IKKE SKYLDIG: 150 millioner mennesker fulgte TV-sendingen da O. J. Simpson ble frifunnet for dobbeltdrap. Bestevenn Robert Kardashian klarer ikke å skjule sin forferdelse over at Simpson går fri. Etter rettsaken brytes deres vennskap. Foto: Reuter

O. J. splittet Kardashian-familien

LOS ANGELES (VG) Robert Kardashian sto trofast ved bestevennen O. J. Simpsons side i dobbeltdrapssaken – til familiens store skrekk. Det skulle han komme til å angre bittert på.

 • Camilla Bjørn

Artikkelen er over tre år gammel

– Robert var en mann av høy moral. Da han skjønte at bestevennen var skyldig, angret han fryktelig på løftene han ga om å være der for Simpson. Robert følte han hadde alliert seg med djevelen, sier manusforfatter og produsent Scott Alexander til VG.

Sammen med Larry Karaszewski står han bak den kritikerroste dramaserien «The People vs. O. J. Simpson», som for tiden går på TV3. Her spilles Kardashian av David Schwimmer.

Les VG anmeldelse av serien: Sirkus O. J. er her - og du må se på!

Forretningsmann og advokat Robert Kardashian befant seg i episenteret av det mange mener er realitykulturens fødsel; rettsaken mot O. J. Simpson på midten av 1990-tallet.

I dag, flere år etter hans død, er Kardashian-familien med Kim, Khloé, og Kourtney i spissen, verdens største og mest innflytelsesrike realitystjerner. En berømmelse sprunget ut av nettopp Roberts nære vennskap til Simpson.

– Etter siktelsen så O. J. Robert inn i øyene og sa; «Jeg har ikke drept dem. Kan du stå ved min side til dette er over». Robert trodde på bestevennen og var bestemt på å holde løftet sitt, fortsetter manusforfatter Scott Alexander, som jobbet med Simpson-saken i flere år.

Ny O. J.-film: Gir svar på drapsgåten.

TV-VERSJON: John Travolta som Robert Shapiro, David Shwimmer som Robert Kardashian og Cuba Gooding Jr som O.J. Simpson i «The People V. O. J. Simpson» som går på TV3 nå. Foto: TV3/FOX

O. J. gudfar til Kim Kardashian

Robert og O. J. møttes på tennisbanen i 1969, og var bestevenner og forretningspartnere i flere tiår. Sammen tok de med seg familiene sine på utallige ferier, lunsjer og sammenkomster.

O. J. er dessuten gudfar til Kim Kardashian.

Etter drapet på Nicole og hennes venn Ron Goldmann i 1994 var Kardashians eks-kone Kris og deres fire felles barn overbevist om O. J.s skyld.

Dette skapte splittelse i familien. Kris Jenner skriver i selvbiografien «Kris Jenner...And All Things Kardashian» at hun kun kranglet med Robert én eneste gang, og det var om O. J.

Les også: VG møtte Kardashians trener: Slik fikk han Khloé i sitt livs form (krever innlogging)

Familien ble utsatt for trakassering og trusler som følge av Kardashian-patriarkens rolle i saken. Det ble så ille at Robert måtte ansette sikkerhetsvakter til å vokte Kris og barna.

«Splittelsen i familien mellom skyldig og ikke-skyldig gjør meg veldig trist. Jeg vil ikke se familien vår revet fra hverandre av denne saken. Vær så snill å forstå at jeg er helt låst i denne situasjon og ikke kommer meg ut før saken er over. Jeg tror oppriktig på O. J.s uskyld. Jeg vet at du Kris, er overbevist om hans skyld. Du har rett til dine meninger, akkurat som jeg har rett til mine», skriver Robert i et brev til eks-kona, gjengitt i hennes biografi.

Les også: Kylie om farens kjønnsskifte: – Det er stunder hvor jeg hater livet mitt

– Forferdet etter frifinnelsen

Kardashian, som la advokatjobben på hylla 20 år før rettssaken, var aldri et formelt medlem av forsvaret, slik mange tror. Han fungerte som bindeledd mellom forsvarerne og Simpson. Blant annet ble han satt ved siden av O. J. på de tyngste dagene, som når bilder av drapsofrene ble vist i retten, for å holde Simpsons følelser i sjakk.

– Etter hvert følte Kardashian mer og mer at O. J. var skyldig. Ser du på ansiktet til Robert i opptakene fra O. J.s frifinnelse i retten er det åpenbart. Når de sier «ikke skyldig» er alle i forsvaret ekstatiske, mens Robert er forferdet. Han gidder ikke en gang å skjule det, forklarer manusforfatter og produsent Scott Alexander.

Les også: Kardashian og Chyna får sin egen serie

– Mot slutten var det åpenbart at han hadde endret mening, det samme gjaldt de fleste amerikanerne, sier aktor i Simpson-saken, Marcia Clark til VG. Hun beskriver Kardashian som en god, snill og normal mann.

– Vi hadde et godt forhold og ble venner. Han holdt aldri mot meg at jeg tiltalte hans beste venn. Han forstod at det var min jobb og at jeg gjorde det som var ventet av meg og vi var alltid vennlige. Vi likte begge mørk sjokolade og pleide å ta med sjokolade til retten, ler Clark.

Mer om O. J: O. J. Simpson skyldig i væpnet ran og kidnapping.

Etter rettsaken brøt Kardashian vennskapet. I flere intervjuer ytret han også tvil om Simpsons uskyld.

I 2003 ble Kardashian diagnosert med kreft i spiserøret. Åtte uker senere var han død.

– Selv da Robert lå for døden av kreft på sykehuset, og O. J. tok kontakt for å si farvel, nektet han å ta imot samtalen. Det er veldig sterkt, sier Scott Alexander til VG.

Les også: Khloé Kardashian: – Hun er fortsatt faren vår

Skaperne bak dramaserien «The People vs. O .J. Simpson» beskriver Robert Kardashian som seriens mest interessante karakter.

– Robert var den eneste i O. J.-saken som ikke forsøkte å promotere egne interesser eller utnytte situasjonen. Han var der fordi han var en ytterst lojal venn og fungerer som seernes moralske kompass, sier manusforfatter og produsent Scott Alexander.

Les også: Kendall og Kylie skriver ny bok

Da produsentene kom til kjernen av hvordan O .J.-saken har påvirket samfunnet og gitt oss en helt ny kjendis- og realitykultur, ble Kardashian viktigere.

– Dette var første gang helt vanlige folk ble kjente på den måten. Dette kan vi trekke frem til 20 år senere og Roberts familie som er blitt verdens største realitystjerner.

Les også

 1. TV-anmeldelse: Sirkus O. J. Simpson er her, og du må se på!

  Om du trodde du fikk nok av O. J. Simpson-saken på 90-tallet, må du tro om igjen.
 2. Kardashian og Chyna får egen TV-serie

  Robert Kardashian (29) får nå egen realityserie sammen med sin gravide forlovede, Blac Chyna (28).
 3. Kendall og Kylie Jenner skriver ny bok

  De to yngste i Kardashian-klanen skal gi ut sin andre bok i november.
 4. Amerikansk kjendisblad: Caitlyn Jenner kaster klærne på forside

  Reality-stjernen Caitlyn Jenner (66) skal angivelig posere naken på coveret av neste nummer av Sports Illustrated, kun…
 5. Amerikansk kjendispresse: Ny Kardashian-baby på vei

  Kardashian-familien utvides stadig; denne gangen skal Rob Kardashian (29) vente barn med forloveden Blac Chyna (27).
 6. Lamar Odom om forholdet til Khloe Kardashian: – Vi har vært gjennom veldig mye

  Nå snakker Lamar Odom om hva som skjer med skilsmissen fra Khloe Kardashian og om ryktene om at han har begynt å drikke…
 7. Fra kvinnekamp til naken-snaps

  LOS ANGELES (VG) Vi har noe å lære av 200 amerikanske tenåringsjenter som betror seg om livet på sosiale medier.
 8. Caitlyn Jenner (66) klar for TV-serie

  Realitystjernen har sikret seg en rolle i serien «Transparent».
 9. Hevder Khloé Kardashian bekymrer seg syk over Lamar Odoms drikking

  Khloe Kardashian avlyste denne uken innspillingen av «Kocktails with Khloe» fordi hun skal være helt utslitt.
 10. Kourtney Kardashian og Scott Disick tuller med at de er sammen igjen

  På snapchatkontoen til den eldste Kardashian-søsteren sier Disick at de to har blitt et par igjen, men den gang ei.
 11. Derfor gjør Khloe Kardashian alt for å være venner med eksene sine

  Khloe Kardashian mener hun vet alt om smertefulle brudd. Uansett hvor vondt det kan være, sier hun at det slett ikke er…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder