sosiale medier, lar ikke Oftebro seg påvirke og kritikken preller av.

- Folk på Twitter er som fugler som kvitrer, man kan ikke høre på alt. Det er mange som sier jeg er for tjukk, går litt rart eller snakker feil.

Han tror også at mye av kritikken kommer etter at folk har forstått at «NRK kan produsere gode serier på egenhånd».

- Nå skjelver nok mange i buksene, sier skuespilleren.

Ikke lenger aktutt nervøs

For tiden er Oftebro aktuell i den nye oppsetningen «Demoner 2014» på Nationaltheatret. Om kun få dager har forestillingen premiere.

- Jeg er ikke like nervøs nå som jeg var før, men nå sitter nervøsiteten i meg lenger.

PREMIEREKLAR: Nils Ole Oftebro i rollen som «Stefan» i forestillingen «Demoner 2014» på Nationaltheateret. Foto: FREDRIK SOLSTAD/VG


Selv om Oftebro er en gjenganger på teaterscenen, syntes han det var godt å være tilbake hos sin gamle arbeidsgiver NRK for å jobbe med «Mammon».

Oftebro blir også å se i andre sesong av thriller-serien som skal ha et mer politisk tema.

Gode seertall for siste episode

915.000 så siste episode av «Mammon» mandag kveld. Sammenlignet med femte episode på samme tidspunkt dagen etter, var det nesten 50.000 flere om fulgte med på sesongavslutningen.

- Vi er strålende fornøyde. Men vi regner med at dette tallet kommer til å øke. Det er ikke lenger slik at vi alle sammen ser samtidig lenger, sier seriens manusforfatter, Gjermund Stenberg Eriksen til VG.

Analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, mener «Mammon» er en av de desidert største dramasuksessene NRK noen gang har hatt. Han er helt sikker på at seertallene kommer til å øke markant når opptaksseing og nettseing blir en del av totaltallet.

- Foreløpig har vi ikke disse tallene klare for de to siste episodene. Men snittet for de fire første episodene ligger på 1.241.000 seere. Så vi har all grunn til å tro at seertallene for den siste episoden vil øke med mellom 2-300.000, slår Tolonen fast.

Mest sett av de seks «Mammon»-episodene var den første som ble sendt 1. nyttårsdag og hadde hele 1.098.000 seere. Episoden fikk hard medfart på sosiale medier. Men også fjerde episode passerte millionen med 1.004.000 seere.

Dermed ble snitt- tallet for hver av episodene til slutt 987.000. De samme seertallene viser at det er overrvekt av kvinner, 523.000 mot 464.000 menn, som har fulgt serien.

- Og det på mandagskveldene, uten drahjelp fra store, populære underholdningsprogrammer. Er det noe rart at vi er strålende fornøyde, sier Stenberg Eriksen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder