STORT OMFANG: En måned etter at politiet rapporterte at minst 500 var ofre for stjernens sykelige adferd, kommer det frem at han nå også forgrep seg på døde. Foto:Lewis Whyld,Ap

Jimmy Savile kan ha misbrukt døde kropper

LONDON (VG) En ny sjokkrapport avslører at BBC-stjernen
Jimmy Savile ikke bare forgrep seg på små barn og eldre. Han kan også ha forgrepet seg på døde.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Avsløringene i rapporten vil ryste nasjonen til det innerste, sa helseminister Jeremy Hunt i parlamentet i dag.

Etterforskningen ved 28 sykehus i England er sjokkerende lesning, ifølge helsedepartementet.

Den ferske sjokkrapporten fra sykehusene avslører at den avdøde BBC-programlederen misbrukte menn, kvinner, gutter og jenter over en periode på fem tiår. Det yngste offeret skal ha vært fem år, det eldste 75 år.

- Rapporten avslører en rekke urovekkende fortellinger om voldtekt og seksuelt misbruk utført av Savile, sa Hunt.

60 personer har fortalt sine historier om overgrep til granskerne. Tre av dem skal ha blitt voldtatt, skriver Sky News. Ofrene var pasienter, besøkende og ansatte. I rapporten kommer det også fram at Savile hadde en usunn interesse for døde kropper.

- Vi kan ikke bevise påstandene, men hans interesse i døde var veldig usunn, sa legen Sue Proctor som ledet undersøkelsen ved de britiske sykehusene.

- Det var ikke robuste begrensninger rundt hans tilgang til likhuset, sa hun ifølge Sky News da hun la fram rapporten i dag.

RYSTET: Skyggeminister for helse, Andy Burnham, snakket i dag i House of Commons etter at helseminister Jeremy Hunt ba om unnskyldning på vegne av regjeringen for å skuffe ofrene. Foto:,Pa Photos

Mange sliter fortsatt

Savile skal ha forgrepet seg på pasienter i sengene sine, i korridorer og på kontorer ved offentlige sykehus over hele England. Misbrukte spant fra 1960-tallet og fram til 2010.

- På denne tiden var han en noe eksentrisk nasjonal skatt, sa Hunt.

- I realiteten var han en sykelig og produktiv sexmisbruker som igjen og igjen utnyttet den tilliten han hadde i nasjonen til sine avskyelige mål, sa helseministeren.

Hunt beklager på vegne av både regjeringen og helsevesenet overfor ofrene og poengterte at de som den gang rapporterte overgrep, ikke ble trodd.

- Mange av ofrene sliter fortsatt med smerten over det de gikk gjennom, sa Hunt.

Savile kunne besøke sykehusene når som helst både dag og natt. Han fikk lov til å delta i intime pleiesituasjoner som legging og bading.

På grunn av sin spesielle status i Storbritannia jobbet Savile frivillig ved sykehus.

Savile døde i 2011, 84 år gammel. Året etter avslørte en TV-dokumentar på ITV at den britiske nasjonalhelten hadde misbrukt barn.

Politiet iverksatte granskning som i 2013 avslørte at Savile var en notorisk sexmisbruker. For en måned siden rapporterte politiet at minst500 var ofre for BBC-stjernens sykelige adferd. Blant dem var barn på to år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder