NRK med Nobel-tabbe

NRK før annonseringen: – Vi vet ikke hvem som vinner

Denne tekststripen dukket opp under NRKs nyhetssending fredag morgen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Nobels fredspris tildeles Ernest Moniz og Ali Akbar Salehi».

Stripen med denne teksten dukket opp mens utenrikssjef Knut Magnus Berge fortalte om årets favoritter til Nobels fredspris, og lå på i noen sekunder. Flere våkne seere tipset VG om det de antok var en avsløring av fredsprisvinnerne.

Bakgrunn: Dette er fredspris-favorittene

I teksten står det videre at de får prisen for atomavtalen, som blant annet innebærer at Iran reduserer sitt atomprogram.

VG lyktes ikke i å komme i kontakt med Nobelinstituttet fredag morgen.

Klokken 11 ble det imidlertid kunngjort at vinneren av årets fredspris er Colombias president Juan Manuel Santos.

Fikk du med deg: Her går det galt under Viking Lotto-sendingen.

NRK: – Det er en feil

– Det er ikke annet enn en feil. Det som har skjedd er at vi har forberedt oss på erklæringen klokken 11.00 ved å lage en del ferdige linjer ut i fra mange forskjellige mulige vinnere. Ved en feil har en av dem gått ut i noen sekunder. Det er ingen gjetning eller avsløring. Det er rett og slett bare en feil, sier Stein Bjøntegård, publiseringsredaktør i NRK nyheter til VG.

– Så NRK vet ikke hvem som vinner?

– NRK vet ikke hvem som vinner, svarte Bjøntegård før fredsprisvinneren ble kjent.

– Vi har selvfølgelig flere utfall klare, men det var denne som tilfeldigvis gikk ut. Vi har ingen forutsetninger for å vite at dette er riktig, sa publiseringsredaktøren.

Flere tabber: OMG, se den NRK-blemmen.

– Visste alltid

Nåværende nyhetsanker i TV 2, Arill Riise, skrev på Twitter før kunngjøringen at i hans tid hos NRK visste de alltid hvem som fikk fredsprisen på forhånd.

Riise jobbet som reporter, vaktsjef for Lørdagsmagasinet og nyhetsanker for Dagsrevyen i perioden 1991-1995. Til VG opplyser han at fredsprisen til Aung San Suu Kyi i 1991 var én av prisene NRK kjente til før den ble kunngjort.

– Alle på den tiden der visste vi på forhånd. De vil sikkert nekte for det, men slik var det. Om det er slik nå, ville det overraske meg veldig. Nå er mediemangfoldet større og du kan ikke drive å forfordele et spesielt medium. At alle behandles likt, må være prinsippet, sier Riise.

Han sier også at han tror på NRKs forklaring om at teksten på skjermen fredag morgen kom ut ved en feil.

– Jeg tror på Bjøntegård når han sier det var et uhell. Men på 90-tallet var det litt bedre kontakt mellom Dagsrevyen og Nobelkomiteen, sier Riise.

Iran-avtalen var blant favoritttene

I likhet med VG, har også NRK omtalt favorittene til årets fredspris. I saken som NRK la ut på sine nettsider i går var atomavtalen den første som ble omtalt.

Da NRKs utenrikssjef, som også var studiogjest da NRK annonserte «vinneren» fredag morgen, ble intervjuet i Urix torsdag kveld, var det også én favoritt han trakk frem: Iran.

Atomavtalen ble inngått 14. juli i fjor mellom Iran og den såkalte 5+1- gruppen, bestående av de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike – samt Tyskland.

Mange hadde lenge mistenkte Iran for å ha ambisjoner om å skaffe seg atomvåpen, noe som førte til isolering og økonomiske sanksjoner mot landet.

Les også: Dette er fjorårets vinner

Den nye avtalen går blant annet ut på at Iran reduserer sitt atomprogram og åpner alle atomanlegg for inspeksjon. Til gjengjeld ble sanksjonene mot landet opphevet.

En pris til atomavtalen ville grepet direkte inn i den amerikanske valgkampen, der Donald Trump har gått knallhardt ut og kalt avtalen med Iran for en katastrofe, mens Hillary Clinton har støttet den på det sterkeste.

Highasakite til Nobelkonserten

I fjor var det Den tunisiske dialogkvartetten som fikk Nobels fredspris, for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av sjasminrevolusjonen i 2011.

Da ledet den amerikanske talkshowkongen Jay Leno Nobelkonserten, mens Queen Latifah gjorde jobben i 2014. Så langt er det ikke kjent hvem som blir vert eller verter i år, men tidligere har det vært stjerner som Tom Cruise, Michael Douglas og Will Smith.

Så langt er det kjent at norske Highasakite skal opptre under årets konsert, der de fleste elementene så langt forblir ukjente.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder