DEBUTERTE: Stephen Colbert hadde lovet å spøke med Donald Trump, og holdt sitt ord under premieren på «The Late Show» natt til onsdag.
DEBUTERTE: Stephen Colbert hadde lovet å spøke med Donald Trump, og holdt sitt ord under premieren på «The Late Show» natt til onsdag. Foto: , CBS/XPOSUREPHOTOS

Colbert hoppet etter Letterman: Får skryt

Stephen Colbert (51) har ledet sitt første «The Late Show» som
David Lettermans arvtager. Amerikanske anmeldere er positive til debuten.

Publisert:Oppdatert: 09.09.15 kl. 21:08

Colbert er selvfølgelig langt fra en debutant i TV. Han hadde en lang karriere som komiker, mediekritiker, skuespiller, produsent og programleder bak seg før han takket ja til å ta over en av de mest synlige jobbene i amerikansk fjernsyn: Programleder på prestisjetunge «Late Night», som de siste 22 årene har vært synonymt med David Letterman.

Colbert har allerede før han startet i jobben rukket å erte på seg Erna Solberg, da han i en video der han blant annet spiste lutefisk, oppfordret seerne til å henvende seg til den norske statsministeren på sosiale medier med mål om å få årlige donasjoner til det globale partnerskapet for utdanning. Solberg svarte i en egen video.

Har du lest: Stephen Colbert – mannen bak masken.

Letterman takket for seg i mai, og natt til onsdag norsk tid, var Colberts aller første gang i ilden.

Amerikanerne er positive

Et par amerikanske medier har allerede servert dommen, som så langt er hovedsakelig positiv:

Tom Gliatto i People skriver at valget av Colbert som Lettermans arvtager ser ut til å ha vært det rette. Etter en beskrivelse av Colberts fremtoning og opptreden, skriver han:

– Dette var bra. Potensielt utmerket, før han fortsetter:

– Colbert fant ikke opp prateprogrammet på ny i løpet av én time – åpningsdialogen hans var ikke spesielt interessant, men det er ingen åpningsmonologer.

Les også: Lettermans liv som pensjonist.

Varietys Brian Lowry kaller Colberts debut «for det meste fantastisk». Også han peker på starten som et svakt punkt:

– Ikke overraskende ser Colbert minst komfortabel ut under åpningsmonologen, som ikke spiller på eller utnytter fullt ut hans styrker. Klokelig nok snek han seg raskt bak pulten, hvor showet for alvor tok av.

Se video fra siste «Letterman»: Hva ville stjernene sagt til David Letterman?

Robert Lloyd i Los Angeles Times er uenig med de to andre anmelderne og mener derimot at Colbert både startet og endte programmet sterkt. Det er derimot delen i midten som var, det han kaller «mindre sterk»:

– Det var noen småfeil, må jeg innrømme, men du forlater ikke en stor fest og klager på en sprekk i bollen som potetgullet lå i. Det startet sterkt, endte sterkt og i mellom var det for det meste ... sterkt.

Satire-ekspert

Blant gjestene i sesongpremieren var skuespiller George Clooney og republikaner-presidentkandidat Jeb Bush. Colbert spøkte ikke overraskende med Donald Trump, og la inn heder til David Letterman. The Washington Post har skrevet en oppsummering av hele programmet du kan lese her.

Visste du: Jimmy Kimmel tok pause av respekt for Letterman.

Steven Colbert har ifølge CBS signert en femårskontrakt som «Late Show»-programleder. Fra før var han mest kjent fra Comedy Central som programleder på satireprogrammet «The Colbert Report», en parodi på politiske prateprogrammer. Der har Colbert i ti sesonger spilt rollen som en karikert konservativ politisk ekspert.

Publisert:Oppdatert: 09.09.15 kl. 21:08