BRYTEGLAD FAMILIE: Fra v: Ayna, Ove Gundersen, Ine Barlie og Maik-Aage Barlie Gundersen hjemme på Sofiemyr. Ayna tok to NM-gull som tenåring og Maik-Åge drev også med bryting som ung. Ove var landslagstrener. Foto: Frode Hansen VG

«Mesternes mester»-Ines dramatiske fortid

Ine Barlie (51) kommer fra en lang rekke brytere. Men det
var ikke gitt at hun skulle videreføre tradisjonen etter at hun mistet faren i en tragisk dødsulykke før hun var to år.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Frode Hansen

Artikkelen er over tre år gammel

Selv om Ine Barlie la opp i 2001, er hun absolutt aktiv ennå. I hverdagen sjonglerer hun jobben som barnefysioterapeut med trening av seg selv, trening av unge og rollen som president i Kolbotn Rotary Klubb. Og så er hun deltaker i «Mesterens mester».

– Bryting er ganske allsidig idrett med 80 prosent grunntrening og jeg liker å trene. Men da jeg så hvem som skulle være med i år, tenkte jeg «Å skitt, her er det mange som akkurat er blitt idrettspensjonister!». Jeg er jo 51 nå, og man merker at det skjer fysiologiske endringer i kroppen, sier Barlie til VG.

Hun kommer fra en lang brytetradisjon. Faren Aage og hans tre brødre Harald, Kåre og Oddvar vant 28 NM i alt. Ine har vunnet 19.

Leste du: Dette savnet «Mesternes mester»-deltakerne mest.

KJENT SLEKT: Utklipp fra ukjent publikajson juni 1962. På bildet vises brødrekvartetten: Ines far Aage på gullstol. Fra venstre: Harald, Kåre og Oddvar Barlie. Foto: Faksimile Ukjent opphav

– Det var ikke gitt at jeg skulle begynne med bryting, selv om jeg kommer fra Barlie-familen. For pappaen min døde jo i en bilulykke da jeg bare var 21 måneder, forteller hun.

Bryteren har fortalt historien mange ganger. Også på «Mesternes mester». Like fullt er den sterk.

Trailer imot

Det er 24. februar 1967. En gjeng brytere kjører fra Oslo om natten for å rekke tidlig innveiing på et stevne i Västerås i Sverige.Det har snødd, sluddet og regnet. Og så blir det kaldere. Harald Barlie kjører bilen. Broren Aage sitter og sover på høyresiden i baksetet. Det er venstrekjøring i Sverige på den tiden.

– I en venstresving rett før de kommer til Ørebro, får ikke Harald svingt. Bilen går rett ut til høyre og så kommer det en trailer imot. Traileren treffer på høyre side av bilen, så de to som sitter der blir drept momentant, forteller Ine.

Hennes far dør. Tre overlever.

– At noen overlevde i det hele tatt, skjønner jeg ikke. Jeg har sett bilder av bilen, og det ser helt jævlig ut - den var så krasjet. At tre gikk ut uten en skramme er helt utrolig!

I ettertid viser det seg at det er teknisk feil og issvuller i hjulsystemet på bilen. Nå avdøde Harald hadde ikke skyld i ulykken. Likevel orker han ikke å gå i brorens begravelse, noe Ine først får vite for to år siden.

I KONKURRANSE: Ine Barlie nederst til høyre, med konkurrentene i «Mesternes mester» som nå går lørdager på NRK. Bak f.v: Anders Jacobsen, Frode Grodås, Bartosz Piasecki og Odd Sørli- I midten: Tonje Sørlie, Else-Marthe Lybekk Sørlie, Eldar Rønning Foran f.v: Helene Olafsen, Anita Moen og Ine. Foto: Fred Andre Wergeland Rubicon TV

Det sterkeste minnet

Harald blir niesens første trener da hun begynner med bryting i 1981.

Fikk du med deg: «Mesternes mester» tatt av storm.

– Harald var ikke mild på treningene, for å si det sånn. Han gikk for å være innmari hard, men rettferdig, og han viste aldri følelser, forteller hun.

Under det første offisielle verdensmesterskapet i bryting for damer på Lørenskog i 1987, er Harald til stede. Ines nåværende mann, Ove, er landslagstrener og sitter på matten, men da det er klart at hun har slått Japan og er verdensmester, er det onkelen hun ser:

– Da kom onkel Harald gående mot meg og jeg så at han hadde tårer i øynene og vi tenkte begge to «det er én som mangler her». Så kom mamma løpende med roser til meg. Da begynte jeg å grine så innmari. Det var utrolig stort å vinne, og at Harald var der. Det ble så sterkt. Jeg blir rørt nå også, sier Ine og skjelver lett på stemmen, selv om hun smiler ved minnet.

– Prøvde seg på treneren

Det er kort vei fra tårer til latter med Barlie. Hun ler også på spørsmål om hvordan hun møtte sin bryteinteresserte mann Ove Gundersen (63).

VERDENSMESTER OG NYBAKT MAMMA: Ine Barlie med datteren Ayna Barlie Gundersen på brytematta i juli 1993. Foto: Espen Egil Hansen VG

– Han var landslagstreneren min. Jeg møtte Ove da jeg var 16. Han er 12 år eldre enn meg, så jeg syntes han var en gammel gubbe på 28 da. Men da jeg ble 20 … Da var det jeg som prøvde meg på treneren, sier hun og ler høyt.

I dag har de to barn, forholdet det gikk ikke bare smurt i starten.

Bare menn har vunnet så langt: – Tror på Kvinne-seier i «Mesternes mester»

– Mamma gråt da vi dro avgårde på stevner og gråt da vi kom tilbake. Jeg husker at han i den første tiden vi var sammen kommenterte «Mora di sipper så fælt». Å, GUD som jeg tente! «Nå må du huske hva moren min har opplevd!». Hun sa bare «ha det». Pappa skulle bare på et brytestevne, og han kom ikke levende hjem. Det var første og siste gang Ove kommenterte det, fastslår Barlie.

Moren hennes ble enke i en alder av 22 år. Ine var knapt to år og broren var syv måneder gammel.

POKALPAR: Ine og Ove med pokalen etter VM i Sveits i 1989. Foto: Tommy Skauen PRIVAT

– Gudskjelov at vi kom tett! Mamma satt med to bleieunger, og det var ikke forsikringsordninger som det er nå. Men mamma hadde et utrolig godt nettverk med sine foreldre og lillesøster, og brødrene og søsteren til pappa, sier hun.

Ines farmor hadde akkurat bygget hus, og lot Ines mor flytte inn der med barna, mens hun selv bodde i kjelleren i huset ved siden av. Også sånn har familien holdt sammen, ved siden av brytingen.

Barlie har fortsatt tradisjonen med å stille opp. Hun har vært trener siden hun var 17 år, har tatt høyeste diplomkurs gjennom Olympiatoppen, og har vært innom som trener og fysioterapeut både for sønnens håndballag og fotballag. Og hun er fortsatt brytetrener.

– Det gir så utrolig mye når du ser ungene mestre ting, fastslår Ine.

Anita Moen om byfolk i ulvedebatten: – De har ikke peiling.

– Et treningsprodukt

Hun mener hun selv ikke var noe supertalent i bryting, siden hun i starten satset på svømming og sykling.

– Teknikk tar jeg nok lett, men jeg tror jeg er mer et treningsprodukt, sier hun.

Mannen Ove opplevde å se Aage Barlie bryte, og mener det er likhetstrekk mellom far og datter – og onkel.

– Ja, Ine går på vilje og styrke og det er typisk for Barlie-slekta. Faren var også veldig viljesterk, men han var teknisk sammenlignet med de andre guttene. Ine startet så sent med bryting at hun har mer Harald sin stil, forteller han.

– En journalist i Larvik som hadde sett faren min, sa tidlig at jeg var veldig lik ham både i måten å bryte på og måten å være på – blid og omgjengelig. Men sta er jeg, det hører med til familien, konstaterer Ine.

Så gjenstår det å se hvor langt Barlie-staheten fører henne i «Mesternes mester».

Les også

 1. «Mesternes mester» tatt av storm

  KALAMATA (VG) Mange ukers arbeid ble ødelagt og flere…
 2. Frode Grodås om «Mesternes mester»: – Fått venner for livet

  KALAMATA (VG) Den eldste la opp for 33 år siden, mens den yngste ga seg bare uker før konkurransen.
 3. «Mesternes mester»-Anders Jacobsen: – I år tror jeg en jente vinner

  KALAMATA (VG) Ingen kvinne har vunnet på sju sesonger, men årets «Mesternes mester»-deltakere tror på en kvinnelig…
 4. Ski-veteran Anita Moen lei av ulvedebatten: – De har ikke peiling på hva de snakker om

  TRYSIL (VG) Den tidligere skistjernen Anita Moen (49) tror ulvedebatten hadde vært annerledes om Oslo-folk selv hadde…
 5. Her er deltakerne i «Mesternes Mester» 2017

  Allerede før innspillingen starter har neste års «Mesternes Mester» satt to rekorder.
 6. Denne OL-favoritten er uslåelig

  (VG Nett) Saori Yoshida (29) bruker frykten for å tape til å bygge seg opp til sommerens OL.

Mer om

 1. Mesternes Mester
 2. Reality-TV
 3. NRK
 4. Bryting

Flere artikler

 1. «Mesternes mester»-Ine: – Jeg var smådeppa i to-tre dager

 2. Frode Grodås om «Mesternes mester»: – Fått venner for livet

 3. «Mesternes mester»-Eldar sliter fortsatt med valget om å legge opp

 4. Odd Sørli om «Mesternes mester»-skadene: – Det kunne gått vanvittig mye verre

 5. Måtte forlate «Mesternes Mester»: Glenn rørte konkurrentene til tårer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder