Den karismatiske og ambisiøse statsministeren Michael Woll (Trond Espen Seim) med sine allierte, kunnskapsministeren (Bjarte Hjelmeland) statsministerens datter (Iben Akerli) og rådgiverne Johs Hansen (Anders Danielsen Lie) og Inger Marie (Anna Bache-Wiig). FOTO: NRK

Den karismatiske og ambisiøse statsministeren Michael Woll (Trond Espen Seim) med sine allierte, kunnskapsministeren (Bjarte Hjelmeland) statsministerens datter (Iben Akerli) og rådgiverne Johs Hansen (Anders Danielsen Lie) og Inger Marie (Anna Bache-Wiig). FOTO: NRK Foto: ,

Ny «Mammon» under planlegging: Her er Mammon-«skurken»

Spoiler-alert!

Han har vært død i flere episoder. Men «hovedskurken» var selveste statsministeren.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Her handler det om en statsminister som har vært drøy på fullmaktene sine, sier Trond Espen Seim til VG.

– Jeg tror nok mange ble overrasket. Selv har jeg ikke fått så mye spørsmål om serien de siste ukene. Jeg har jo vært død en god stund, fortsetter Seim, som nå er i Danmark for å spille inn sesong tre av «Arvingene».

Etter mye dramatikk i serien kunne endelig journalisten Peter Verås (Jon Øigarden) avsløre videosnutten som viser hvordan statsministeren røper sine handlinger overfor VG-journalisten som ble drept i første episode.

– Statsministeren var en type man skulle ha empati for. Han ville være en god far for sin datter, og han ville gjennomføre sitt politiske prosjekt. Han var villig til å gjøre svært mye for å få det til, poengterer Seim.

«Mammon»-stjernen: Gledet seg til sexscenene

Makten ter seg

– Men er det ikke ofte sånn? At man går inn i noe med de beste intensjoner, og så kan man iblant gå seg vill underveis. I denne statsministerens tilfelle kan man godt si at målet helliget middelet, poengterer Seim.

Les også: Disse serien kommer i 2016

Gjermund S. Eriksen, en av skaperne bak «Mammon» sier at det politiske spillet, med den øverste beslutningsdyktige – altså statsministeren – som skyldig, er tematisk interessant.

MAMMON-BRØDRE: Vegard Stenberg Eriksen (til venstre) og broren Gjermund Eriksen er henholdsvis manusforfatter og produsent for serien. FOTO: JAVAD PARSA/VG Foto: ,

– Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner, sier Eriksen.

– De fleste som krysser noen grenser, gjør det ofte ut fra motivet om at de faktisk gjør noe riktig. Jeg håper at serien kanskje har fått noen til å tenke over hvor mektig oljefondet vårt er, hvor stort det er internasjonalt, og at man kan få noen tanker rundt betydningen av eierskap, sier Eriksen.

Det som mange har oppfattet som forvirrende tråder underveis, har i stor grad vært bevisst fra serieskapernes side.

Ny runde med «Mammon»

ØNSKET: Iben Akerlie som statsministerdatter, er ønsket til en eventuell ny sesong av «Mammon».Foto:TERJE BRINGEDAL,VG Foto: ,

– Alle historier og drama, særlig thrillere, drives fremover av det du ikke vet. Det gjelder også serien som «Homeland» og «Broen», mener Eriksen.

Planene for en ny runde «Mammon» er i full gang. Det er imidlertid NRK som til syvende og sist beslutter om de vil satse.

– Vi har ideene klare. Det er ikke laget en ordentlig serie med utgangspunktet i norsk valgkamp. Det hadde vært kjempemorsomt gjøre. Uten at vi har snakket med skuespillerne om det, så er vel journalist Petter fortsatt med. Det samme gjelder sjefen i VG (Laila Goody). Johs-karakteren (Anders Danielsen Lie) og statsministerdatteren (Iben Akerlie) har vi også mer å fortelle om. Ingar Helge Gimle hører vel også hjemme i en ny serie. Så får vi se om vi henter kunnskapsministeren (Hjelmeland) hjem fra ambassadørstillingen i Chile, sier Eriksen.

– Men – jeg tror bestemt vi vil satset på en kvinnelig statsminister, forsikrer Gjermund Eriksen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder