VENNSKAP: - Det har oppstått et vennskap mellom oss. Hun sier at hun setter stor pris på våre samtaler og jeg setter stor pris på henne, sier Kjell Magne Bondevik om Gerd-Liv Valla. Foto: TVinter

Gerd-Liv Valla ble venn med «fienden»

Bondevik og Valla møttes i kirken

Etter at tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla ble skjøvet ut av det gode selskap i Arbeiderpartiet, fant hun en ny venn og samtalepartner i tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Da det stormet som verst rundt Gerd-Liv Valla, både før og etter at hun måtte gå av som LO-leder, fant hun trøst og ro i Trefoldighetskirken i Oslo som ligger like ved der hun bor.
- Det er en fantastisk kirke, sier Gerd-Liv Valla.

Overrasket

En av dem hun traff på en kveldsgudstjeneste i Trefoldighetskirken, var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Det ble starten på et nytt vennskap, kommer det frem i TV 2-programmet «Reisen hjem», som vises i kveld.

- Han ble svært overrasket over å se meg der. Jeg hadde jo en image som meget ateist, forteller Gerd-Liv Valla til Egil Svartdahl i «Reisen hjem».

- Ja, jeg ble overrasket. Jeg husker godt vårt møte i Trefoldighetskirken. Hun sa blant annet at hun misunte de troende, at de har en å tro på, en å gå til, sier Kjell Magne Bondevik til VG.

De to har vært bitre motstandere i politikken. I programmet legger ikke Valla skjul på at hun er overrasket over at mannen som hun brukte årevis på å forsøke å få ut av statsministerkontoret, har tatt imot henne på en så åpen måte.

- Jeg trodde han skulle bli møkka sur, sier Gerd-Liv Valla i TV-programmet.

Vennskap

MØTES JEVNLIG: Gerd-Liv Valla og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik møtes fast to ganger i året til lunsj for å diskutere tro og tvil og viktige samfunnsspørsmål. I morgen møter de to Egil Svartdahl i TV 2-programmet «Reisen hjem». Foto: TVinter

- Vi møtes to ganger i året, spiser lunsj og diskuterer tro og tvil og viktige spørsmål i samfunnet. Selv om vi ikke møtes noe særlig utenom disse anledningene, vil jeg si at det har oppstått et vennskap mellom oss. Hun sier at hun setter stor pris på våre samtaler og jeg setter stor pris på henne, sier Kjell Magne Bondevik.

Gerd-Liv Valla ønsker ikke å utdype det som kommer frem i programmet ytterligere overfor VG, men hun er innforstått med at VG siterer fra programmet som vises i morgen. «Reisen hjem» som har vært vist denne vinteren, er et program hvor Svartdahl tar med seg kjente mennesker tilbake til utgangspunktet - til stedet der troen ble avfeid eller formet.

Selv om Gerd-Liv Valla har en troshistorie som strekker seg tilbake til barndommen og oppveksten i Korgen i Nordland, ble likevel den vanskelige perioden høsten 2007, et vendepunkt for henne hva tro angår.

Søkende

- Det var en tung periode i mitt liv. Jeg fikk masse brev fra mennesker som er personlig kristne og de skrev at de ba for meg. Jeg husker jeg tenkte at dette var hyggelig, omtenksomt og ordentlig. Jeg begynte å gå litt i kirken, tenkte at det er lov til å være søkende, sier Gerd-Liv Valla.

- Jeg kan ikke si at nå tror jeg fullt og fast på at det finnes en gud, men jeg har lyst til å vite mer og da er Kjell Magne en god samtalepartner, sier Gerd-Liv Valla.

- Når vi møtes, snakker vi om så mye. Det kan også være barn og familie. Hun var en tøff fagforeningsleder, men når vi møtes opplever jeg henne som en varm og hyggelig person. Hun er søkende, men hun har aldri meldt seg ut av kirken som så mange av hennes gjorde. Hun er ikke antitroende. Tvert imot, sier Bondevik på sin side.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder