MGP-KJENDIS: Per Sundnes, her som Melodi Grand Prix-ekspert under «Skal vi danse» for halvannet år siden.
MGP-KJENDIS: Per Sundnes, her som Melodi Grand Prix-ekspert under «Skal vi danse» for halvannet år siden. Foto: THOMAS REISÆTER/TV 2

Per Sundnes kastet ut av fagjuryen i Eurovision Song Contest

TV

Irland tente på alle plugger da Per Sundnes kritiserte dem på TV. Nå er den tidligere MGP-generalen vraket i den norske fagjuryen.

Publisert: Oppdatert: 09.05.17 09:52

Helt i innspurten mot Eurovision Song Contest i Kiev i Ukraina denne uken, stormer det rundt den norske fagjuryen. Etter at Sundnes stilte opp i NRK-programmet «Adresse Kiev» og uttalte at Irland totalt har mistet grepet som Eurovision-nasjon, ble det rabalder.

Eurovision-fan? «Alle» tror at denne mannen vinner

Irland klaget Per Sundnes og den norske fagjuryen inn for EBU, European Broadcasting Union.

«Ser ut som det blir null poeng fra Norge ...», skriver det irske nettstedet Joe.ie.

Den irske avisen Independent, som også omtaler kontroversen, skriver at Sundnes er blitt erstattet i den norske juryen etter å ha gjort en feil i henhold til juryreglene og viser til en uttalelse fra Eurovision:

«Per Sundnes, som var en del av den norske juryen, er blitt byttet ut med Erland Bakke etter brudd på juryreglene».

– Jeg er glad for at EBU reagerte raskt på denne situasjonen, og at alle jurymedlemmene er upartiske. Det er rettferdig at hver eneste sang i Eurovision blir dømt på bakgrunn av fremførelsen på kvelden det gjelder, sier den irske delegasjonslederen Michael Kealy.

Husker du: Sundnes sluttet i NRK

Sundnes skriver i en SMS til VG:

«Jeg vet ikke noe om de jurygreiene, bare at jeg ikke er med. Det var egentlig ikke overraskende. Det samme skjedde i Sverige i fjor med den svenske fagjuryen».

Oppdatert? Derfor får ikke Russland være med

I «Adresse Kiev» snakket den tidligere MGP-generalen også i negative ordelag om det irske bidraget. Blant annet ga han det Irland lavest score av samtlige land i den uhøytidelige gjennomgangen i programmet.

Den irske delegasjonen klaget til EBU, fordi de reagerer på at Sundnes gjennom TV-opptredenen får flagge sne synspunkter om bidragene før artistene står på scenen.

Husker du Rybak-året? Russisk dommer trakk seg etter «vodkafest»

NRK legger seg flate

NRK innrømmer at de gjorde en dårlig vurdering ved å la Per Sundnes både sitte i fagjuryen og være deltager i «Adresse Kiev». Da de fikk beskjed fra EBU om at dette ikke var innenfor reglementet, tok de raskt grep.

– Vi har fått noen bekymringsmeldinger fra flere hold om at Per har sittet i juryen samtidig som han har vært meningsbærer i programmet. Derfor tok vi en ny vurdering . Vi legger oss flate, sier prosjektleder for MGP i NRK, Stig Karlsen, til VG.

Han forklarer at det var nødvendig å ta Sundnes ut for å hindre spekulasjoner.

– Men det er selvsagt kjedelig å miste en så god mann i juryen, sier Karlsen, som befinner seg i Kiev.

Nysgjerrig? Derfor skjuler han seg bak maske

MGP-sjefen kjente ikke til problemene rundt den svenske fagjuryen i fjor, da et medlem både hadde vært deltager i Melodifestivalen og sagt sin mening på TV.

– Det har vi fått kjennskap til nå. Vi ser at vi burde gått grundigere til verks og gjort en annen vurdering.

Fikk du med deg? JOWST på scenen i Kiev

Karlsen er fornøyd med å ha fått inn Bakke som erstatter.

– Han har en fin bakgrunn. Nå er det viktig å få ro rundt juryen, så ingen andre land eller fans føler usikkerhet rundt juryresultatene fra Norge.

Jostein Pedersen: Spår topp 10 for JOWST

– Kjempegøy

Erland Bakke, manager for en rekke kjente artister, ser humoristisk på situasjonen som er oppstått.

– Jeg er en god venn av Per og vet at han ikke mister nattesøvnen over dette. Per gjorde en god jobb i «Adresse Kiev», og det er egentlig kjempegøy at dette vekker så stort engasjement. Saken sier litt om hvor respektert Per er innen Eurovision og MGP, som får flere land til å følge med på NRK sitt program. Men det viser også hvor stort ESC er – og hvor stor konkurranseviljen og -evnen er, sier Bakke til VG.

Fagjuryenes stemmer teller 50 prosent, det samme som stemmene fra TV-seerne. Den norske fagjuryen skal avlegge sine første stemmer torsdag, under semfinale to, der Norge kjemper. De skal ikke stemme under kveldens semifinale.

VGs terningkast: Disse kjemper i semifinale 1

VG har ikke lyktes i å komme i kontakt med EBU-sjef Jon Ola Sand.

Husker du? Per Sundnes kritisk til nye MGP

Her kan du lese mer om