I’LL KILL THAT CAT...: Slapp av, alle sammen; det blir «Grevinnen og hovmesteren» og et knippe «Cheerio, Miss Sophie!» også i år! Foto: NRK

VG-satire satte sinnene i kok

Meldte at «Grevinnen og hovmesteren» blir fjernet fra NRKs sendeplan lille julaften.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Da Verdens Gangs satiriske lillebror Vredens Gnag i helgen rapporterte at NRK tar «Grevinnen og hovmesteren» av plakaten etter #metoo-kritikk, skapte det en aldri så liten storm i VGs sosiale medier.

Også NRK mottok lørdag en rekke telefoner med spørsmål om dette kunne være sant.

– Det kom såpass mange henvendelser til oss i helgen at endel internt i NRK også begynte å lure på om det faktisk stemte at vi ikke lenger skulle sende «Grevinnen og hovmesteren», sier prosjektleder Mads Tørklep i NRK Underholdning til VG.

Han kan berolige lesere av både Verdens Gang og Vredens Gnag om at dette selvsagt ikke stemmer. Grevinnen og Hovmesteren skal, som alltid, sendes i «Kvelden før kvelden» på lille julaften, slik det har blitt gjort hvert år siden 1980.

– Noe annet ville nærmest vært galskap, konstaterer Tørklep.

les også

Ny seerrekord for «Grevinnen og hovmesteren»

«Er det mulig?», «Skam dere, NRK!» og «Det er jo bare en sketsj» var noen av reaksjonene i helgen. Responsen bød også på satiriske svar i kommentarfeltene og ikke minst hyppige påminnelser om at dette faktisk er satire.

600 personer hadde reagert på Vredens Gnags Facebook-side mandag ettermiddag, mens vreden hadde gnagd enda sterkere på storebror Verdens Gangs side.

2500 Facebook-brukere hadde mandag ettermiddag kommentert satiren på VGs Facebook-side, mens posten hadde nådd hele 1125 delinger.

Det er ikke første gang Vredens Gnag erter på seg sine - og Verdens Gangs - lesere. Det samme skjedde to dager før jul i fjor.

les også

Disse filmene får nordmenn i julestemning

NRKs Mads Tørklep opplyser også at det i 1992 ble forsøkt å sende programmet på et annet tidspunkt enn 21.00. Det førte til seerstorm av dimensjoner, og kringkastingssjefen så seg nødt til å sette opp «Grevinnen og hovmesteren» også etter kveldsnytt det året.

Her er flere som har latt seg inspirere av den klassiske sketsjen:

Det stemmer altså ikke i virkeligheten at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i helgen uttalte at «det ikke blir julestemning av at en kvinne kommanderer en beruset ansatt til sex».

Men det kan likevel være forståelig at det norske folk reagerer; i 2014 var det nærmere 2,1 millioner av oss som benket seg til foran tv-skjermen for å se Miss Sophie og hennes tørste hovmester feire førstnevntes 90-årsdag.

Ifølge en undersøkelse fra 2004 har syv av ti nordmenn innarbeidet en MÅ SE-følelse for den gamle sketsjen, hvis ikke blir det ikke jul.

Så altså; det blir jul i år også!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder