bilde

Foto:Frode Hansen,VG

Ingen kvinner blir «Mesternes mester»

Mette Solli: – Det er ingen grunn til at jeg ikke kunne vunnet

Pål Gunnar Mikkelsplass: – De skulle hatt strikkeøvelser

Mette Solli endte på tredjeplass i årets «Mesternes mester».
På seks sesonger har ingen kvinner vunnet den tøffe konkurransen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Der og da var jeg veldig fornøyd med å ha kommet så langt, men dagen etter var det veldig irriterende, sier Solli til VG på finalefesten lørdag kveld.

STOLT: Mette Solli kom sammen med kjæresten Pål Anders Ullevålseter, som var veldig stolt av henne: –Hun hadde knust meg i mye - hun er så sterk og kjapp, sa han til VG. Foto:Frode Hansen,VG

– Jeg forsvant litt inn i en tunnel. Men det var så unødvendig å underprestere der, for det var egentlig så lett, tillegger hun.

Den tidligere kickbokseren mener hun hadde akkurat like store vinnersjanser som sine motstandere Frode Andresen og Aleksander Hetland i finaleprogrammet.

– Det var kanskje tilfeldig. Det var veldig spennende og alle ledet hver sin gang – og det er ingen grunn til at jeg ikke kunne vunnet dette, sier mesterfinalisten.

Steinbygging og ballkasting

I første øvelse, der deltakerne skulle kaste tre baller i en kurv, var Andresen overlegen, mens Solli ble hengende etter. I øvelse nummer to skulle logikken testes, og deltakerne måtte pusle puslespill. Mette løste øvelsen raskest, mens Aleksander fulgte hakk i hel. Frode knotet med puslespillet og havnet bak de to andre før siste øvelse, der deltakerne skulle bygge et tårn av stein.

Hetland kom best ut av steinbyggingen, og trengte ikke se seg tilbake idet han løp over målstreken som førstemann. Det ble en jevn konkurranse mellom Andresen og Solli, men Andresen bygget seg hele veien til finalen og sørget med det for at også denne sesongens finale ble en ren herreduell.

Solli unner helhjertet Hetland seieren.

– Han er absolutt en verdig vinner. Aleksander og Frode var best hele veien, fastslår Solli.

I de seks sesongene av «Mesternes mester» som har gått i Norge så langt, har det vært 5 kvinner blant de 18 deltakerne i finaleprogrammene, og 2 kvinner blant de 12 sisteduellantene. Altså har henholdsvis knappe 28 og 17 prosent av idrettsheltene som har kommet lengst vært kvinner.

Spøker med strikkeøvelser

Også Pål Gunnar og Marit Mikkelsplass var deltakere i år. Han røyk ut som nummer tre, mens hun holdt ut til to uker før finalen. På spørsmål om hvorfor ingen kvinner har vunnet så langt, sier de:

– Det er gøy at en dame kom så langt som Mette i år. Det kreves veldig mye styrke, spenst og hurtighet, og da er det egentlig ingen fordel å være dame. Men det var mange bra øvelser i år, sier Marit.

STØTTESPILLERE: Pål Gunnar og Marit Mikkelsplass konkurrerte mot hverandre i år, men opplevde selv at de var mest på lag. Foto:Frode Hansen,VG

Hun tror også det kan ha noe å si at øvelsene er konstruert og snekret sammen av menn.

– Ja, det er ingen tvil om at det skyldes øvelsene. De skulle hatt noen strikkeøvelser eller noe sånt for å jevne det ut. Nei, da. Men det er godt gjort av Mette å komme så langt, sier Pål Gunnar og legger til:

– Du kan komme langt om du er flink i nattøvelsen, og i år var det kanskje der jentene gikk videre.

– Og i alle de statiske øvelsene var det bra med jenter med, tillegger Marit.

Rettet mot styrke

Løpedronning Ingrid Kristiansen, som var med i forrige sesong, tror øvelsene er noe av grunnen til at ingen kvinne har vunnet.

– Det er nok litt fordi øvelsene er mye rettet mot å være sterk og stor. Men det var morsomt at Mette kom til finalen med de to store guttene. Hun er sterk og smidig, sier Kristiansen.

Tidligere snowboardkjører Stine Brun Kjeldaas var med i samme sesong som Ingrid, og de to røyk ut først.

– Hvorfor har ingen kvinner vunnet så langt, tror du?

– Menn er ofte fysisk sterkere, og øvelsene er ofte rettet mot det. De justerer dem jo noe, men det er ikke alltid det går an. Men Mette er en veldig sterk dame, sier Kjeldaas.

VINNERE: Marco Elsafadi gir vinnerpokalen videre til Aleksander Hetland lørdag kveld. Foto:Frode Hansen,VG

Fjorårets vinner Marco Elsafadi heiet på Mette:

– Jeg har et håp om at Mette skulle vinne, det hadde vært så kult! Selv om Aleksander selvfølgelig var en verdig vinner.

Marginer avgjør

Han tror resultatet går mye på tilfeldigheter og marginer.

– I fjor var det bare fordi Susann, som er håndballspiller, bommet på et kast at hun røyk ut. Så det spørs på øvelsene, men de pleier å være veldig allsidige i finalen. Jeg vant ikke en eneste etappe i fjor, og det har litt med marginer å gjøre. De gjør alt for at det skal bli så jevnt som mulig, sier han.

Årets vinner, Aleksander Hetland, sier Mette Solli er en av de tøffeste damene han kjenner.

– Det er vanskelig å si hvorfor ingen kvinner har vunnet. Men ingen er gode på alt, og for å gjøre det bra må du være veldig «all round». Så det føles rettferdig, sier seierherren som påpeker at en kvinnelig idrettsstjerne har stukket av med seieren i Sveriges versjon av «Mesternes mester».

Der vant tidligere skiskytter og langrennsløper Magdalena Forsberg (47) 2013-sesongen.

Her er en oversikt over hvem som har kommet til finaleepisodene i de seks norske sesongene:

Sesong 1 (2009)

Dag Otto Lauritzen, Gøran Sørloth og Stian Grimseth. Lauritzen slo Grimseth i siste runde.

Sesong 2 (2010)

Daniel Franck, Trine Hattestad og Andrine Flemmen. Franck slo Hattestad i siste runde.

Sesong 3 (2011)

Ailo Gaup, Trine Haltvik og Finn Christian Jagge. Jagge slo Haltvik i siste runde.

Sesong 4 (2012)

Roar Strand, Sune Wentzel og Tor-Arne Hetland. Hetland slo Wentzel i siste runde.

Sesong 5 (2014)

Marco Elsafadi, Johan Remen Evensen og Susann Goksør Bjerkrheim. Elsafadi slo Remen Evensen i siste runde.

Sesong 6 (2015)

Aleksander Hetland, Mette Solli og Frode Andresen. Hetland slo Andresen i siste runde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder