(NESTEN) LIKE BLID: Linn Skåber, ferskt ydmyket i «Best før». FOTO : Tarjei Krogh / TV2

TV-anmeldelse «Best før»: Bra nå

Smertefullt fornøyelig om 40-årskrisen(e).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 4 prikker

«Best før»

Norsk komiserie i 10 episoder

Sesong 1 ligger på TV2 Sumo

TV 2 lørdager kl. 22.10 (premiere 18. mars)

Med: Linn Skåber, Christian Skolmen, Renate Reinsve, Anne Marie Ottersen.

De færreste synes det er særlig stas å fylle 40. Men Lena (Skåber) i «Best før» får det spesielt ille.

Linn Skåber om kjæresten: – Han kommer til å dø av skam

Ikke nok med at hun mister jobben i det pretensiøst «urbane» magasinet Vertigo («du skulle runke og kaste terning!») fordi hun ikke har hørt om Kygo. Kjæresten hennes Morten benytter attpåtil dagen – ja, selve dagen – til ikke bare å glemme den, men også å gå på date med en annen.

Hun heter Anemone (allerede navnet er irriterende), har vært Lenas kollega i Vertigo og er høy og slank som en modell. Dessuten 15 år yngre. En ulykke kommer sjelden alene. Lena får føle på den fulle og hele ketsjupflaskeeffekten.

Les også: Linn Skåber og Thomas Giertsen var kjærester i fire år

«Best før» er en klassisk pinlighetskomedie, klart i slekt med den tidligere Skåber-serien «Hjerte til hjerte» (det er de samme folkene som står bak).

Er den vond? Til tider smertefull. Som da Lena og hennes innleide spanske «kjæreste» Pablo skal underholde i et bryllup, akkompagnert av Morten og Anemones overbærende smil og en mikrofon som dessverre er på under forberedelsene.

BLØTKAKEHUMOR: Lenas 40-årsfeiring går overhodet ikke som planlagt. FOTO: Tarjei Krogh / TV2

Pute-TV serier om ydmykelser og ekstrem flauhet kan noen ganger bli monotone. De dreier seg jo om folk som aldri utvikler seg, aldri lærer av feil. Mennesker som bare fortsetter å grave når de har nådd bunnen.

Så det er godt at det er den begavede komediennen Skåber som er det absolutte midtpunktet her. Uten henne hadde manuset – med sine skudd på åpne mål (terapisamtaler og Tinder, vitser om dildoer og svette sjekkescener) – neppe fungert halvparten så bra.

Les også: Skåber og Eia i heftig kjønnskrangel

Godt skuespill fra de andre, og en og annen saftig spydighet – Lena til sønnen: «Pappa er opptatt av design og fine ting, sånn som jenter er» – veier opp for de litt underlige aspektene i historiene (samlivsbrudd i førtiårene, spesielt de som involverer barn, er som oftest betydelig bitrere enn dette).

«Best før» er likevel et énvkinneshow. Med en skuespiller som kan kryste mye moro av det å gå om bord i en båt i sin midte.

Anmeldelsen er basert på de fem første av 10 episoder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder