FERDIG I TV-HUSET: Discovery-sjef Harald Strømme. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

TVNorge-sjef Harald Strømme går av

Harald Strømme (54) trekker seg fra jobben som administrerende direktør i Discovery Networks Norway.

 • Atle Jørstad Wergeland
 • Oda Marie Midbøe

Artikkelen er over tre år gammel

Harald Strømme har vært administrerende direktør i TVNorge siden 2009. Han la om kursen på kanalen dramatisk og la ned TVNorge-nyhetene. Istedenfor rendyrket han underholdning, med fokus på humor, med stor suksess.

Etter at Discovery kjøpte TVNorge av tyske SBS Nordic i 2012, ble Strømme etter hvert også sjef for Discoverys satsing i Sverige.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Nå har han altså trukket seg fra stillingen, melder selskapet i en pressemelding. Foreløpig er ingen erstatter klar.

– Jeg vil ikke si noe mer om begrunnelsen utover at jeg og eierne har ulikt syn på hvilke skritt som er nødvendige å ta for å oppnå suksess. Derfor forlater jeg selskapet, sier Strømme til VG.

– Og det var så stor uenighet at du måtte trekke deg?

– Det er en ærlig sak å være uenige. Når man er uenig med eieren sin, må man ta konsekvensen av det. Men jeg vil ikke utdype mer. Vi er venner og vel forlikt, og jeg har stor respekt både for Discovery og organisasjonen her, sier han.

Les også: Medietoppene kutter for milliarder - tjener millioner

Ulik strategi

Discovery internasjonalt har imidlertid hatt en helt annen strategi enn Discovery-gruppen i Norge. Mens den internasjonale delen av Discovery har kjøpt programmer og rettigheter for en rekke land, har det norske selskapet fokusert på norsk innhold - spesifikt humor og underholdning.

Fordi et TV-program som kjøpes inn for mange territorier koster mindre relativt sett, har fortjenesten per program internasjonalt vært veldig høy. I Norge har den ikke vært like høy per program, selv om TVNorge-gruppen under Strømme har firedoblet både omsetningen og bunnlinjen.

Etter det VG kjenner til er denne forskjellen - og ønsket fra Discovery sentralt om å ha mer kontroll på den norske virksomheten - noe av bakgrunnen for uenigheten.

– Jeg vil ikke kommentere noe ytterligere utover det jeg allerede har sagt, sier Strømme til VG.

Mer fra TV-selskapene: Pål T. Jørgensen raser mot TV 2

På et allmøte for de ansatte ble det imidlertid signalisert at det fortsatt skal investeres tungt i norsk innhold.

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery vil ikke gå inn på detaljer rundt uenighetene.

– Noen ganger tar forhold slutt. Det er leit, og vi kommer til å savne Harald og Sindre. Samtidig er det spennenende å nå skulle ta fatt på et nytt kapittel, sier han.

Strømme trekker seg med umiddelbar virkning. Han sier det har vært en prosess og en grundig vurdering, men da avgjørelsen ble tatt gikk det fort.

Ifølge Skoland har de ingen erstatter klar, men jobber med saken.

Trist

Michael Lang, sjefen for Discoverys internasjonale utvikling, sier det er trist at Strømme slutter, men at de respekterer avgjørelsen.

Trukket seg har også Sindre Østgård (38), som siden høsten 2016 hadde stillingen som Norden-direktør for digitale tjenester og utvikling.

– Sindre tar sine beslutninger og jeg tar mine. Men vi deler synet på selskapet og de utfordringene vi står overfor, sier Strømme på spørsmål om han og Østgård tok avgjørelsen i felleskap.

Østgård selv vil heller ikke si stort mer enn at han og ledelsen har ulikt syn på hva som skal til for å lykkes.

– Jeg gikk inn og så noen store muligheter, har jobbet med et fantastisk team, og jeg ser fortsatt mulighetene. Discovery har store muskler og muligheter, men vi var uenige om hva som skulle til for å realisere dette og forutsetningene har blitt endret, legger han til.

SLUTTER: Sindre Østgård. Foto: DISCOVERY NETWORKS NORWAY

Humorsatsing

Siden Strømme overtok som sjef for TVNorge har humorsatsingen vært en viktig del av mediehuset, som i tillegg til TVNorge også har kanaler som Max, Fem, Vox, Eurosport Norge og Discovery i porteføljen.

Ved å satse på flere nye kanaler med tydelige profiler – for eksempel mannekanalen Max, kvinnekanalen Fem og voksenkanalen Vox – har mediehuset vokst seg nærmere den store kommersielle konkurrenten TV 2.

Det siste året har imidlertid TVNorge slitt med svakere seertall, og i sommer måtte kanalen ta betydelige bemanningskutt.

I 2015 sikret de seg også rettighetene til åtte år med OL, da Discovery sikret seg OL-rettighetene for 50 land. Senere samme år kjøpte de også rettighetene til Eliteserien, og står foran seks år med tung satsing på sport.

I august 2016 ble Sindre Østgård hentet fra jobben som administrerende direktør i Tinius-stiftelsen til Discovery. Han fikk jobben som direktør med ansvar for nye forretningsområder for Norge og Sverige, i tillegg til at han skulle jobbe tett opp mot Discovery internasjonalt, ifølge pressemeldingen fra Discovery.

Ekspert: Ut av det blå

– For meg er dette julekvelden på kjerringa, og kom helt ut av det blå. Det har sikkert noen fornuftige forklaringer, men det så jeg ikke komme, sier Morten Wiberg, TV-ekspert i Carat, til VG.

Han legger til at det særlig er overraskende fordi Discovery opplever vekst og har flere store arrangementer, som OL og eliteserien i fotball, på programmet i tiden som kommer.

Han gir den avtroppende TV Norge-sjefen gode skussmål.

– Han har fremstått som en veldig tydelig leder, og har jo slik jeg ser det, levert gode resultater og klart å snu TVNorge- og Discovery-skuta på en veldig god måte.

Avviklingen av nyhetene og den påfølgende humorsatsingen trekker Wiberg frem som noen av Strømmes kloke beslutninger.

– Han var sikkert ikke alene om det, men han var ansvarlig, og det var et veldig godt trekk, sier han.

Hvem som blir Strømmes arvtaker har ikke Wiberg noen formening om, men han tror Discovery vil ønske seg en med forankring i Norge.

– Det er viktig at de finner en lokal leder som tenker for Norge, og som ønsker å fokusere på norske og lokale produksjoner. Det er viktig i dagens mediesamfunn, sier han.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
 • Champions League-kvalifisering

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Humor
 3. Medier

Flere artikler

 1. Tine Austvoll Jensen er ny Discovery-sjef

 2. Ylvis mister stadig flere førstegangs-seere

 3. Over to millioner så Norge vinne OL-stafettene

 4. «Grei start» for «Mandagsklubben» ga sesongbeste for «Åsted Norge»

 5. Dramatisk nedgang i seertallene for Jon Almaas

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder