177 må gå i TV 2 - slik blir endringene

BERGEN (VG) Ny nyhetsredaktør, færre reportere på lokalkontorene, færre ledere og bort med «Lørdagsmagasinet». Det er blant endringene i TV 2.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Endringene ble presentert for de ansatte på et allmøte onsdag.

I to pressemeldinger har TV 2 redegjort for endringene de nå gjør. Hele listen over endringer kan du se lenger ned i saken, men hovedbudskapet er at totalt 177 fast ansatte, 113 i tillegg til de 64 som allerede har tatt sluttpakke, er overtallige.

Lave seertall og sluttpakker har så langt preget høsten for TV 2. 64 ansatte, derav profiler som Nils Gunnar Lie og Mah-Rukh Ali, har allerede fått innvilget sluttpakke som en del av de 350 millionene kronene kanalen må kutte i kostnader til 2020.

Ifølge proff.no er det 964 ansatte i TV 2.

Arill Riise om nedbemanningen: – Det er brutalt

Programmer forsvinner

Samtidig som det ble kjent hvor mange som må gå, ble det også kjent at noen programmer forsvinner fra skjermen:

** Lørdagsmagasinet, som er en del av nyhetssendingen lørdag kveld og blir ledet av Siren Henschien, skal kuttes.

** «Vårt Lille Land», med programlederne Tonje Steinsland blir satt på pause i minst ett år, men ledelsen opplyser at det ikke er utenkelig at de starter opp igjen produksjonen av dette programmet.

** Fra før av er det kjent at «Hotel Cæsar» forsvinner fra hovedkanalen, og skal kun sendes på TV 2 Sumo.

LEGGES NED: Programmet «Lørdagsmagasinet», med Siren Henschien som programleder, kuttes ut av TV 2. Foto: Tor Erik H. Mathiesen VG

Nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther sier det ikke er så mange program som blir lagt ned.

– Lørdagsmagasinet tok ressurser og er litt utenom kjernevirksomheten år. Det blir nedlagt. Men ingen må slutte der, sier sports- og nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til VG.

– Er det spesielt for deg å legge ned programmet der din ekskone Siren Henschien er programleder?

– Det har ikke vært noen faktor her, svarer Årsæther.

Siri Henschien sier dette i en kommentar til VG:

– Vår vilje til å lage reportasjer og dele nyhetssaker som angår og engasjerer fortsetter, uavhengig av hvilken skjerm og hvilken plattform vi når seere og lesere på. Jeg har tro på et sterkere TV 2 hvor vi raskt og etterrettelig bringer siste nytt på Nyhetskanalen.

Les også: Brudd for TV 2-profiler

Gerhard Helskog, som var med å starte «Vårt Lille Land», mener det som skjer i TV 2 nå er helt logisk, ettersom man ikke kan bruke mer penger enn man har. Han synes det er en lettelse å se at ledelsen tar ordentlig grep.

– Men da får det noen konsekvenser. Noen ting blir kuttet på. Noen ting blir flyttet på. Vi skal ha programmet vårt i høst, og kommer da med en kjempesesong. Så er det en viss usikkerhet lenger inn i fremtiden, sier Helskog.

Dette er de andre endringene TV 2 gjør:

NYHETSREDAKTØR: Karianne Solbrække overtar for Jan Ove Årsæther. Foto: TV2

** Karianne Solbrække blir nyhetsredaktør og ansvarlig for Nyhetskanalen med umiddelbar virkning.

– Karianne har gjort en meget god jobb med God Morgen Norge. Hun har også lang erfaring fra både 21 Nyhetene, valgsendinger og Nyhetskanalen. Jeg er glad for at hun tar denne utfordringen i en krevende tid, sier Jan Ove Årsæther.

Også Gerhard Helskog er glad for valget av Solbrække.

– Det er første gang vi får en kvinne og hun er drivende dyktig.

Det nye redaktørkollegiet i TV 2 Nyhetene består fra i dag foruten Solbrække av Vegard Jansen Hagen (sportsredaktør), Bård Espen Hansen (TV2.no-redaktør) og Jens Cornelius Knudsen (produksjonsredaktør). Alle rapporterer til nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther.

** Nyhetskanalen skal stå for produksjonen av begge nyhetssendingene på hovedkanalen TV 2. I tillegg skal de også produsere «God morgen, Norge», været og all annen nyhets- og aktualitetsproduksjon.

** Nyhetsavdelingen skal kutte 23 årsverk.

** I overkant av 30 personer må slutte i avdeling for innholdsproduksjon.

** Lokalkontoret i Kristiansand legges ned, i tillegg skal bemanningen på de andre lokalkontorene reduseres til én reporter hvert sted.

** TV 2 leter etter en egen TV 2 Sumo-direktør.

** TV 2 understreker i en pressemelding at de ønsker å fortsette som en kommersiell allmennkringkaster i fremtiden, med hovedkontor i Bergen, men fremholder at de ønsker «relevante motytelser» i en konsesjonsutlysning fra staten. På pressekonferansen ledelsen holdt torsdag ettermiddag utydpet TV-sjefen dette med å si at det i praksis betyr en fortsettelse av slik det har vært siden kanalens oppstart.

** Etter det VG forstår vil flere avdelinger bli gradvis avviklet.

KLUBBLEDER: Henrikke Helland i TV 2. Foto: Frank Ertesvåg VG

** Ifølge bt.no skal hele nettdesken til TV-kanalen flytte fra Bergen til Oslo.

** Etter det VG erfarer skal ledergruppen i TV 2 Sporten reduseres fra åtte til fire.

Klubbleder Henrikke Helland sier til VG de har forsøkt å skjerme lokalkontorene fra kutt, uten å lykkes med det.

– De som jobber der er noen av de mest produktive og dyktige folkene vi har. Jeg kan ikke helt forstå hvordan de skal kunne jobbe smartere og mer effektivt.

Hun synes 177 er et høyt tall og tror mange må ut i omstilling og utdanning.

– Med dagens arbeidsmarked er det ikke gitt at alle klarer å skaffe seg ny jobb.

Endringene skal tre i kraft fra nyttår, men arbeidet med omorganiseringen starter umiddelbart, ifølge TV 2. Jan Ove Årsæther, understreker at hovedsendingene fortsatt skal sendes fra Bergen.

194 inkludert midlertidige

I tillegg til de 177 faste ansatte som kuttes, skal i tillegg 17 midlertidige gå, etter det VG får opplyst. Dermed er det totale antall årsverk 194.

TV 2 åpner opp for en ny runde med tilbud om sluttpakker, med samme tilbud til de ansatte som i sommer. Fristen for å svare på tilbudet skal være 28. oktober, etter det VG får opplyst.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes sier på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at de ikke tar lett på overtalligheten. Det er de største avdelingene som vil bli hardest rammet.

– I tiden fremover er målet å oppnå flest mulig frivillige løsninger, og vi har et ønske om å behandle alle ansatte med respekt.

– Hvordan skal dere klare å få 113 til å gå frivillig med den samme sluttpakken bare 64 ville ha i første runde?

– Det er helt klart vårt håp å oppnå så høy grad av frivillighet som mulig, så kan jeg ikke spekulere i noe utover det, svarer Sandes på VGs spørsmål.

TV 2-profil: – Her er det bare å ta pengene og løpe

HOVEDKONTOR: Det er gråværsskyer over TV 2-bygget på Nøstet torsdag formiddag. Både bokstavelig talt og i overført betyding. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Satser på Sumo

Sandnes sier at nedbemanningen, som i utgangspunktet vil være omtrent like stor i Bergen som i Oslo, skjer for at de skal kunne vokse innenfor prioriterte satsningsområder.

– TV 2 er i for stor grad avhengig av inntekter fra lineær-tv. Over tid har vi prioritert for stor del av ressursene våre mot lineær-tv, som ikke lenger reflekterer markedet eller tv-seingen. Derfor har vi i dag presentert hva TV 2 skal leve av i 2020, deriblant en storsatsing på TV 2 Sumo. Det betyr at vi vil rette langt større ressurser dit, sier Olav T. Sandnes i en pressemelding.

På pressekonferansen sier han at målet er at Sumo sammen med Netflix skal være den strømmetjenesten flest nordmenn bruker.

– Det vil nok bli en kombinasjon mellom at vi gir bort noe gratis og at vi tar betalt for en del innhold, sier Sandnes.

Han forteller også at TV 2 ønsker å satse på programmer som ligger mellom harde nyheter og ren underholdning, og nevner «Åsted Norge» og «Petter Uteligger» som eksempler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder