VEKKER OPPMERSKOMHET: Fredrik Skavlans intervju med den svenske partilederen Jimmie Åkesson i gårdagens sending, møter krass kritikk i Norge. Foto: NRK,

Kritikken hagler mot «Skavlan»

Fredrik Skavlan får krass kritikk for fredagens intervju med Jimmie Åkesson, lederen for Sverigedemokraterna.

Artikkelen er over fem år gammel

– Skavlan hadde en drømmeposisjon, men skjøt ballen i stolpen, skriver Aftonbladet som mener at Skavlan rett og slett mislyktes med Jimmie Åkesson.

Expressens spaltist K-G Bergström derimot tror at Jimmie Åkesson undervurderte Fredrik Skavlan.

– Jeg synes Skavlan gjorde en utmerket jobb, skriver K-G Bergstrøm i sin spalte i den svenske storavisen.

I Norge har ikke reaksjonene latt vente på seg, og de har vært helt annerledes. Bare i løpet av lørdagen har klagene strømmet inn på mail til Kringkastingsrådet.

Snart tilbake på jobb

Intervjuet er SD-lederens første siden han ble sykmeldt i oktober, og ble tatt opp onsdag – en uke før han kommer tilbake i jobb.

Fredrik Skavlans behandling av sin snart friskmeldte gjest har fått mange til å rase.

– Jeg vil aldri kritisere en journalist som stiller kritiske spørsmål, det eneste jeg vil stille et spørsmålstegn ved dette intervjuet er om Skavlan sparker en mann som ligger nede. For det er ingen tvil om at Jimmie Åkesson ikke er frisk, og det la han heller ikke skjul på, sier leder av Kringkastingsrådet og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til VG.

Samtidig understreker han at mediene skal være kritiske til makten.

– Dessuten tror jeg nok at Åkesson, slik han sannsynligvis kjenner Skavlan, hadde regnet med å bli behandlet annerledes, sier Kokkvold.

SKAM DEG: Skavlans angrep på Jimmie Åkesson hører ikke hjemme i et underholdningsprogram. Dette må få konsekvenser for FS! Skam deg Skavlan, heter det i en av de mange klagene til Kringkastingsrådet. Foto:,

– Det var med stor skam på vegne av NRK, jeg bivånet en selsom «programleder» Skavlan og hans trakassering av den svenske politikeren Åkesson, heter det i en av klagene NRK mottok lørdag.

«Mobber en psykisk syk person»

– Skavlan holdt på i 10 minutter med å mobbe en psykisk syk person som stilte opp for å dele sin opplevelse av sykdommen med svensk og norsk publikum. Skavlan hadde åpenbart planlagt dette angrepet nøye og hadde ingen andre gjester tid stede, antagelig fordi de ville ikke akseptert hans opptreden, mener en annen klager.

– Skavlans «angrep» på Jimmie Åkesson hører ikke hjemme i et underholdningsprogram. Dette må få konsekvenser for FS! Skam deg Skavlan, slo en tredje fast.

- Klagestorm

Andre skriver at det er « forferdelig å vite at jeg tvinges til å betale lisens for å betale lønnen til mennesker som ikke vet hvordan man skal oppføre seg når man skal intervjue et menneske med mentale problemer, og som fremdeles er sykemeldt».

Klagene har fortsatt å komme inn til Kringkastingsrådet hele lørdagen.

–- Det nærmer seg det vi i Kringkastingsrådet må kalle klagestorm. Klart blant de 8-10 programmene /innslagene som har skapt mest reaksjoner de siste par årene, opplyser rådets sekretær Erik Berg-Hansen til VG.

– Aldri mer «Skavlan»

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) var tidlig ute fredag kveld med sin kritikk av Fredrik Skavlan:

– Aldri mer «Skavlan»! Fredrik Skavlans trakassering av SD-leder Jimmie Åkesson i kveldens program var en skam for NRK. Skavlans respektløse behandling av sin langtidssykmeldte gjest var en studie i vulgær elitistisk propagandajournalistikk. Unnskyld Sverige!,skriver han på sin Facebook-side.

Hilde Ebeltoft-Skaugrud, kommunikasjonssjef i NRK, skriver følgende svar i en e-post til VG:

– Alle Skavlans gjester skal kjenne seg velkomne og respektert, men en politiker som Jimmie Åkesson, leder for Sveriges tredje største parti må også få kritiske spørsmål. Vårt mål var et godt og balansert intervju. Vi ser at intervjuet har skapt reaksjoner, og til dels ulike reaksjoner i begge land.

Medieekspert Gunnar Bodahl Johansen kan ikke se at Fredrik Skavlan har opptrådt kritikkverdig.

– Tvert imot synes jeg han har gjort som en journalist skal og det er å stille kritiske spørsmål, sier Bodahl Johansen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder