FORTSATT ULOVLIG: Selv om paragrafen er en annen er nakenbildet fortsatt ulovlig Foto: Skjermdump Facebook

Kripos hyller «Skam»-Noora

Klippet hvor Noora gir Nikolai en leksjon i Norges lover, hylles av Politiets nettpatrulje på Facebook.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den siste uken har NRK-serien «Skam» fulgt hovedpersonen Nooras bekymring for at hun kanskje har blitt voldtatt av Williams storebror Nikolai. På torsdag kom klippet hvor Noora møter Nikolai igjen på en pub i Oslo. Der han prøver å true den unge jenta til stillhet, har Noora loven på sin side:

«Du befinner deg rett og slett i den situasjonen at du kommer til å bli dømt for barnepornografi. Ifølge straffeloven paragraf 204a er straffen for å produsere og besitte en henstilling som seksualiserer barn fengsel inntil tre år. Når jeg er under 18 så regnes jeg i følge norsk lov fortsatt som et barn. Så det nakenbildet du har av meg. Ikke bare er det ulovlig at du tok det, men at du oppbevarer det er ulovlig. Så hadde jeg vært deg hadde jeg vært jævlig forsiktig med å spre det» sier Noora til Nikolai i klippet.

«Skam»-skuespillerne: Snikfotografert og oppsøkt på private adresser

Det resulterte i posten fra Politiets nettpatrulje på Facebook hvor de starter med: «Way to go, Noora!» før de presiserer at rollefiguren refererer til den gamle straffeloven når hun snakker om nakenbildet. I oktober i fjor ble straffeloven fra 1902 fornyet, dermed heter den nye paragrafen 311.

– Vi syns det er viktig å operere med riktig paragraf, selv om den nye har samme strafferamme altså fengsel inntil tre år, sier Ann Kristin Groseberghaugen, leder for voldtektsseksjonen i Kripos.

HEIER PÅ «SKAM»: Ann Kristin Grosberghaugen leder for voldtektsseksjonen i Kripos Foto: Silje Løvstad Thjømøe VG

«Skam»-skaperen om Noora og William: – Det skjer

Kripos' Facebooksider er en del av et pilotprosjekt hvor de ønsker å være tilgjengelige på nett også, ifølge Axel Wilhelm Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos. De har to sider, på den ene, Politiets nettpatrulje - Kripos, har de lagt ut hyllesten av Noora, og på den andre siden, Kripos, har de lagt ut råd til dem som tror de har vært utsatt for et overgrep.

– Det er mange som opplever at de er i en situasjon hvor de mistenker at de har blitt utsatt for et overgrep. Da er det viktig at de oppsøker politiet, fordi det er politiets oppgave å vurdere om det har skjedd et overgrep, sier Due.

https://twitter.com/Kripos_NCIS/statuses/734716202971496449

Både kommunikasjonsrådgiveren og Groseberghaugen hyller NRK for å ta opp temaet. Kripos har sett mye av de festrelaterte voldtektene og er veldig glad for at andre enn dem setter fokus på det.

– Vi håper at serien vil ha en påvirkning på unge, så mørketallene blir mindre og flere oppsøker lege og politi tidligere. Kripos har satt i gang egne kampanjer, men serien gir oss litt drahjelp, forteller Groseberghaugen.

I sosiale medier var lettelsen stor da Noora endelig tok til motmæle mot storebroren til William. Noen av kommentarene på hjemmesiden til serien er «slay» (overlegen vinner) «Gamle Noora er tilbake!» og «Hun er så boss». Flere pustet også lettet ut da hun tok frem mobilen og viste frem opptaket.

– Sånne saker er vanskelige, og det er ofte ord mot ord. Så det er viktig at vi sikrer tekniske bevis også, forteller Grosberghaugen.

Fikk du med deg: «Skam» vant tre priser på Gullruten.

I Norge har man lov til å ta opp samtaler man selv deltar i.

NRK-serien har tatt Norge med storm, og flere omtaler den som et fenomen. De fem jentene fra Hartvig Nissen videregåendeskole har fått oppdraget med å være norske 16-åringers ledestjerner gjennom ungdomstiden.

For at skuespillerne skal få så normale liv som mulig har NRK valgt å skjerme de unge. Først under årets «Gullruten»-utdeling møtte de fem jentene offentligheten som seg selv, ikke rollefigurene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder