Håper på ny jobb * Røper bryllupsdato * Ønsket seg Eilev

TOBARNSMOR: Nadya Khamitskaya, her med sønnen Léon hjemme på Nesodden. Foto: Erlend Daae

Nadya Khamitskaya er stålkvinne på TV – myk mamma privat

NESODDEN (VG) Nadya Khamitskaya (33) har aldri før følt så stort prestasjonspress i «Skal vi danse» som nå. Ikke minst fordi det trolig er aller siste gang hun er med.

Artikkelen er over tre år gammel

Dette intervjuet gjorde VG med Nadya Khamitskaya i august. Til glede for nye lesere, i anledning seieren i «Skal vi danse», henter vi det fram igjen:

– Det var rørende å få så mange fine meldinger i fjor om at jeg var savnet, da jeg måtte stå over på grunn av svangerskap. Samtidig føler jeg at det fører til ekstra forventninger. Jo bedre resultater jeg har fått gjennom årene, dess mer kjenner jeg på at jeg må få partneren min til å levere, sier «Skal vi danse»-veteranen, som i år svinger seg med «Farmen»-vinner Eilev Bjerkerud (28).

– For meg handler det først og fremst om å lære partneren min å danse, gi ham en fin opplevelse og glede seerne, sier Khamitskaya, som er med for åttende gang.

Oppdatert? Disse kjendisene er med i år

Hun har danset seg til flere finaler og vunnet to ganger – med Åsleik Engmark i 2010 og Eirik Søfteland i 2013.

Artikkelen fortsetter under bildet.

YNGSTE: Nadya Khamitskaya og datteren Evie på kjøkkenet. Familien flyttet inn i nytt hus for halvannet år siden. Foto: Erlend Daae

– Hvordan føles det å ha blitt en så kjent TV-profil at kjendisstatusen din kan konkurrere i styrke med dem du er leid inn for å instruere?

– Det er dine ord, og ikke noe jeg tar til meg egentlig, svarer 33-åringen beskjedent når VG møter henne hjemme på Nesodden en tidlig morgen.

Sønnen Léon (4) og datteren Evie (8 mdr) sitter fortsatt ved frokostbordet. Om Khamitskaya får det hektisk når Léon ber om flere brødskiver samtidig som Evie vil ha pupp – og VG-fotografen knipser i øst og vest – viser hun det ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OBS: Léon og mamma Nadya tar grep etter at lille Evie har boltret seg med matposen. Foto: Erlend Daae

Heller ikke når datteren tømmer en pose barnemat på kjøkkengulvet og hun må frem med støvsugeren, blir mamma stresset. Tvert imot er hun vært tålmodig.

Danse-Nadya fødte: – Hun kom som en rakett

– Jeg føler at jeg aldri stresser. Hverken i «Skal vi danse», her hjemme eller når det gjelder studier. Det kommer kanskje av at jeg er vant med høyt tempo. Jeg flyttet fra Hviterussland til Norge som 17-åring og har jobbet siden.

Nadya til VG+ i 2014: – Gjerne flink pike

I disse dager har hun avlastning av samboer Mads Andersen (33), programleder på VGTV, som har tre måneder pappaperm. Men akkurat i dag er han ute av huset.

AMMER: Nadya Khamitskaya håper å amme åtte måneder gamle Evie til hun er ett år. Foto: Erlend Daae

– Jeg elsker pappaperm! Det er ene og alene på grunn av den at jeg kan være med i «Skal vi danse», forklarer Khamitskaya.

33-åringen har tidligere demonstrert at hverken gravidmage eller bandasjerte skader hindrer henne i å gi alt på TV. Men er hun så streng som imaget gir inntrykk av?

– Media og TV-produksjonen spiller på at jeg har jerndisiplin. Det er nok gøy å se på oss fra Hviterussland som prototyper, men virkeligheten er ikke nødvendigvis sånn. Jeg er engasjert, direkte og blir lett oppslukt av det jeg driver med. Men ikke streng mot dem jeg danser med.

– Hvor streng er du som mamma?

– Ikke streng i det hele tatt. Men det er heldigvis Mads. Da kan jeg i stedet være myk, svarer hun.

Khamitskaya ammer fortsatt datteren morgen, kveld og natt.

– Det er litt surrealistisk for Eilev når jeg må ta hastepauser på trening for å pumpe meg, ler hun.

Ikke første gang: Ammepauser også i 2012

Førstevalget

Kjendisene og proffdanserne har ofte ønsker om hvem de vil danse med på TV.

– Men vi er aldri garantert å få ønsket oppfylt. Hver gang er vi like spente, som et barn på julaften. Vi dansejentene har en egen Facebook-chat hvor vi spekulerer heftig. Jeg var så nervøs denne gangen, røper Khamitskaya og legger ikke skjul på at Eilev sto øverst på listen.

DANSEPAR: Eilev Bjerkerud og Nadya Khamitskaya på trening. Foto: PRIVAT

– Hvis jeg er prototypen på en hviterussisk danser, er han prototypen på en nordmann som har alle forutsetninger for å kunne danse, men som ikke gjør det likevel. Blond, jovial, trent – men stiv. Men på ti dager har han lært jive. Tommel opp! Hvordan det går på sending, gjenstår å se.

Skal søke ny jobb

Tobarnsmoren har mange jern i ilden. I tillegg til «Skal vi danse» holder hun tre dansekurs – hjemme på Nesodden, i Oslo og Bærum.

Og hun studerer til en mastergrad i sikkerhet og kulturforståelse på BI i samarbeid med Forsvaret – med spesiell fordypning i Ukraina-konflikten, terrorisme og forholdet mellom Norge og Russland.

– Når jeg er ferdig med studiene neste sommer, er drømmen å jobbe i UD, eller en stor, internasjonal bedrift. Etter å ha jobbet for meg selv i 16 år, ser jeg frem til å bli ansatt et sted, være litt mer A4 og jobbe sammen med andre mot noe konkret. Men jeg er veldig spent på om min deltagelse i «Skal vi danse» vil være en styrke eller en ulempe når jeg skal søke en slik jobb ...

– Siste «Skal vi danse»

Det blir trolig ikke mer «Skal vi danse» for Khamitskaya etter dette.

– Går drømmen om fast jobb i oppfyllelse til neste år, blir det umulig å kombinere det med å være danser i programmet. «Skal vi danse» er en positiv, intens og gøy boble, og som føles som verdens viktigste ting mens det pågår. Men jeg skal aldri slutte å danse. Det skal jeg gjøre til jeg blir gammel.

SAMBOERE: Nadya Khamitskaya og Mads Andersen, her i 2013. Foto: Frode Hansen

Lager brudekjolen selv

23. juni neste år blir det bryllup og tre dagers feiring med venner og familie i Portugal.

– Jeg skal sy min egen brudekjole, betror Khamitskaya, som har avviklet kjoledesign-selskapet sitt Venti Uno, fordi det ikke lenger var verdt innsatsen hun la i det.

2010: Sett boksekjolen til Brækhus?

– Det kan kanskje virke som jeg alltid jakter på resultater, og på en måte er det sant. Men hverdagen med familien er det aller viktigste i livet mitt. Hver eneste dag kjenner jeg på hvor heldig jeg er som er mor til disse barna, har den mannen jeg har, bor i dette huset og har en jobb jeg elsker.

I sommer var familien fra Hviterussland på besøk.

– Det er den beste ferien jeg kan ha.

Eilev: – Fungerer glimrende

Eilev Bjerkerud (28) ønsket seg en skikkelig disiplinert og ambisiøs danseinstruktør.

– En som kunne trene meg knallhardt, for jeg er jo et vimsetryne. Det var jo Nadya jeg beskrev, selv om jeg ikke visste det, sier Bjerkerud.

– Det blir feil å si at hun er streng, men hun har disiplin og er en dyktig pedagog. Vi fungerer glimrende sammen, og jeg er fascinert av hvor målbevisst hun er. Men jeg føler at hun er mer kjendis enn meg, ler han.

Husker du? – Jeg kunne gjerne ha gjort mer faenskap

GOD KJEMI: Nadya og Eilev i hardtrening før premiereshowet. De to samarbeider godt. Foto: PRIVAT

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder