Slik minnes de «Fredriksson»

I flere år jobbet Magnus Härenstam i Norge, og han ble kjent med mange av våre fremste skuespillere. Lørdag ettermiddag døde han, 73 år gammel. Nå hylles han av kollegene.

  • Felicia Alvsing
  • Jostein Matre

Artikkelen er over fire år gammel

Lørdag kveld kom beskjeden om at en av Sveriges mest anerkjente skuespillere og komikere, Magnus Härenstam, var død.

Härenstam har i mange år kjempet mot kreftsykdommen. Han fikk først påvist prostatakreft, som senere ble en svulst på en virvel i korsryggen.

I en minnegruppe på Facebook uttalte skuespillerens familie seg:

«Det er med sorg i hjertet at vi melder at vår elskede Magnus på ettermiddagen lørdag 13. juni døde av ettervirkningene av kreften. Magnus sovnet stille og fredelig inn hjemme, omgitt av familien.»

Skuespilleren er kjent for flere roller, blant annet i barne-TV-serien «Fem Myror är fler än fyra elefanter». På begynnelsen av 90-tallet spilte han Fredriksson i den norske serien «Fredrikssons fabrikk», og kollegaene fra den populære komiserien vil huske ham som en snill og sjenerøs mann, og dyktig skuespiller.

Anne Marie Ottersen - blir 70 år - blir pensjonist fra Nationaltheatret. (Foto i Dagligstuen på Continental). FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto:Frode Hansen,VG

Bare gode ting å si om ham

Anne Marie Ottersen hadde ikke hørt nyheten om Härenstams bortgang før VG ringte.

– Uff nei, det var veldig, veldig trist å høre, sier hun, og fortsetter:

– Vi hadde jo en fantastisk tid i Fredrikssons fabrikk. Magnus var en utrolig flott, sjenerøs, varm og snill mann. Jeg har bare gode ting å si om han, sier Ottersen.

Hun forteller at skuespillerne ble godt kjent i løpet av de årene serien og filmen ble spilt inn. Nylig så Ottersen noen av episodene på nytt.

– Han er jo så skjønn, vet du. Han er en ekte gentleman. Det var sånn han var.

– FORFERDELIG TRIST: Elsa Lystad mener at de var heldige som fikk ha Härenstam i Norge noen år. Foto:Frode Hansen,VG

– Vi var heldige

Elsa Lystad minnes tiden med Fredrikssons fabrikk som en veldig morsom tid.

– Vi var heldige som fikk ha Magnus på besøk hos oss her i Norge. Og alle vi damene svinset jo rundt ham. Det var en god tid med mange morsomme situasjoner, sier Lystad, som naturlig nok synes det var et leit budskap å få at den tidligere kollegaen er død.

– Det er forferdelig trist. Det synes alle vi som har jobbet med ham og hatt en fin tid sammen med han.

Lystad sier at Härenstam aldri sluttet å bemerke at også han hadde hatt det moro her i Norge når TV-serien ble spilt inn på starten av 90-tallet.

– Det er bra at når noen går ut av livet så har man etterlatt seg så mye glede som han gjorde. Det synes jeg er en fin ting, sier Lystad.

TRIST: Geir Kvarme jobbet sammen med Härenstam i den norske komiserien «Fredrikssons fabrikk», og tok nyheten om skuespillerens bortgang tungt. Foto:Frode Hansen,VG

– Veldig trist

Geir Kvarme var en av de som spilte mot Härenstam i «Fredrikssons fabrikk». Han fikk dødsbudskapet bare sekunder før VG ringte.

– Jeg har akkurat kommet av scenen hvor jeg spiller i «Sweeney Todd». En kollega kom bort og fortalte det, og så gikk jeg inn på VG for å sjekke. Akkurat i det jeg så det, ringte dere meg. Nå er jeg veldig trist. Dette blir en dårlig lørdag, sier Kvarme.

Han forteller at Magnus Härenstam ble en viktig person for ham som var nyutdannet skuespiller da de spilte sammen i suksesserien.

– Jeg tenker tilbake på den utrolige morsomme tiden vi hadde. Han var en veldig hyggelig mann, som tok godt imot meg som fersk skuespiller. Jeg kommer til å huske Magnus som en flott fyr.

Kvarme forteller at de to gutta i serien fant på mye sammen. Også på fritiden. De siste årene har de ikke hadde veldig mye kontakt,

– Jeg hadde ønsket at han hadde fått mange flere år. Både for hans egen del og for showbizens del, sier Kvarme.

– EN SJARMERENDE GENTLEMAN: Brit Elisabeth Haagensli kan fortelle at Härenstam alltid var glad når de møttes. Foto:Trond Solberg,VG

– Var alltid glad

Brit Elisabeth Haagensli minnes en sjarmerende gentleman som spredde varme rundt seg.

– Han fikk ut det beste av oss som spilte med han, for han var glad i både mennesker og yrket sitt. Det merket man med en gang, og det smittet over på oss andre, sier Haagensli.

Hun beskriver den svenske skuespilleren også som både nysgjerrig og leken, men alltid veldig forberedt og disiplinert. Det triste budskapet om Härenstams bortgang minner Haagensli på at livet ikke er noen selvfølge.

– Det bør man huske på, og ta vare på de gode øyeblikkene i hverdagen.

De senere årene har de to hatt sporadisk kontakt, og den norske skuespilleren forteller at han alltid var optimist med tanke på sin sykdom.

– Han var alltid glad når vi møttes. Det er en fin egenskap, sier hun.

Härenstam etterlater seg kona Birgitta, og tre barn.

Mer om

  1. Sverige

Flere artikler

  1. Slik minnes kungen sin gode venn Magnus «Fredriksson» Härenstam

  2. Familien til Magnus Härenstam rørt: – Han ville blitt fnisende glad

  3. Slik var Härenstams siste uker

  4. «Fredrikssons Fabrikk»-stjernen Magnus Härenstam er død

  5. Kolleger sørger over Minken Fosheim: – Stort sjokk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder