PÅ SAMME LAG: Skal det komme flere serier som «Unge lovende» og «SKAM» man må slutte å si at det ikke plass til mer enn en av gangen, mener manusforfatter og skuespiller Siri Seljeseth. Her i Los Angeles hvor hun har feriert i fem uker. Nå skal hun hjem i klippen og gjøre klar en ny sesong «Unge lovende». Foto: Leif-Åge Reme

«Unge lovende»-Siri er lei av catfighten med «SKAM»

LOS ANGELES (VG) Siri Seljeseth (28) ventet med å se andre sesong av «SKAM» til hun hadde skrevet ferdig oppfølgeren til «Unge lovende». De to seriene ble sammenliknet for mye.

 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over fire år gammel

– Det har blitt satt opp til en mega-catfight, som jeg er blitt ganske lei av. Og som det var greit å dra fra nå i sommer, sier manusforfatter og skuespiller Seljeseth når VG møter henne i Los Angeles, hvor hun har vært på fem ukers sommerferie.

Hennes dramaserie om venninnene Elise, Nenne og Alex fikk varm mottakelse av kritikere og publikum da den kom på NRK i fjor høst.

Pressen kalte dem norske «Girls», mens unge kvinner jublet over å endelig ha fått noe på norsk TV de kunne relatere seg til. «Unge lovende» var dessuten tidenes mest sette dramaserie på NRKs nett-TV – helt til «SKAM» skapte en underholdnings-apokalypse i norsk bevissthet i vår.

Seriene kjempet om seier i de samme Gullruten-kategoriene, noe det ble mye ståhei rundt, mens «SKAM» til slutt gjorde rent bord under utdelingen.

Les kommentar: Alle elsker en catfight

– «SKAM» kom og tok glansen

– Vi føler at vi spiller på samme lag. Men folk der ute har vært mer opptatt av å sette oss opp mot hverandre, eller spørre «er dere sure nå som «SKAM» kom og tok glansen». Vi er veldig glad for at vi var med å sette i gang en trend; TV om unge jenter og kvinner. Jeg skulle ønske jeg hadde «SKAM» da jeg var i den alderen, sier Seljeseth kontant og legger til:

– Det er ikke bare pressen som maser. Folk har kommet bort til meg i kebabkø i Torggata klokken halv tre på natta og sagt «er ikke du hun fra den serien? Hva synes du om «SKAM» a?» Jeg synes den er dritkul, så bare slapp av!

FERDIG MED OPPFØLGEREN: Siri Seljeseth dro på ferie til USA like etter hun avsluttet innspillingen av sesong to av «Unge lovende». – Vi ble forsinket av alt som kom med første sesong. Serien fikk oppmerksomhet og vi fikk andre ting å gjøre enn bare å sitte inne og skrive, sier hun til VG. Foto: Leif-Åge Reme

Les også: Skammelig stille

Vi treffer Seljeseth på komiklubben The Improv i skuespillerinnens gamle nabolag West Hollywood. 28-åringen er gyllenbrun og avslappet etter utallige besøk på standup-show og en lengre roadtrip på Vestkysten.

Hun ankom L.A noen dager etter å ha filmet ferdig andre sesong av «Unge lovende». Nå skal Seljeseth hjem til klippearbeidet som allerede er godt i gang hos produksjonsselskapet Monster Scripted. Premieren blir en gang til høsten, ifølge NRK.

– Jeg ventet med å se andre sesong av «SKAM» til jeg var ferdig med å skrive vår oppfølger. Rett og slett fordi vi ble sammenliknet så mye. Hvis vi tangerer hverandre er det kjedelig å skulle kaste noe bare derfor. Det er fra to helt forskjellige perspektiver, fortsetter Seljeseth.

Anmeldelse av «Unge lovende»: Lovende om livet

FOR UNGE AV UNGE: Alexandra Gjerpen (t.v.), Siri Seljeseth og Gine Cornelia Pedersen i «Unge lovende» fikk god mottakelse av kritikere og publikum. Foto: FRODE HANSEN, VG

Kastet manus og begynte på nytt

Sammen med makker Mads Løken begynte hun på sesong to i fjor høst. De gikk flere runder og kastet haugevis med materiale for å begynne på nytt ved jul. Forventningspress og høye krav til seg selv, forklarer hun det med.

«Unge lovende» tok utgangspunkt i Seljeseths eget liv og hva som skjedde da hun ble nektet innreise i USA for noen år siden. Stavanger-jenta hadde bodd i Los Angeles til og fra i noen måneder i 2012 og prøvd seg som komi-frilanser, da myndighetene ikke så grunn til å slippe inn en norsk jente uten inntekt, og som bodde hos foreldrene sine i Norge. De fryktet hun ville bli i USA.

APOKALYPSE–«SKAM»: I vår tok NRKs ungdomsserie «SKAM» fullstendig av i popularitet blant alle aldersgrupper og gjorde rent bord under TV-prisen gullruten. Foto: NRK

– Jeg har drømt om dagen jeg kunne komme hit igjen, frykten var at jeg aldri skulle få lov til å komme inn, sier hun fornøyd.

For et snaut år siden, før premieren på «Unge lovende», etterlyste Seljeseth nettopp mer TV laget for og av yngre generasjoner. Skal det komme til enda flere serier som «Unge Lovende» og «SKAM» mener hun man må slutte å si at det ikke plass til mer enn en av gangen.

– Slik følte jeg det ble med oss og «SKAM». At publikum måtte velge enten eller, noe som skjer på flere arenaer, for eksempel med artister. «Nå har vi Aurora, så vi trenger vel ikke Dagny». En serie er ikke en «jenteserie» bare fordi den er laget med kvinner. Vi må slutte å bruke teite merkelapper, sier hun.

Seljeseth kjenner ikke «SKAM»-skaper Julie Andem, som er regissør og manusforfatter for serien. De har hilst en eller to ganger. Men flere ganger har Seljeseth tenkt de burde tatt en kaffe. At de har nok å snakke om er det ingen tvil om.

Mer om «Skam»: Skuespillerne snikfotografert og oppsøkt hjemme.

STAMBAR: I 2012 reiste Siri Seljeseth til Los Angeles med oppsparte penger. På Craigslist fant hun et kollektiv med amerikanere. Den nærmeste baren i nabolaget tilhørte en komiklubb på Melrose Ave. Tilfeldigheter førte henne etter hvert opp på scenen. Foto: Leif-Åge Reme

– Jenter litt mer selvbevisste

Å styrke selvtilliten til de som er i startfasen av karrierene og heie litt mer på dem, er viktig mener Siri Seljeseth.

– Jeg tror jenter er litt mer selvbevisste, og hvis de tryner tidlig kan det være litt tyngre for enkelte å fortsette. Å lage liksom catfights mellom jenter er bare tull. Vi er bare glad det kommer flere. Og det tror jeg «SKAM»-redaksjonen er ganske enig i.

Selv er hun sånn passe til å ignorere kritikk og merkelappene, og har et ambivalent forhold til sosiale medier. Dette er også forklaringen på hvorfor jentene i «Unge lovende» ikke sitter og scroller på mobilen på skjermen.

– Jeg har ekstremt mye krav til meg selv, og hører kanskje litt for mye på negativ kritikk. Jeg trodde ikke jeg skulle gjøre det, men det har vært vanskeligere enn jeg hadde ventet. Det er også grunnen til at jeg av og til får lyst til å slette alt som er av sosiale medier.

Men det som sliter meg ut er uansett de forventingene jeg har til meg selv. At jeg jobber med et prosjekt som er såpass personlig gjør det tidvis ekstra slitsomt, men også givende, sier Seljeseth.

Les også: «SKAM» beskyldes for kroppspress

Handler om kjærlighet

Sesong to av «Unge lovende» handler om kjærlighetsrelasjoner, å ikke gi opp jakten på drømmene sine og familie. Ifølge 28-åringen er sesongen mindre selvbiografisk.

Har du lest? Slik blir nye «Skam»

– Første sesongens episode ble skrevet da jeg var 24 år. Serien og vi er i en helt annen livssituasjon nå. Karakterene må vokse litt, men ikke for mye, sier Siri og fortsetter:

– Jeg føler at materialet nå er nærmere det jeg sitter inne med av fortellerstemme, hva jeg ser på som viktig å formidle. Derfor føles det som en større risiko.

Seljeseth koblet helt ut i den etterlengtede ferien, men hun har også hentet inspirasjon.

– Vi skal skrive på sesong tre når jeg kommer tilbake. Om det blir plukket opp vet vi ikke, men jeg har mange tanker om hva jeg vil gjøre.

Celebre skuespillere: Her er «lille» Marius og Astrid S i «Skam»

Les også

 1. «Skam»-skuespillerne: Snikfotografert og oppsøkt på private adresser

  «Skam»-skuespillerne skjermes av NRK, men får likevel kjenne populariteten på kroppen.
 2. Det blir enda mer «Skam»

  Mens sesong to ennå går på lufta, bekrefter NRK at seerne skal få en enda større dose «Skam».
 3. Gullruten-nominert for fjerde gang for samme rolle

  Anders Baasmo Christiansen (40) er nominert til Gullruten for fjerde gang av fire mulige for rollen som Benedikt i «Dag».
 4. Unge kvinner kniver i årets «Gullruten»-nominasjoner

  Dramaseriene «Skam» og «Unge lovende» er blant programmene som konkurrerer om å stikke av med flest «Gullruten»-priser i…
 5. Derfor skjermer NRK «Skam»-skuespillerne

  Skuespillerne gjør ikke intervjuer og NRK promoterer ikke programmet: «Skam» er den utradisjonelle TV-serien som…
 6. Alle elsker en catfight

  Hvorfor er det alltid slik at suksesskvinner utpekes til konkurrenter, mens menn slipper unna?

Mer om

 1. Skam
 2. NRK
 3. Gullruten
 4. Hollywood
 5. Kvinner

Flere artikler

 1. Pluss content

  «Unge lovende»-Siri er lei «catfighten» med «SKAM»:  – Vi føler at vi spiller på samme lag

 2. TV-anmeldelse «Unge
  lovende»: Enda mer lovende

 3. «Dag» til Hollywood - «flytter» til Seattle

 4. Slik blir nye «SKAM»

 5. NRK har publisert to klipp fra den nye «Skam»-sesongen

Fra andre aviser

 1. Siri Seljeseth lyktes da hun laget TV-serie om å lykkes

  Bergens Tidende
 2. Regissøren bak TV-suksessen «Unge lovende»: - De sa det ikke var noe som kom til å engasjere. Sjokket var å se alle som så serien med en gang det ble lagt ut på nett.

  Aftenposten
 3. Unge lovende sesong to er en seersuksess

  Aftenposten
 4. I kveld er Unge lovende tilbake: – Det blir fortalt historier der som jeg er glad i

  Fædrelandsvennen
 5. «Unge lovende» er klar med ny sesong. Her er første smakebit

  Fædrelandsvennen
 6. «Unge lovende» er ekte til siste slutt

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no