Pål Enger tilstår gullsmedran i «Trygdekontoret»

Ranet av gullsmedforretningen David-Andersen i 2003 ble aldri oppklart. I kveld innrømmer Pål Enger at det var han som gjorde det.

Den luksuriøse gullsmedforretningen i Bygdøy allé ble utsatt for et væpnet ran i januar i 2003. Den maskerte raneren truet betjeningen med en pistol og stakk av med smykker med en verdi på rundt én million kroner.

I 2007 ble Enger arrestert etter at hans DNA ble funnet i fluktbilen som ble brukt i ranet. Enger ble siktet, men nektet hele tiden for å ha hatt noe med ranet å gjøre. Han ble ikke dømt, men på tirsdagens episode av «Trygdekontoret» sier han at det var han som gjorde det. Den tidligere fotballspilleren er kanskje mest kjent for å ha stått bak tyveriet av Munchs «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i 1994.

Det var jeg som gjorde det

Programleder Thomas Seltzer spør om Enger noen gang har tipset politiet om ting han har gjort.

– Ja mange ganger, ikke om ting jeg har gjort, men ting jeg kunne ha gjort, sier Enger som også er kunstmaler.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KUNSTMALER: Pål Enger er også kjent som kunstner. Her er han fotografert i fengselet Hassel hvor han malte bilder mens han sonet. Foto:Trond Solberg,VG

Tidligere Kripos-etterforsker Ivar Fahsing, som også er gjest og har etterforsket og avhørt Enger flere ganger, bryter inn og spør:

– Men du har tipset om ting du har gjort også. Etter brekket på David-Andersen ringte du inn?

Pål Enger svarer:

– Det er ikke riktig. Men David-Andersen er foreldet. Den er jeg ikke dømt for, men det var jeg som gjorde det, sier Enger.

– Det var ingen andre som var i stand til å gjøre det enn meg akkurat da. Men alt ble jo gæærnt på den tida, for jeg hadde han etter meg, sier Pål Enger og peker på tidligere etterforskningsleder i Oslo-politiet, Leif A. Lier, som også er gjest.

Ikke overrasket

VG har snakket med Leif A. Lier i etterkant av opptaket til «Trygdekontoret». Han sier han ikke reagerte på at Enger kom med innrømmelsen.

FANGET PÅ KAMERA: Mannen som foretok det væpnede ranet hos gullsmed David-Andersen i Bygdøy allé i 2003 idet han triller søppeldunken han brukte under ranet ut av døren. Foto:Politiet / SCANPIX,NTB scanpix

– Ikke i det hele tatt. Enger har jeg kjent i mange sammenhenger, og hatt kontakt med gjennom så mange år, så jeg har ingen følelse for det. Det overrasket meg ikke i det hele tatt, sier Lier til VG.

Han sier han på ingen måter er uvenner med Pål Enger, og sier han snakker med Enger dersom han treffer ham privat.

– Jeg er ikke uvenner med Pål Enger, selv om han forsøkte å lure oss flere ganger.

– Synes du det er greit at NRK velger å sende det på denne måten?

– Det er ikke mitt ansvar hverken å anbefale eller kritisere redaktører. Dette er NRKs redaktøransvar, jeg ble spurt om å være med og synes det var greit å stille opp, sier Lier som ikke visste at Enger ville komme med innrømmelsen.

Prosjektleder Eirik Sandberg Ingstad i «Trygdekontoret» sier de ikke visste om at Enger ville komme med noen tilståelse.

– Nei, det kom som en overraskelse for alle andre enn Pål Enger. Stemningen før, under og etter opptak var veldig god. Dette er gamle kjente, som satte pris på å møtes i en helt annen setting enn de har gjort før, skriver han i en e-post til VG.

– Den største skrekkopplevelsen

Daglig leder i David-Andersen, Finn Marthinsen, forteller til VG at NRK ikke har vært i kontakt med dem i forbindele med ransinnrømmelsen.

– Jeg håper at dette skjedde så langt tilbake i tid at det Enger forteller ikke vekker vonde minner, og vil påvirke vedkommende som var på jobb da ranet skjedde. Et væpnet ran er den største skrekkopplevelsen, og ingen ønsker å få påminnet hvordan det var å få et våpent pekt mot seg selv.

At NRK ikke har tatt kontakt med dem om kveldens sending synes Marthinsen er overraskende.

– Vi har ikke fått noen henvendelser angående det Enger forteller, hverken fra NRK eller påtalemyndighetene. Vi som en aktiv part synes jo at vi burde blitt informert om dette, sier han til VG.

Ukjent for advokaten

Heller ikke Engers advokat Fridtjov Feydt visst noe om at Enger ville tilstå ranet under TV-programmet.

– Nei, dette er helt ukjent for meg. Han har ikke informert meg.

– Hva synes du om at han gjorde det?

– Det får være hans problem. Jeg har ikke vurdert problemstillingen overhodet, sier Feydt og opplyser at han fortsatt representerer Enger.

INNRØMMER RAN: Det er på programmet til Thomas Seltzer, «Trygdekontoret», at Pål Enger forteller om ranet. Foto:Julia Naglestad/NRK,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder