NY «JULESTJERNE»: Atle Bjurstrøm debuterer som programleder i «Kvelden før kvelden». Foto:TERJE BRINGEDAL/vg Foto:Terje Bringedal,VG

Atle Bjurstrøm: - Litt prestasjonsangst før «Kvelden før kvelden»

Lover å sende «Grevinnen og hovmesteren»

Normalt pleier Atle Bjurstrøm (40) å innta hvilestilling i sofaen lille julaften - foran «Kvelden før kvelden». I år får han sin travleste jul noensinne.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Kvelden før kvelden

Denne gangen skal nemlig Bjurstrøm selv sørge for å få hele Norge i julestemning sammen med kollega Nadia Hasnaoui (51), som også ledet sendingen i fjor. Men for Bjurstrøm er det altså første gang.

– Jeg har vært fast seer av «Kvelden før kvelden» så langt tilbake jeg kan huske. Men jeg må innrømme at jeg etter å ha finstudert fjorårssendingen med argusøyne, sendte en mail til Nadia og sa at «NÅ gruer jeg meg», sier en smilende Bjurstrøm til VG og legger til:

Årets mest sette program

40-åringen er vant med direktesendinger. Han har jobbet i Dagsrevyen i 16 år, og han har vært programleder for «Debatten». Bjurstrøm satt også på jobb det dramatiske døgnet etter terrorangrepet 22. juli 2011. Og i sommer debuterte han som underholdningsprogramleder i «Sommeråpent».

Likevel er han spent foran det kommende oppdraget. «Kvelden før kvelden» pleier å være årets mest sette TV-program. På det meste har over i gjennomsnitt 1,5 millioner seere benket seg foran sendingen.

– Jeg har litt prestasjonsangst, men det er veldig trygt for meg å ha med Nadia. Hun er helt rå! Jeg fikk følge henne under oppkjøringen til «Sommeråpent» og lærte at hun er veldig god på forberedelser. Men det er en stor sending – to timer lang – med mange mennesker involvert, og jeg liker å ha en finger med i spillet på det meste, sier Bjurstrøm.

JULE-TEAM: F.v.: Den unge superkokken Sebastian Skauen Johansen, programleder Nadia Hasnaoui, programleder Atle Bjurstrøm og mesterkokk Bent Stiansen. Foto:Terje Bringedal,VG

– Hvorfor tror du akkurat du ble bedt om å være programleder?

– Det spørsmålet får alle som skal gjøre noe for første gang, men jeg klarer ikke å spekulere i det. Jeg har et prinsipp, og det er at alt jeg gjør på TV, skal ha journalistisk innhold. Basen min er jo nyheter. Og så tenker jeg over om det er noe jeg har lyst til eller ikke. Jeg spør aldri hvorfor jeg får tilbudet, for jeg tenker at de ikke hadde spurt hvis de ikke tror jeg får det til, svarer Bjurstrøm.

Ga mersmak

Han fikk for øvrig mersmak på underholdnings-TV etter «Sommeråpent»-debuten tidligere i år.

PÅ JOBB: Atle Bjurstrøm foran Stortinget for et par år tilbake. Foto:Anne Liv Ekroll,NRK

- Jeg storkoste meg. Det var virkelig en fin erfaring. Jeg fikk gjøre en annen type intervjuer enn jeg er vant med. Ikke minst hadde jeg bedre tid enn jeg pleier i nyhetene.

TV-seerne er vant med å se Bjurstrøms alvorlige ansikt på skjermen i forbindelse med harde nyheter. Men når VG spør om det derfor blir ekstra krevende for ham å få folket i julestemning, svarer han kontant:

– Nei. Jeg tror at alle som ser nyhetsankere på TV, skjønner at de har mer å by på enn det. Jeg har et normalt menneskelig register, forsikrer Bjurstrøm og ler.

– I tillegg har vi med oss mange gode gjester, så det blir lett å mobilisere.

Fast innslag

– Hva er ditt forhold til «Grevinnen og Hovmesteren»?

- Jeg ler hver gang! Jeg liker sånne ting. Tradisjoner er bra. Jo, da – det kan hende man synes det er er litt dumt, men de fleste ler likevel.

I fjor, da «Kvelden før kvelden» samlet i snitt 1.464.000 seere, var seertallet desidert høyest under «Grevinnen og hovmesteren». Hele 1.759.000 fikk med seg TV-sketsjen fra 1963.

– Det hadde blitt ramaskrik hvis vi hadde droppet det innslaget, så det må med i år også, lover Bjurstrøm om klassikeren med May Warden og Freddie Frinton i rollene.

FORTSATT POPULÆRE: - Schkål, Miss Sophie! «Grevinnen og hovmesteren» holder koken. Foto:,NRK

Selv om Bjurstrøm garantert selv kommer i julestemning i god tid før jul på grunn av alle forberedelsene, vil ikke den store freden senke seg før 2. juledag. Bjurstrøm går nemlig i tillegg på jobb i Dagsrevyen både på julaften og 1. juledag.

– Jeg bør kanskje advare seerne om at jeg dukker opp både her og der, sier han og ler.

– Jeg har vært programleder kun én julaften før, og nå er turnusen sånn igjen. Men det er helt ok. Det er hyggelig å jobbe i julen.

De fleste juler tilbringer Bjurstrøm hos foreldrene i Halden. Selv bor Bjurstrøm, som er singel, i Oslo. Men han er nøye på å skape julestemning i egen stue, så juletre skaffer han seg hvert år. Ribbe har de siste årene stått på menyen på julaften, selv om familien lenge sverget til svinestek.

– Men jeg er aller mest glad i pinnekjøtt, ler han.

Om egen TV-titting

Bjurstrøm er ingen TV-slave, selv om TV som regel står på når han er hjemme.

– TV-en er som en slags bevegelig tapet. Jeg ser ikke så mye på den. Det blir mest nyheter og dokumentarprogrammer. Og så har jeg fått øynene litt opp for Netflix og serier som «House of Cards». Jeg er litt treg sånn. Og så er jeg opptatt av matprogrammer, så det er noe jeg har ønsket at vi skal vie mye plass til i «Kvelden før kvelden».

– Hva blir det neste underholdningsprogrammet vi får se deg i?

– Jeg trives i Dagsrevyen og har ingen planer. Jeg liker å jobbe med nyheter. Men telefonen er alltid på, og jeg svarer hvis den ringer, sier han med glimt i øyet.

I SOMMER: Både Atle Bjurstrøm og Nadia Hasnaoui jobbet i «Sommeråpent». Foto:Nils Bjåland,VG

Drivende dyktig

Nadia Hasnaoui har stor tro på julemakkeren.

– Jeg gleder meg til samarbeidet. Atle er en drivende dyktig journalist som jobber med hode og hjerte. Det er en stor ære å få jobbe med ham, sier hun til VG.

Blant musikerne som skal spre juleglede, er nybakt mamma Tone Damli Aaberge (26), Arve Tellefsen (77), Jens Wendelboe (58), Knut Anders Sørum (38), Adam Douglas (33) og Reidun Sæther (33). Artist Lene Marlin, som nylig fikk åpenhetsprisen, er også gjest.

Ellers kommer NATO-sjef Jens Stoltenberg hjem til jul og besøker TV-studio. Innom kommer også skuespiller Janne Formoe (39) og «Karsten og Petra»-stjernene Elias Søvold Simonsen (8) og Nora Amundsen (8).

De som skal sørge for matlyst og appetitt i TV-studio kvelden før kvelden, er den prisbelønte mesterkokken Bent Stiansen (51) og Sebastian Skauen Johnsen (14), kjent fra VGs Godt.no og «Barnas Restaurant».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder