UENIGE: NJs forhandlingsleder Leif Kjartan Bjørsvik (t.v.) og NRK-sjef Jonny Bernander ble ikke enige om lønnsoppgjør for de NRK-ansatte journalistene og teknikerne. Foto: JOSTEIN MATRE

NRK-journalistene i streik

RIKSMEKLINGSMANNEN (VG Nett) Rundt 2500 NRK-ansatte gikk i ettermiddag ut i streik for å få høyere lønn.

NRK.no – nyheter, tv og radio fra Norge og hele verdenNorsk JournalistlagRiksmeklingsmannenForsiden

Klokken 15.01 gikk mer enn 1500 NJ-organiserte journalister i NRK ut i streik. Også 930 organiserte i LO Stat er i streik.

- Det er trist at to av fire organisasjoner nå har gått ut i streik, fordi vi føler at vi har strukket oss lang. Dette vil få betydning for sendeskjemaet til NRK, særlig på nyheter og sport. Akkurat hva vi nå kan tilby på TV og radio er for tidlig å si, men det er noe vi vil se nærmere på nå, sier kringkastingssjef John G. Bernander til VG Nett når bruddet er et faktum like etter klokken 14.00.

Det er imidlertid ikke sikkert at det blir fullstendig svarte skjermer.

Norsk Journalistlag (NJ) og LO Stat organiserer en mengde journalister, men også teknikere og andre sentrale yrkesgrupper er medlemmer av LO Stat. Det vil trolig først og fremst være innkjøpte produksjoner som kan sendes som planlagt.

For lite lønnn og ferie

De organiserte i NJ og LO Stat mener både at lønnstilbudet er for dårlig og at kravet om mer ferie ikke er godt nok.

I STREIK: NRK-journalistene Christian Borch (t.v.) og Knut Olsen sto allerede før klokken 15 utenfor NRK-huset på Marienlyst. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK

- Vi fikk ikke gjennom de kravene vi stilte. Vi ville ha mer penger og fritid enn vi fikk tilbud om. Vi ligger i dag som nummer 43. på lønnsstatistikken, noe som er alt for dårlig i forhold til den innsatsen NRK-journalister gjør, og i forhold til hvor store og viktige NRK er, sier NJs forhandlingsleder Leif Kjarten Bjørsvik.

De fire involverte, arbeidstakerorganisasjonene YS, Norsk Journalistlag, akademikerne og LO Stat, sto sammen om et lønnskrav på 16.000 kroner til alle. Det er NJ-medlemmene og medlemmene i LO Stat som er i streik.

De organiserte i YS og Akademikerne godtok tilbudet.

- Tilbudet vi fikk var på 11.900 kroner. Det har vært lange tunge og komplekse forhandlinger. Vi gjorde et forsøk, men nådde ikke i mål. Derfor går vi i streik klokken 15.01, sier Bjørsvik til VG Nett.

Langvarig mekling

BEKLAGER: Kringkastingssjef John G. Bernander beklager overfor seerne at det blir streik i NRK. Foto: Scanpix

Klokken åtte onsdag morgen antydet NRKs NJ-medlem Håkon Haugsbø at meklingen snart ville være over, og at

folk var så slitne at det måtte komme en avgjørelse.

Da avgjørelsen kom seks timer senere, ble det streik. Da var det

tre timer siden det siste meklingsforslaget ble lagt frem.

Det er spesielt NRKJs to hovedkrav om mer fritid og mer lønn som har vært vanskelige under meklingen, ifølge NJs hjemmesider.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder