- ABSURD: Dag Sørås (innfelt) går hardt ut mot PFUs kjennelse i saken rundt TV 2 og Otto Jespersens monolog. Foto: Katrine Nordli/Espen Sjølingstad Hoen
- ABSURD: Dag Sørås (innfelt) går hardt ut mot PFUs kjennelse i saken rundt TV 2 og Otto Jespersens monolog. Foto: Katrine Nordli/Espen Sjølingstad Hoen

Komikernykommer: - PFU opptrer veldig feigt

TV

(VG Nett) Dag Sørås karakteriserer PFU-kjennelsen som felte Otto Jespersen og TV 2, som absurd.

  • Merete Arnesen
Publisert:

- Jeg synes det er ganske sprøtt at Pressens Faglige Utvalg skal gjøre seg til dommere over hva som er bra satire. Dette er en prinsippsak som egentlig ikke handler om Otto i den forstand, sier Dag Sørås som i 2007 fikk Komikerprisen for årets nykommer.

Sørås har sett de aktuelle monologene som Otto Jespersen framførte på «Torsdagsklubben» i november i fjor og som kort tid etter ble klaget inn for PFU og tirsdag ble det klart at TV 2 hadde brutt god presseskikk. Jespersen ble også politianmeldt, men denne saken ble henlagt.

- Med en gang noen roper antisemittisme så betyr det slutten på mange folk sin evne til å se på hva som blir sagt, hevder Sørås.

- Grov påstand av Kokkvold

Sørås mener PFU ikke har sett de to monologene i sammenheng.

- I den første som omhandlet dyr, var jødevitsen en bisetning. Monolog nummer to ble derfor et svar på politianmeldelsen, da var han allerede anklaget som antisemitt.

Sørås er også forskrekket over kommentaren til leder i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Til Dagbladet sier Kokkvold «Det eneste vi fant problematisk, var sammenligningen av jøder og skadedyr: Ord og uttrykk som i virkeligheten ble brukt for å legitimere holocaust og jødeforfølgelsen.»

- At Kokkvold erklærer at Otto bruker språket som gjorde jødeutryddelsen mulig, er en særdeles grov påstand, sier Sørås til VG Nett.

LES OGSÅ: Advokat kritisk til Otto Jespersens satiredom

- Skummelt for fremtiden

Dag Sårøs mener det er klart og tydelig at monologene til Otto Jespersen er sarkastiske.

- Du skal være bra blottlagt for intelligens for å ikke se det, mener han.

- At Otto skal ha tråkket over noen streker i denne saken er helt absurd. Om PFU har gitt etter for press vet jeg ikke, men dette er virkelig en feig fellelse.

31-åringen har selv ingen grenser for hva han spøker med.

- Jeg har vitset om alt mellom himmel og jord, sier Sørås som frykter for hvordan PFU-fellelsen vil påvirke humoren fremover.

- Det er skummelt hvis NRK eller TV 2 ikke tør å sende innslag fordi de er redde. Det er en skummel presidens, det blir jo en form for innskrenking av ytringsfriheten, avslutter han.

Her kan du lese mer om