HOVEDKARAKTER I SESONG 2: Noora, spilt av Josefine Pettersen er den vi har fulgt mest i den andre sesongen av «Skam». Foto: NRK

Tiril (17) og pappa (41) anmelder «Skam»

Sesong to av «Skam» er ferdig. VG har fått en midt i, og en langt fra målgruppen til å anmelde avslutningen. Finn ut hvem som gir høyest terningkast!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sesong over styr – koselig avslutning

Anmeldt av Tiril J. Garshol (17), elev ved Oslo by Steinerskole

VG:s terninger viser 4 prikker

Sesong to er ved veis ende, og «Skam»-jentene er snart ferdig med 1. år på videregående, i likhet med mange andre 16 og 17 åringer rundt om i landet, inkludert meg selv.

ANMELDER «SKAM»: Øystein David Johansen (41) og Tiril J. Garshol (17). Foto: Privat

På dette knappe året har de fleste av oss gått gjennom mange forandringer. Ting er ikke lenger som det var da vi startet i 1. klasse. Men som første kull noensinne har vi vært så heldige å ha «Skam», som har illustrert ungdomslivet vårt mens vi har levd det selv. Men jeg føler at det har sklidd litt ut i et spor hvor serien har vokst seg litt for stor for seg selv.

Sjekk hvem som dukket opp i siste episode av «Skam»!

I den første sesongen følte jeg at det var flere situasjoner som folk kunne kjenne seg igjen i. Eva måtte finne seg en helt ny vennegjeng fordi hun var utestengt av sine gamle venner. Vilde prøvde desperat å få oppmerksomhet og bekreftelse fra den kjekke 3. klassingen, mens Noora og Sana var de sterke og selvstendige som ikke lot seg påvirke av noe eller noen. Og det som bandt dem sammen var selvfølgelig det mest essensielle i et ungdomsliv på videregående, russebussen. Ok, de tok kanskje ikke for seg de viktigste temaene, og handlingsmessig var det nok litt enklere. Men det var det som var sjarmen. Fordi det er disse små tingene og problemstillingene de aller fleste faktisk står ovenfor.

Kan «Skam»-forholdet vare? Parterapeuter vurderer Noora og William

BLIR DE VIRKELIG SAMBOERE?: William og Noora er i ferd med å flytte sammen når sesong to avslutter. Foto: NRK

I sesong to gikk ting litt over styr. En sterk og egenrådig jente som ender opp med å falle for skolens store drittsekk, en manipulativ og slem storebror, drakampen mellom Williams gode og onde sider, og en dramatisk slåsskamp som ender i en politianmeldelse. Dette er jo virkelig ikke ting som mange trenger å forholde seg til. Ja, jeg skal si meg enig i at serien har blitt mer spennende, og ja serien tar opp viktige temaer som unge burde vite mer om, som Nooras håndtering av det hun trodde var en voldtekt. Men det var jo ikke derfor man begynte å se på «Skam» i utgangspunktet. Man begynte å se på skam fordi man fikk se de små og kleine tingene som også skjedde i vårt liv, og det var betryggende å se at det var flere som gikk gjennom det samme.

Den første sesongen skilte seg også fra den andre ved at det var før media og foreldre oppdaget det som skulle bli et nasjonalt fenomen. Nå er det sikkert flere voksne enn 17-åringer som ser på «Skam». Jeg tror de voksne har blitt hektet fordi gymnastiden var en tid som var viktig for dem selv. Serien viser en del av livet hvor problemstillingene for det meste er de samme som de har vært for tidligere generasjoner. Samtidig synes jeg likevel at de har vært flinke til å bruke ting som gjør det til en serie for ungdommer i 2016. De bruker ny og populær musikk, manuset er naturlig, og man kan følge med på handlingen gjennom bilder fra sosiale medier og chatter hvor mange er så realistiske at jeg kunne skrevet prikk like til mine egne venner. Dette syntes jeg også er en av de sterkeste sidene ved serien. For selv om handlingen kan være litt overdramatisert til tider er serien korrekt og ærlig ovenfor det å være ung nå.

For min del håper jeg at de går etter en litt mindre tilgjort retning i neste sesong. Ungdomstiden er generelt ganske lite sminket og politisk korrekt. Det er vanskelig å si hvem jeg ønsker som hovedperson i sesong tre, jeg synes både Sana, Vilde og Kris er for karikerte til at de ville funket. Jeg håper de enten velger å følge en helt ny karakter, eller noen som fortsatt har potensiale i historien sin, som for eksempel Isak.

Avslutningen på det hele var koselig. Det var gøy å se alle samlet på et sted, for sesongen har noen ganger føltes litt oppstykket, med historier her og der. Og det var kult at de dro inn han som var skummel på fjellet og plasserte han på festen. Det at vi så alle vi kjenner kan tyde på at vi kommer til å følge en av dem, men det blir bare spekulasjoner.

TIRIL J. GARSHOL

Artikkelen fortsetter under bildet

NYSGJERRIG: Sana er en av karakterne VGs eldste «Skam»-anmelder vil vite mer om. Foto: NRK

Ventetiden blir lang

Anmeldelse av Øystein David Johansen (41)

VG:s terninger viser 5 prikker

OK, dørene har blitt åpnet for førtiåringene så her kommer anmeldelsen fra en 41-årig mann, omtrent så langt fra målgruppen man kan komme.

Jaja, jeg får si som Morrissey (gubbereferanse!) da han i et intervju hyllet t.A.t.us versjon av The Smiths-klassikeren «How soon is now», og journalisten måtte påpeke at de som synger er to unge, lesbiske russere: «Well, aren’t we all»?

«Skam» fungerer nemlig for langt flere enn 17-åringene som lever i det fordi det er drivende godt TV-drama.

Les også: «Skam» setter nye rekorder

Det får være greit at vi ser på, noe annet er å kuppe fansider startet av ungdommene selv med lenker, egne agendaer og forsøk på å skrive på «Skamsk» når du er journalist i 30-årene. Det skal jeg ikke gjøre, og jeg lover å ikke fiske etter engasjement ved å poste denne anmeldelsen «Skam»-fansiden.

Selv var jeg ikke hektet fra starten. Karakterene var litt for åpenbart kjørt inn i klassiske high school-film-rammer: bitchen, baben, den strenge, den morsomme, og alle de andre vi kjenner litt for godt. Men dramaet en ungdomsforelskelse er – og alltid har vært – er så godt skildret at det gjør vondt. Det er slett ikke rart fansen ikke helt klarte å skille «Skam»-Eva fra skuespilleren som portretterer henne. Og man klarte å skape så mange karakterer man vil vite mer om at man allerede kan se for seg «spin-off»-serier. Jeg tar en egen serie med den uvørne samboeren Eskild, eller den frekke skolelegen når som helst!

Andre er fremdeles litt fanget i rollene de har hatt siden starten, som Kris og Sana. Her mener jeg det bør være mer å hente. Kanskje man til og med tør å pirke litt mer i Sanas liv og hvordan hun dras mellom fordommer og forventninger, hvordan hennes bakgrunn påvirker ungdomstiden.

I sesong to har mye blitt større og mer alvorlig med voldtektsmistanker, hevnporno og vold. Stereotypiene snus på og karakterne gjøres langt mer komplekse. Vi blir nødt til å lese mellom linjene. Scenen hvor Vilde bruker Nooras lekse om behovet for potet er et strålende eksempel i så måte: Hvem er det _egentlig_ som sliter med kroppsidealene? William er ikke så kynisk som han først fremstod, og kanskje får vi enda mer om familiehemmelighetene i sesongen som kommer. Vi kommer bak fasaden og får se en langt mer sårbar Noora, og hun konfronteres med sin egen bastante rettsskaffenhet.

Den siste uken har det vært en god del løse tråder som skal samles. Blir det voldsdom på William, og skal han faktisk bli samboer med kjæresten allerede? Siste episode gir ikke mange svar, men vi ser allerede konturene av mang en konflikt og intrigte i horisonten. Sommeren og ventetiden blir lang!

ØYSTEIN DAVID JOHANSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder