STRIDENS KJERNE: Skuespiller Tati Gabrielle i rollen som Prudence Night foran statuen som det nå krangles om.

STRIDENS KJERNE: Skuespiller Tati Gabrielle i rollen som Prudence Night foran statuen som det nå krangles om. Foto: Diyah Pera/Netflix

Satanisttempel saksøker Netflix’ nye skrekkserie

Satanic Temple krever at serieskaperne blar opp nærmere 500 millioner kroner, fordi de mener «The Chilling Adventures of Sabrina» har stjålet fra dem.

Den amerikanske aktivistgruppen gikk ifølge BBC rettens vei i New York torsdag fordi de påstår at den nye grøsserserien har kopiert deres symbol – den hellige geiten Baphomet.

For alle som husker ungdomsserien «Tenåringsheksen Sabrina» (1996–2003), kan det opplyses at «The Chilling Adventures of Sabrina» er en nyskaping av nettopp denne. Men gamle «Sabrina», med Melissa Joan Hart (42) i hovedrollen, er som barne-TV å regne sammenlignet med etterkommeren. «The Chilling Adventures of Sabrina» byr på en stor dose skrekk, gørr og guffe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HOVEDROLLEN: Kiernan Shipka i rollen som nye Sabrina. Foto: Diyah Pera/Netflix

les også

«Deadwood» endelig tilbake

Serien handler om den unge heksejenta Sabrina (spilt av 18 år gamle Kiernan Shipka), som må gå gjennom en mørk ildprøve når hun begynner på en hekseskole. Det er på denne skolen statuen står plassert.

Lucien Greaves (42), en av grunnleggerne av det sataniske tempelet, har i flere Twitter-meldinger påpekt likheten mellom en statue brukt i skrekkserien og deres Baphomet, og han har tidligere varslet om at det ville ende i rettsstrid. Tidligere har han sagt at de vil kreve statuen fjernet fra serien, men nå dreier det seg altså i stedet om en saftig økonomisk oppreisning.

(Artikkelen fortsetter under Twitter-posten):

les også

«House of Cards – Sesong 6»: Svak kortslutning

Satanisttempelet, som ble grunnlagt i 2012, holder fast på at de har opphavsretten på statuen.

Greaves mener i tillegg at serien skjender deres monument, ved å bruke statuen i en setting der en ond Satan eller Mørkets Fyrste dyrkes blant annet ved kannibalisme. Aktivistgruppen hevder at deres Baphomet symboliserer religiøs frihet og empati mellom alle mennesker. Gruppen tror angivelig ikke på en Satan-skikkelse.

les også

Norske Kristine får hovedrolle i ny serie

The Satanic Temple har som sitt mål å sørge for at skillet mellom kirke og stat blir opprettholdt. Satan oppgis som et symbol på kraft til å stå imot press fra makt og myndighet.

Tempelgrunnleggeren har også tvitret at han lurer på hvorvidt folk «hadde syntes det var greit hvis en fiksjonsserie brukte en ekte moské for planleggingsbase for et terrorangrep».

Hverken strømmegiganten Netflix eller produksjonsselskapet Warner Bros har kommentert søksmålet.

«The Chilling Adventures of Sabrina» hadde premiere 26. oktober.

BAPHOMET: Statuen til The Satanic Temple, her utstilt i Little Rock i Arkansas i sommer. Foto: Hannah Grabenstein / AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder