OPPRØRT: Evelyn Rasmussen Osazuwa, her under et intervju med VG i vår, nekter å se mellom fingerne på trakasseringen. Foto: Frode Hansen

«Hotel Cæsar»-skuespiller Evelyn Rasmussen Osazuwa hetset på nett

Evelyn Rasmussen Osazuva (30) har bestemt seg for å politianmelde rasistiske meldinger hun mottok denne uken.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over tre år gammel

– Budskapet jeg sender ut med å gå til politiet med dette, er at slik hets ikke er greit. Og det må det ikke være noen som helst tvil om, sier en opprørt Osazuwa til VG.

Hun forklarer at hun onsdag denne uken ble varslet av følgere på Instagram om at en person hadde postet en svært grov melding.

– Jeg hadde ikke selv sett meldingen, og siden følgerne mine allerede hadde rapportert det, var hadde Instagram rukket å fjerne den før jeg logget inn. «Sikkert noen som glemte seg litt», skrev jeg under støttemeldingene. Først da jeg fikk tilsendt en et skjermbilde av det vedkommende hadde skrevet, innså jeg alvoret.

Kvinnelig avsender

I løpet av det neste døgnet fikk Osazuwa, som spiller rollen som Amanda i «Hotel Cæsar», ytterligere tre meldinger, på sin åpne Instagram-profil, på sin private og som direktemelding i innboksen – med skjellsord som «sota nigger» og «neger» og Ku Klux Klan-sympati.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HETSEN: Alle de rasistiske meldingene er nå slettet, men her er skjermbilde av én av dem. Foto: INSTAGRAM

Avsender er en kvinne i 20-årene, som postet med fullt navn.

– Jeg har unnlatt å gå i dialog. Mitt svar er å skrike ut at dette ikke er OK og melde det til politiet. Det hun gjør, er ikke bare stygt, men også ulovlig, farlig og skadelig. Hun må forstå at en slik handling får konsekvenser. Tenk hvis dette er noe hun har gjort mot andre også. Og hvem vet om ikke en slik person kan komme til å utagere fysisk i fremtiden?

Mann hetset Haddy N'Jie: Dømt til betinget fengsel

STØTTE: Evelyn Rasmussen Osazuwas følgere hjalp til med å rydde opp. Foto: INSTAGRAM

Turte ikke si fra

Kun én gang tidligere i livet har Osazuwa opplevd noe lignende. Det var da hun gikk på ungdomsskolen og ble med en venninne på en bursdagsfest.

– Idet vi gikk opp mot huset, hørte jeg noen rope «Æsj, noen tok med seg en jævla neger», eller noe i den duren. Jeg ble helt satt ut og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg var ikke sikker på om venninnen min hadde hørt det. Vi lot som ingenting. Jeg husker at jeg lurte på om det var flere på festen som ikke likte meg på grunn av hudfargen. Var jeg egentlig ikke velkommen? Eller var det bare én fyr som dro en sykt dårlig spøk? forteller 30-åringen, som har norsk mor og far fra Nigeria.

Den gangen turte ikke Osazuwa å si det til noen fordi hun var flau.

– Men nå vet jeg at det ikke er jeg som skal skamme meg. Det er viktig for meg å formidle, så alle som er yngre enn meg og kanskje er utsatt for det samme, forstår at dette ikke er greit. Selv ble jeg helt satt ut da disse meldingene kom denne uken. Og egentlig er det bra å bli så satt ut, for det betyr at dette ikke er noe man er vant med å oppleve.

TV-ROLLE: Evelyn Rasmussen Osazuwa spiller Amanda, rivalen til Juni (Anette Hoff) i «Hotel Cæsar». Foto: BJØRN WAD/TV 2

Kommentar: – Norge får fortjent rasismehets

Glad for støtten

– Hva tenker du om at de andre følgerne dine reagerte med så stor støtte til deg og avsky mot meldingene?

– Det er veldig fint at de gjør det på en så klar og tydelig måte, men det skulle bare mangle at ikke folk tar affære.

VG har forsøkt å komme i kontakt med avsender av meldingene, uten hell.

I fjor opplevde en annen TV-profil, nemlig Haddy N'jie (35), å bli utsatt for rasisme via sosiale medier. Politianmeldelsen resulterte i siktelse, og i mai i år ble mannen dømt.

«Hotel Cæsar» hadde sesongpremiere på TV 2 denne uken. Fra nyåret forsvinner såpeserien fra kanalen og settes i stedet opp på nettkanalen TV 2 Sumo.

Bjørn Skagestad om «Hotel Cæsar»-debut: – Skummelt

«Goggen» sluttet frivillig: – Rart, trist og godt

Les også

Mer om

 1. Hotel Cæsar
 2. Sosiale medier
 3. Instagram
 4. Datakriminalitet

Flere artikler

 1. Siste kveld med «Cæsar»-gjengen:
  – Et sted mellom fest og gravøl

 2. Sofie Asplin ute av «Hotel Cæsar»

 3. Pluss content

  Sofie Asplin (20) ute av «Hotel Cæsar»

 4. Pluss content

  P3-profil Line Elvsåshagen (26):  – Jeg er håpløs med gutter

 5. Giske og N'jie åpner opp om #metoo-stormen: – Helt forsvarsløs

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder