TV-produsent: – Ikke heng ut søstrene

OMSTRIDTE: Kristine og Johanne Thybo Hansen (23) jakter normalt bare i Norge, men gjennom «Jegertvillingene» på TVNorge fikk de dra ut i den store verden - blant annet på alligatorjakt i Florida. Foto:TVNorge,

Sandra Borch om jegertvillingene: De er tøffe

Senterpartiet-politiker Sandra Borch (26) vet hva det vil si å stå i stormen for hard skyts fra dyrevernere.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fem år gammel

Eksterne lenker

Jegertvillingene - TVNorgeNOAH - hjemmeside

Sandra Borch har gjentatte ganger provosert med sitt forsvar for bruk av pels. Hun beskriver jegertvillingene som «to spenstige jenter».

Hun er full av beundring for jegerjentene 23 år gamle Kristine og Johanne Thybo Hansen fra Nordreisa.

– Og så er de fra mitt eget fylke, Troms! Jeg har bare sett litt av programmet, men de er tøffe. Jeg vet akkurat hva de står i nå, og det blir ikke bedre i dagene fremover. De skal være glad de er to. Mitt råd til dem er at de må lukke ørene for alt av kommentarer og stå på.

Mandagens premiere på «Jegertvillingene» har fått dyrevernsorganisasjonen NOAH til å rase og sosiale medier til å koke på grunn av det mange mener er barbarisk og grusom jakt. Særlig har en villsvin-seanse, hvor hunder river i byttet før dyret drepes med kniv, opprørt mange.

GIR RÅD: Sandra Borch mener jentene bør lukke ørene for stygge kommentarer. Foto:Christiansen Tomm W,VG

Bakgrunn:TVNorge forsvarer jeger-TV

– Skyteskive

Programmets TV-produsent Vidar Nordli-Mathisen har full forståelse for at «Jegertvillingene» vekker sterke reaksjoner. Samtidig mener han VG opptrer dårlig overfor 23 år gamle Kristine og Johanne Thybo Hansen fra Nordreisa (les mer om villmarkens døtre i VG) ved å trykke bilde av dem på førstesiden i papirutgaven sammen med overskriften «Dreper på TV som underholdning».

Foto:Faksimile, VG 12. mars 2015.,

I et innlegg på sin egen Facebook-side skriver Nordli-Mathisen:

«(...) Ansvaret for serien hviler ikke på Kristine og Johanne, men på dem som har laget og sendt den. Dvs meg som produsent og TVNorge. Derfor reagerer jeg sterkt på forsiden i dagens VG (papir) hvor jentene alene blir skyteskive (...)».

Til VG forklarer produsenten at oppslaget er det samme som å henge ut tvillingene.

– Jeg ble forbanna, for å være helt ærlig. Vi har på en måte fått jentenes tillit til å ta dem med på det som de selv opplever som noe veldig fint. Selvfølgelig må tvillingene selv stå inne for det de gjør, men det folk ser på TV, er det vi som har laget. Hvis noen misliker programmet, må de ta det med TVNorge eller med meg, som produsent.

Han presiserer at innholdet i VGs artikkel hvor flere kjendiser har uttalt hva de mener, ellers er «helt ok», men at han ikke synes det kommer klart frem at det er TV-kanalen som er avsender av programmet, og ikke jegertvillingene.

– Men det som står på forsiden ER jo sant – jentene dreper på TV, og det vises i et underholdningsprogram?

– Ja, det er virkelig en spissformulering som får stå for VGs regning. Poenget mitt er at TV-kanalens og produksjonens ansvar ikke kommer fram. De to jentene blir stående helt alene som skyteskiver.

Redaksjonssjef: – Naturlig å benytte bilde

Som svar på TV-produsentens kritikk, sier redaksjonssjef Svein Arne Haavik i VG at avisen på sedvanlig måte har speilet kontroversene i en sak som engasjerer og splitter Norge – mellom jegere og deres motstandere.

– Programmet handler om tvillingene og deres jaktturer til USA. Da er det også helt naturlig å benytte bilde av dem som illustrasjon når vi omtaler saken. De to har også stilt opp i VG ved flere tilfeller i forbindelse med sin jaktinteresse. Men mange mener at det er stor forskjell på jakt som matauk og såkalt trofé-jakt, og det er blant annet sistnevnte type jakt det ser ut til at jegertvillingene er med på i serien.

LES HELE ARTIKKELEN PÅ VG+:Jegertvillingene splitter Norge (krever innlogging)

Sp-politiker Borch mener at når jegertvillingene velger å bli offentlige personer, så må de også tåle at slike bilder blir publisert.

– Jeg regner jo med at de som er med i en sånn serie, har tenkt gjennom at det kan komme mye stygt. Det er TVNorges ansvar å forberede dem på det. Men det er tøft å stå i de stormene. At de velger å være på TV, forsvarer ikke at de får så mye tyn fra enkeltpersoner som de får nå. Som politiker er jeg godt trent til å takle sånt, men her er det snakk om to jenter som kanskje ikke har samme erfaring, sier Borch.

Styrer unna pressen

Tvillingene befinner seg på jakt og har ikke ønsket å uttale seg i noen medier i kjølvannet av kontroversen. De har heller ikke besvart VGs henvendelser.

HOBBY: For jegertvillingene er jakten deres aller største lidenskap. Foto: TVNorge Foto:TVNorge,

– De svarer ikke på meldinger fra pressen. Det er deres valg. De mener de ikke har noe å forsvare, sier Nordli-Mathisen, som har jevnlig kontakt med jentene og deres familie. Han legger ikke skjul på at Thybo Hansen-søstrene får mye hard skyts via nettet. TV-produsenten forklarer at han hjelper dem med å håndtere trykket i sosiale medier.

– De har fått med seg alt som skrives, men står for det de har vært med på og er fornøyd med programmet. Det de er veldig tydelige på, er at de respekterer folk som gir saklig kritikk fordi de er imot jakt. Men de reagerer på hatske personangrep. Det er ikke artig hverken for dem eller familien. Som produsent skulle jeg ønske at de hadde fått slippe det. Jentene blir ikke fortvilet, heller forbanna. Det er også en måte å håndtere det på, forteller han.

TVNorge og dyrevernsorganisasjonen NOAH krangler på Facebook

PRODUSENT: Vidar Nordli-Mathisen. Foto:Terje Mortensen,

– Ikke virkeligheten

Nordli-Mathisen har blitt godt kjent med jegertvillingene, og på spørsmål om hva slags apparat som ivaretar dem i denne prosessen, svarer han:

– Det er først og fremst meg og TVNorges ansvarlige for serien. Og så har de en flott familie som tar godt vare på hverandre. Jeg opplever dem som ganske robuste. Den beste medisin for dem, er å holde på med det som er viktig – jakt, hunder og natur.

TV-produsenten mener at selv om det ikke er noen regissør som har fortalt hva de skal gjøre på TV, og at alt er dokumentarisk, så blir det aldri den hele og fulle virkeligheten som vises.

– Uansett hvor ekte man prøver å gjøre det, så er det historiefortelling. Det er ikke mulig for folk som ikke er dypt inne i faget, og forstå hvordan ting er satt sammen.

Håper på mer

– I første avsnitt presenterte vi det mest eksotiske og dramatiske. Allerede i neste episode vil folk oppleve noe helt annet. Kanskje mer dramatikk, men på en annen måte.

DISKUTER:Skal du se neste episode av «Jegertvillingene»? Kjør debatt i kommentarfeltet under artikkelen (vi ber om saklighet)

Nordli-Mathisen presiserer at alt opplegg rundt innspillingen foregikk profesjonelt og lovlig.

– Blir det flere sesonger av serien?

– Det må TVNorge svare for. Vi ønsker jo å jobbe videre med det, men det er mange forhold som skal vurderes før en sånn beslutning tas, og det foreligger ingen konkrete planer. Men jeg er godt fornøyd med serien vi har laget og står for den.

– Tommel opp

En annen som har uttrykt støtte til jegerjentene, er bloggkjendis Suzanne Aabel (33).

– Jeg syntes programmet var helt topp. Jeg liker konseptet. To små søte jenter som har store armmuskler og ujentete interesser. Jeg gir det tommel opp, uttalte hun til VG i går.

Da VG intervjuet jegertvillingene i 2012, da de var 21 år gamle, forklarte de hvordan og hvorfor de i åttende klasse valgte å slutte skolen og «rømme til skogs».

– Få forsto oss. De kunne ikke se vårt store behov for å være ute i naturen og jakte. Det var så mye festing, drikking og sminking blant andre ungdommer. Det var en livsstil som ble mer og mer fjern fra oss. Vi brydde oss ikke om de greiene der, forklarte Kristine og Johanne til VG.

I egen krets får jentene støtte. Johanne Thybo Hansen har på sin private, men åpne Facebook-side fått mange gratulasjoner og ros fra omgivelsene.

«Tusen hjertelig Takk alle dokker får så mye hyggelig respons etter 1. Episoden! Blir jo rørt!», skriver hun.

Også søsteren har privat, men åpen Facebook-side, hvor rosende meldinger har strømmet på.

LES OGSÅ:– Vi respekterer at folk har andre meninger

Les også

 1. TVNorge forsvarer jeger-TV

  Mandagens premiere på «Jegertvillingene» har fått dyrevernsorganisasjonen Noah til å rase og sosiale medier til å koke.
 2. Jegertvillingene: - Vi respekterer at folk har andre meninger

  Kristine og Johanne Thybo Hansen (23) har fått både negative og positive tilbakemeldinger etter mandagens TV-premiere.

Mer om

 1. Medier
 2. Dyr
 3. TVNorge
 4. Jakt
 5. Reality-TV

Flere artikler

 1. Jegertvillingene: - Vi respekterer at folk har andre meninger

 2. Vurderer ny sesong med «Jegertvillingene»

 3. Jegertvillingene med ny TV-serie: – Vi er ikke så tøffe og barske som folk tror

 4. «Jegertvilling» Johanne Thybo Hansen: – Jeg har aldri før vært så forelsket

 5. Pluss content

  Jegertvillingene: Kjæresten må takle lange turer

Fra andre aviser

 1. Søstrene Thybo Hansen må ta støyten for en generell jaktmotstand i enkelte miljøer

  Fædrelandsvennen
 2. Mandalitten Sven leder en av Norges mest populære podkaster: – Det gøyeste jeg gjør. Jeg har drømmejobben

  Fædrelandsvennen
 3. I 2019 kom det 550 nye podkaster hver dag

  Aftenposten
 4. – Er veldig bra at folk får se hverdagen vår

  Fædrelandsvennen
 5. Rødlisting av rype: Jegere blir gjerne med på nasjonal vernedugnad

  Aftenposten
 6. Rype på rødlisten – kan bety mer vern og mindre jakt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder