Ny dramaserie: Ran!

TV

Til våren kommer det en hardbarket dramaserie på norske TV-skjermer. Den heter rett og slett «Ran».

  • Marit Aaby Vebenstad
Publisert:

I en vaktservice-bil blir en mann ranet med pistol. Men bare på film, altså. For innspillingen av action/drama-serien «Ran» er nå inne i sin åttende uke. Serien på fire episoder skal sendes på TV2 til våren.

Kompisgjeng

Dramaserien dreier seg om en kompisgjeng som havner i et kriminelt miljø. De fem kameratene drives av drømmen om å gjøre det virkelig store kuppet.

Historien bygger på et manus skrevet av Pål Aam, og regissør er Gunnar Vikene, som tidligere har laget spillefilmen «Himmelfall». TV-serien har fått støtte av Norsk Filmfond ved filmkonsulent Erlend Loe, noe produsentene mener er viktig for å heve nivået.

- Serien handler om fem gutter i tyveårene som møttes da de var 13-14 år gamle. Rampestrekene deres har utviklet seg til en kriminell løpebane. Det handler om vennskap, lojalitet, kjærlighet og ønsket om å begynne et annet liv, sier produsent Synnøve Hørsdal.

- Det begynner med at vi stjeler en dyr vase fra en fest og panter den inn i en tusenlapp, forteller Cato Skimten Storengen, som spiller Ole i serien.

Etter hvert blir miljøet tøffere, og kriminaliteten hardere. Også vennskapet settes på prøve når ideen om det siste store kuppet dukker opp.

Gjengleder

- Under dette ranet oppstår det grådighet som til slutt påvirker vennskapet vårt, sier Biniam Yhidego, som har rollen som Kevin.

- Moralen må være at man skal satse på vennskapet, ikke på kriminaliteten, sier Cato Skimten Storengen.

Anders Baasmo Christensen karakteriserer rollefiguren sin, Anders, som en av lederne i gjengen.

- Han er en skikkelig vestkant-ramp, gliser skuespilleren.

- Max er en ganske kul fyr. Han er en kjekkas som hele tiden prøver å tøffe seg. Men han hører på hva som blir sagt, han er ikke lederen i gjengen, sier Edward Schultheiss, som spiller Max i serien.

Anders Baasmo Christensen er den eneste i «Ran» som har lang skuespillererfaring. 28-åringen fikk sitt virkelige gjennombrudd med publikumssuksessen «Buddy» i fjor.

- Jeg har ikke jobbet med TV før, men det er egentlig ikke så ulikt film og teater. Det er gøy å jobbe med så flinke folk og ha så kule roller. Det er fine karakterer i serien, sier Anders Baasmo Christensen.

- Hva annet enn ran driver dere med da?

- Vi går på rødt lys! Vi er helt gærne, altså!

Skuespiller Edward Schultheiss ler rått.

- Nei da. Men hvis vi ser en fin bil, så henter vi den så klart.