ENORMT POPULÆRE: Espen Klouman Høiner og Anna Friel i «KAMPEN OM TUNGTVANNET» Foto:Filmkameratene As/jiri Hanzl,

«Kampen om tungtvannet» mest sette programserie på 2000-tallet

Satte ny rekord i siste episode

Gode tall for «Tjukken og Lillemor» og «Mesternes mester»

TV-ekspert til VG: – Usedvanlig mye TV-titting denne helgen

NRK-suksessen «Kampen om tungtvannet» samlet folket nok en gang, og slo tidlige rekorder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Serien regissert av Per Olav Sørensen har vært vinterens TV-snakkis i Norge. Og i motsetning til andre serier og TV-programmer som ofte mister seere, har flere kommet til «Kampen om tungtvannet».

Forrige ukes episode ble sett av hele 1.319 000 seere, noe som var ny rekord.

Den er slått denne uken, igjen.

– Allerede nå er episoden i vanlige tv-tall sett av 1.322 000. Det er høyere enn forrige episode. Den har vokst med 60.000 og kommer til å vokse ytterligere utover uken, sier analysesjef Kristian Tolonen til VG.

– Det gjør serien til den største programserien på norsk TV i dette årtusenet, sier Tolonen.

Stigende popularitet

Hver eneste episode har vært mer sett enn den forrige, og serien har vært populær på nett.

– Den første episoden har allerede hatt 180.000 seere (rating) på nett.

– Hvordan skal dere bruke tallene fremover?

– Vi følger med både den kommende uken og den kommende måneden for å se hvor stort dette blir. Slik er det med dramaserier for tiden, man har ikke ferdigtelt før det har gått en måned. Og ting som er populære på TV er også populære på spilleren.

Den aller siste episoden i «Kampen om tungtvannet» handler om den dramatiske dagen 20. februar 1944 da sabotørenes bombe gikk av. Les sak om de dramatiske minuttene etter «Hydro»-senkingen her!

TV-serien har allerede ført til at Rjukan har opplevd stor pågang fra turister som vil gå i sabotørenes fotspor.

Mye TV-titting

TV-ekspert Morten Wiberg i Carat forteller til VG at det norske folket har sett usedvanlig mye på TV denne helgen, noe som også har gitt gode seertall for flere programmer.

– På lørdag og søndag så hver TV-seer over fire timer i gjennomsnitt. Det er knallbra, og vitner om hvor sterkt lineær TV fremdeles står. Til sammenligning er det vanlige i underkant av tre timer, forteller han.

Ifølge Wiberg vitner helgens TV-tall om at «Kampen om tungtvannet» har fenget usedvanlig bredt.

– 1,3 millioner seere er fantastisk, så denne serien har virkelig slått an. NRK har klart å lage en dramaserie basert på en virkelig hendelse som både har vært interessant for eldre TV-seere som har et forhold til krigen, og for en yngre del av befolkningen som har fått bedre kjennskap til hva som skjedde under krigen, sier han.

SLÅTT AV «MESTERNES MESTER»: Bare rundt halvparten så mange så lørdagens episode av «Hver gang vi møtes». Foto:Trond Solberg,VG

«Mesternes mester» seirer

Over én million seere fikk med seg helgens episode av «Mesternes mester» på NRK, mens kun litt over halvparten, 562.000, så «Hver gang vi møtes» på TV 2.

Også denne gangen ble det nedgang for «HGVM», som nå er inne i sin fjerde sesong.

– Vi har hatt litt varierende tall, men likevel er det bedre enn forrige sesong. Vi skal evaluere sesongen når den er ferdig, slik vi gjør med alle programmer, og se hva vi kan ta med oss inn mot en eventuell ny sesong. Slike avgjørelser tar vi aldri før vi er gjennom hele sesongen, sier Kommunikasjonssjef i TV 2, Jan-Petter Dahl.

Siste episode av «Tjukken og Lillemor», hvor komiker Truls Svendsen og eventyrer Cecilie Skog går på ski over Grønland, ble sett av ca. 800.000 seere. Dette mener Wiberg er usedvanlig bra for en produksjon av den størrelsen, og langt større oppslutning enn TV 2 hadde forventet.

– Det er en fantastisk avslutning for et helt nytt programkonsept på TV 2, med et snitt på 725.000 seere. Det er noe vi er kjempefornøyd med. Truls er allerede i gang med å jobbe med nye konsepter for TV 2, sier Dahl.

«Mitt dansecrew» sliter fortsatt

En halv million mennesker fikk med seg «Gullfisken» på TV 2 lørdag, som i år ble ledet av Morten Ramm og Einar Tørnquist, mens 644.000 TV-seere så årspremieren på «Senkveld».

TV2s «Mitt dansecrew» sliter imidlertid fortsatt med lave seertall.

– Fredagens episode ble sett av 375.000. Det er langt under hva det burde være. Fredagsunderholdningen til TV 2 bør ligge på over 500.000 seere, mener Wiberg.

Seertallet er likevel det høyeste siden premieren på programmet, og hadde i helgen 80.000 flere seere enn forrige episode. Etter en nedgående kurve siden premieren ser vi nå en oppgang, og Dahl forteller at de er fornøyde med det.

– Vi er innstilt på at det er et arbeid gjennom hele sesongen med å jobbe frem et helt nytt konsept, og vi vil fortsette å jobbe med det utover våren. Det er selvfølgelig veldig hyggelig at det får et løft midt i sesongen, sier han, og legger til:

– Programmet har en høy andel unge seere, som er målgruppen, så det er veldig bra.

Nattens Super Bowl ble sendt på Viasat 4, og hadde i gjennomsnitt 67.000 seere. Dette er ifølge TV-eksperten et greit tall tatt i betraktning av at det sendes på et lite gunstig tidspunkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder