NY PROGRAMLEDER: Nadia Hasnaoui tar over etter Ingrid Gjessing Lindhave. Sammen med Kåre Magnus Berg skal hun gi folke julestemning. Foto: NRK

Nadia Hasnaoui og Kåre Magnus Bergh skal lede «Kvelden før kvelden»

Programlederne syns begge de har en veldig hyggelig jobb, men er uenige om hva som smaker best på julaften.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Nadia Hasnaoui (50) og Kåre Magnus Bergh (35) skal lede programmet «Kvelden før kvelden», mens kokkene Bent Stiansen og Øyvind Bøe Dalelv skal sørge for sprø svor på juleribba. Hasnaoui gleder seg til sprø svor, mens Bergh syns pinnekjøtt er julevinneren.

I fjor ble julens mest sette TV-program ledet av Ingrid Gjessing Linhave og Kåre Magnus Bergh. Programmet ble sett av 1,4 millioner seere. I år får Bergh, som leder programmet for andre gang, med seg Nadia Hasnaoui.

Nadia Hasnaoui er en av NRKs mest benyttede programledere. Hun har blant annet ledet programmet «Kvitt eller dobbelt» og den internasjonale finalen i «Eurovision Song Contest». Hasnaoui dukker også opp som intervjuer i det faste juleprogrammet «Året med kongefamilien» senere i julen. Kåre Magnus Bergh har i høst ledet NRK-suksessen «Stjernekamp».

Får lede drømmeprogrammet

Nadia Hasnaouis mål med å bli med som ny programleder i «Kvelden før kvelden» er ikke å endre noe. Tradisjonen er det viktigste, samtidig som hun ønsker å snakke om spørsmål knyttet til verdier, raushet og medmenneskelighet i en tid som er til ettertanke.

- Det er viktig å huske på at det kommer opp mange følelser i høytider. Vi skal ikke bare snakke om juleribba. Ut i fra det jeg kan se for meg, er dette drømmeprogrammet å lede, sier programlederen.

KOKKENE: Det er Bent Stiansen og Øyvind Bøe Dalelv som skal sørge for sprø svor på juleribba. Foto: NRK

For Hasnaoui blir ikke årets lille julaften slik hun er vant til. Tidligere har hun sett på programmet hun nå skal lede fra sin egen stue. Hun har også pyntet juletreet lille julaften. I år blir pyntingen fremskjøvet.

- Det er fryktelig hyggelig å skulle lede «Kvelden før kvelden». Det er noe jeg har hatt lyst til å gjøre i mange år. Jeg pleier vanligvis å pynte juletreet og se på «Kvelden før kvelden» på TV på lille julaften. Nå får jeg pynte treet dagen før, ler Hasnaoui.

På selve julekvelden samles store og små hjemme hos Hasnaoui. Til middag bruker hun å servere ribbe, selv om det ikke alltid er like lett å få sprø svor.

- Jeg har litt problemer med stekeovnen, så jeg må snu på ribba veldig mange ganger. Jeg rekker ikke å kjøpe en ny ovn før jul heller. Til dessert blir det hjemmelaget fruktsalat med krem. Uansett så smaker julemiddagen alltid godt, legger programlederen til.

- Kanskje jeg dukker opp som julenisse

Kåre Magnus Bergh må legge opp en timeplan for førjulstida om han skal rekke alt før jula ringes inn. Vanligvis er det den siste finishen og praktisk ordning som fyller lille julaften. Nå er han spent på hvor god han har blitt til å planlegge siden i fjor. Programleder-jobben er med på å gi ham julestemning enten han vil eller ikke.

- «Kvelden før kvelden» er veldig hyggelig program å lede. Jeg kan ikke tenke på hvor mange som ser på det, for da blir jeg nervøs. Jeg liker glam-faktoren årets program kommer til å få med storband, men publikum kommer ikke til å se store forandringer.

Selv om lukten av nystekt ribbe minner han om jul, disker han i år opp med pinnekjøtt når han skal holde julefeiringen hjemme hos seg selv.

- I år skal jeg ha jula hjemme, så jeg må virkelig legge opp et program. Jeg er ikke den råeste fyren til å planlegge ting i utgangspunktet, men håper jeg blir bedre ettersom årene går.

For Bergh ble jula viktig igjen da han fikk barn.

- Jeg trodde ikke sønnen min brydde seg om julenisse lenger. Men så sa han «Det er fordi vi bor i blokk at julenissen ikke kommer til oss», så da måtte vi ha nisse det neste året. Jeg kan ikke røpe om jeg skal være nisse i år, for nå har den eldste blitt syv år og kan finne det ut, sier tobarnsfaren Bergh.

En rekke kjente ansikter

I år blir det også storband i «Kvelden før kvelden». Jens Wendelboe skal sammen med sitt timanns-orkester sette den riktige julestemningen. Det blir også en rekke andre musikalske innslag. Blant artistene som skal opptre er «Stjernekamp»-vinner Silya, Ingrid Olava, Jan Eggum og Halvdan Sivertsen.
Seerne vil også få gjensyn med noen av skuespillerevne i årets julekalender «Jul i svingen» da de er gjester i programmet.
Statsminister Erna Solberg kommer også til studio for å snakke om sine juletradisjoner. «Grevinnen og hovmesteren» kommer også tradisjon tro til å dukke opp på skjermen.

Programleder Nadia Hasnaoui påpeker at det ikke kun vil bli innslag fra studioet på Marienlyst.

- Vi skal ha innslag fra flere steder i Norge og vise forskjellige tradisjoner, sier programlederen.

Juleribba er reddet

Mesterkokken og kokebokforfatteren Bent Stiansen (50) ble Nordens første kokkeverdensmester i 1993. I dag driver han restauranten Statholdergaarden i Oslo. Der arbeider også Øyvind Bøe Dalelv, som regnes som en av våre kommende stjernekokker. 24-åringen Bøe Dalelv fra Bodø vant tittelen verdens beste kokk under yrkes-VM i London i 2011. I høst vant han sølvmedaljen i kokke-NM. Nå skal Stiansen og Dalelv sørge for at seerne får saftig ribbe med sprø svor på julaften.

«Kvelden før kvelden» har blitt sendt hver lille julaften på NRK1 siden 2002.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder