TV 2-profilen: – Her er det bare å ta pengene og løpe

Jan Øyvind Helgesen (66) har gått fra å lede «Vi som skal stå til vi er 70»-klubben, til å ta sluttpakke.

Maiken Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Helgesen har vært i TV 2 siden starten i 1992. Han startet som styremedlem, før han ble mellomleder, så leder for den politiske avdelingen. Han er kanskje mest kjent som programleder i «God Morgen Norge», og som nyhetsanker på Nyhetskanalen.

Nylig takket han ja til sluttpakke. Den innebærer en årslønn, og at han blir pensjonist i en alder av 67. Før den kom på bordet var han leder av «Vi som skal stå til vi er 70»-klubben.

– Den forandringen der er ganske interessant, men når du først har begynt å tenke på slutte så skjer det noe med hodet. Da sluttpakkene kom på bordet tenkte jeg at her er det bare å ta pengene og løpe, ler nyhetsankeret.

Derfor gir TV 2 sluttpakker: Må kutte 350 millioner kroner

TIDEN ER INNE: Jan Øyvind Helgesen har gjort alt som journalist, nå venter pensjonisttilværelsen til nyttår Foto: David Engmo VG

Han føler det er en tid for alt, og hans tid på skjermen nå er over. Dessuten føler han at han har gjort alt han kan som journalist. Han beskriver det å bygge opp TV 2 som en fest, selv om det har hatt helsemessige følger å jobbe på ugunstige tider i nesten 20 år.

– Jeg sover dårlig nå, og har de plager som følger av det. Hver dag våkner jeg halv fire, og det er litt kjedelig om jeg skal på jobb halv seks, forteller han.

– Tullete å si at det ikke er aldereskriterier

Helgesen var den første mannlige programlederen for «God Morgen Norge». De tre første årene var han også den eneste.

ØNSKER SEG TID: Jan Øyvind Helgesen gleder seg til å være med barnebarnet og ta på seg spillejobber Foto: David Engmo VG

– Da hadde jeg sending fem ganger i uken. Da blir du gal tilslutt. Døgnrytmen blir helt rar, og helgene bruker du bare på å hente deg inn igjen. Etter tre år sa jeg at vi måtte ha to programleder-par som byttet på, forteller Helgesen.

Husker du? «God Morgen Norge»-værdame er gravid

Den perioden frem til 2002 er den eneste gangen hvor kroppen virkelig sa stopp. Helsen beskriver han som rimelig flat på det tidspunktet. I 2012 hadde han sin siste sending i «God Morgen Norge»-sofaen. Da ble både han og Nils Gunnar Lie byttet med Peter Bubresko og Espen Fiveland.

– Det blir tullete å si at det ikke er alderskriterier i en sånn sak. Samtidig følte jeg at jeg ikke kunne identifisere meg like sterkt med stoffet. Vi skulle rette oss mot yngre seere, og vi hadde gjort programmet lenge. Tiden var inne for å bytte oss ut. Jeg har ingen vonde følelser rundt det, forteller Helgesen som ble nyhetsanker på Nyhetskanalen.

Til nyttår er han ferdig også der. Tiden etter hans siste nyhetssending ønsker han å bruke på å ta vare på helsen, altså komme i form.

– Det har ikke vært lett å følge opp regelmessig trening med døgnrytmen i denne jobben. Det må bli bedre, slår han fast.

Slutter også: Mah-Rukh Ali går til NRK

Spiller viser for noen flasker god rødvin

Som pensjonist vil han også satse sterkere på musikken. Han skriver viser, og gleder seg til å ha tid til flere spilleoppdrag.

– Å spille for de på sykehjem eller psykiatrisk institusjon gir en annen kontakt enn den jeg har med vellykkede, suksessrike folk til daglig. Det er nyttig og viktig å møte mennesker i en helt annen livssituasjon, forteller han og legger til at musikken ikke er noe han blir rik av:

– Kjære alle sykehjemsbestyrere. Helgesen kommer og spiller for noen flasker god rødvin, ler han.

Ferien skal han tilbringe med familien på hytta de leier i Kragerø. Han og konen Turid har vært gift i 43 år. Sammen har de en datter, også hun og familien skal være på hytta.

– Barnebarn er livets dessert, smiler han.

VG oppsummerer: 20 år med TV 2

VIL BLI GOD: Jan Øyvind Helgesen skal satse på musikk i pensjonisttilværelsen Foto: David Engmo VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder