AKTIVIST: Michael J. Fox fotografert denne uken på et valgkampmøte sammen med Tammy Duckworth som er kandidat til representantenes hus for Demokratene. Foto: AP

Michael Fox beskyldt for å spille syk

Hollywood-stjernen Michael Fox har oppdaget hvor giftig en amerikansk valgkamp kan bli etter å ha blitt beskyldt for å framstå som sykere enn han egentlig er.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Stjernen fra «Tilbake til fremtiden»-filmene, som lider av Parkinsons sykdom, fikk gjennomgå av konservative kommentatorer etter at han stilte opp for å støtte demokratiske kongresskandidater som støtter stamcelleforskning.

I en sterk TV-annonse ser man hvordan Fox strever for å holde hodet rett og unngå ukontrollert skjelving mens han ser inn i kamera.

- Hva de gjør i Missouri betyr noe for millioner av amerikanere, amerikanere som meg, sier Fox i en annonse til støtte for den demokratiske senatskandidaten Claire McCaskill som ligger jevnt med senator Jim Talent.

Konservativ overhøvling

TV-annonsene provoserte den konservative radioverten Rush Limbaugh som hevdet at Fox bare spilte for å vekke sympati.

SKJELVER: I TV-annonsen ser man hvordan Fox strever for å holde hodet rett og unngå ukontrollert skjelving mens han ser inn i kamera. Foto: AP

- Han beveger seg rundt og skjelver, og det er helt klart spill. Det er skammelig, sa han på radioprogrammet sitt for noen dager siden.

Tirsdag trakk han seg litt fra de første påstandene og ba Fox om unnskyldning for å ha beskyldt ham for å spille, men hevder fortsatt at han utnytter sykdommen sin.

En annen konservativ radiovert, Sean Hannity, sa onsdag til ABC TV at Fox har rett til å uttale seg, men at han også må finne seg i å bli kritisert.

Viktig valg

Valget i Missouri kan bli avgjort av at velgerne samtidig skal stemme for eller imot et forslag om å endre delstatens grunnlov for å beskytte stamcelleforskning.

Demokratene trenger å vinne minst seks plasser for å overta kontrollen i Senatet. Fire plasser synes sikret, ifølge meningsmålingene, mens valget i Missouri er ett av tre der målingene melder om mer eller mindre dødt løp to uker før valget.

Demokratene har gjort stamcelleforskning til et sentralt punkt i sin valgkamp som følge av at president George W. Bush brukte sitt første veto i juli til å stanse større bevilgninger til stamcelleforskning.

I 2001 vedtok Bush å forby føderal støtte til forskning på stamceller som er hentet fra menneskefostre, og bare tillate forskning på de få stamcellene som allerede eksisterte.

Forskerne ønsker å bruke stamceller til å finne løsninger på sykdommer som Parkinsons og Alzheimer.

Demokratene og mange republikanere mener at Bush hindrer stamcelleforskning for å blidgjøre religiøse konservative som mener at slik forskning ødelegger menneskefostre og derfor er umoralsk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder