VANT: Astrid Smeplass ble årets nykommer og fikk Gramo-stipend på 250 000 kroner under årets Spellemann. FOTO: KRISTER SØRBØ, VG

Seerflukt for Spellemannprisen

Spellemannprisen mistet 126.000 TV-seere fra i fjor.

  • Kristian Aaser
  • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over tre år gammel

Lørdag kveld gikk den årlige Spellemannprisen av stabelen. De siste årene har seertallene i snitt ligget på i underkant av 900.000. På lørdag var det bare 550.000 som benket seg foran TV-en for å overvære prisutdelingen i sin helhet, mens hoveddelen ble sett av 736.000.

– Det er sånn at eventet var lagt opp litt annerledes i år. Det er hoveddelen som er mest sammenlignba med sendinger tidligere år, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK til VG.

Tallet på 736.000 markerer en nedgang på 126.000 sammenlignet med året før. I 2012 lå seertallene på hele 1,2 millioner.

Les også: Kygo uteblir igjen, får hard kritikk

Konkurranse fra TV 2

Tolonen sier at seertallet på over 736.000 for hoveddelen av programmet er mer normalt for Spellemannprisen enn det seertallene for programmet samlet sett viser. Den andre delen av programmet hadde 464.000 seere.

– En del av nedgangen kan forklares med at TV 2 samtidig sendte «Hver gang vi møtes», som er et sterkt program. Man er ikke fri for konkurranse, sier Tolonen.

«Hver gang vi møtes» ble til sammenligning sett av 533.000 lørdag kveld.

Les også: Marcus & Martinus ble «årets Spellemann» – uteble fra Spellemannprisen

– Vært lavere i tidligere år

Tolonen trekker fram at seertallene var lavere i 2004 og 2005.

– De totale seertallene i år er lavere, men de har vært lavere enn dette også, sier han.

Det var idretten som trakk flest TV-seere denne helgen. Over 1,6 millioner så på finalen i håndball-VM for herrer mellom Norge og Frankrike.

Sjekk: Tone Damli elsker Astrid S

Popduen Marcus & Martinus ble kåret til «årets Spellemann», mens Astrid «S» Smeplass ble kåret årets nykommer. De to pop-brødrene kunne ikke være tilstede under prisutdelingen. Det kunne heller ikke Arve Tellefsen, vinneren av årets hederpris. Han hadde dratt hjem for å forberede seg til en konsert dagen etter da prisen hans ble annonsert.

Mer om

  1. Spellemannprisen
  2. Astrid Smeplass
  3. Marcus & Martinus

Flere artikler

  1. Kommentar: Den usynlige Spellemann

  2. Spellemann: Fortjent, Astrid S!

  3. Sigrid kan redde håpløst forsinket Spellemannpris

  4. Seerne svikter TVNorge på lørdager

  5. Spellemann: Katastrofe om mann vinner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder