FRA FARMEN TIL PREMIERE: Magnus Melkeraaen kjemper i disse dager i «Farmen», men denne helgen har hele familien samlet seg i hovedstaden for å støtte Solveig Melkeraaen, og hennes film «Flink pike». Foto:Fredrik Solstad,VG

«Farmen»-Magnus satte
livet på vent for søsteren

Da søsteren Solveig (36) ble syk, satte Magnus Melkeraaen (28) sitt eget liv til siden for å være der for Solveig.

 • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

I august 2008 begynte den eldstesøsteren i familien Melkeraaen, Solveig, å sove dårlig. Hun sovnet sent, og våknet tidlig. Det var en indre uro – som etter hvert gikk over i angst.

Hun hadde laget tolv filmer på fire år, samt arrangert en festival. Til slutt fikk kroppen nok. Det merket både samboeren Ravn, og familien. I oktober det samme året fikk hun elektrosjokkbehandling (ECT) for alvorlig depresjon.

– Den morgenen jeg skulle få det første elektrosjokket, husker jeg at Magnus kom, forteller Solveig.

«Farmen»-deltageren bodde i Tromsø på den tiden, men 22 år gammel tok han fri fra jobb for å reise ned til Oslo, og være med søsteren. Han og deres andre søster, Sigrid, byttet på å være hos Solveig. Etter de første ukene reiste han tilbake til Tromsø.

– Men jeg klarte ikke å være der. Jeg ble så urolig selv, så jeg ordnet det slik at jeg kunne reise tilbake til Oslo og være hos henne. Da hadde jeg bare fokus på Solveig, og jeg føler ikke at ofret noe når jeg satte livet i Tromsø på vent. Jeg ville gjøre det, for jeg ville være der, sier Magnus til VG.

STØTTE: Solveig Melkeraaen satte stor pris på lillebror Magnus humør og morsomme vitser under sykdomsperioden. Foto:Fredrik Solstad,VG

Støtten var avgjørende

– Det var helt avgjørende for meg at han var der. Jeg tenker ofte på det – hvor heldig jeg var, og er, som har en så fin familie rundt meg. Den støtten har vært helt avgjørende for at jeg ble frisk. Jeg klarte ikke å se noen lyspunkter, og det er jo en del av sykdommen når du blir så alvorlig deprimert. Men da var Magnus der, sier hun.

Seks ECT-behandlinger senere var hun bedre, og hun ble friskmeldt. Melkeraaen er filmregissør og hun begynte å tenke på om hun skulle lage film om sykdommen, og i 2010 fikk tilbakefall. Mye fra det vi får se i filmen er fra perioden etter tilbakefallet.

Når det var som verst for Solveig, var Magnus der. Han brukte ofte humor for å gjøre de tunge dagene litt lettere. «Det blir en pangstart på helgen», sier han før Solveig skal igjennom en elektrosjokkbehandling.

– Jeg prøvde å bruke humor så mye jeg kunne. Det var for å avvæpne temaet, og ufarliggjøre situasjonen. Det blir litt galgenhumor – selv når ting var på det svarteste, så kunne vi prøve å ha det litt gøy.

Sykdommen som de sammen kom seg gjennom, har gjort at hele familien har kommet nærmere.

– Vi har alltid hatt et godt forhold, men vi fikk et enda nærmere forhold etter jeg ble frisk. Jeg føler at vi har bedre kontakt. Vi ser hverandre oftere, og snakker åpent om alt.

Byttet roller

Magnus hjalp Solveig tunge tider, og mot slutten av sykdommen var det Solveig som måtte hjelpe Magnus. Rett etter at Solveig ble frisk, ble det slutt mellom Magnus og hans ungdomskjæreste. De hadde vært sammen i fem år.

– Du var ganske langt nede, og synes det var utrolig tøft, sier Solveig til lillebroren, før han svarer:

– Ja, det er sant. Etter det så var det bare et sted jeg klarte å finne roen. Det var hos Solveig i Oslo. Og slik er det fortsatt. Trenger jeg litt fri, eller litt ro så reiser jeg til Oslo.

Det er fire år siden Solveig fikk sin siste ECT-behandling, og nå er filmen «Flink pike» hun har laget om sykdommen og opplevelsene klar for kinopremiere.

– Jeg gleder meg. Det blir spennende å se hvordan filmen blir tatt imot, men samtidig er jeg fornøyd. Jeg er stolt. Jeg er bare glad at den blir vist, og forhåpentligvis kan den hjelpe andre i samme situasjon, enten de selv sliter med depresjon eller de kjenner noen som sliter.

Les også

 1. Filmanmeldelse: Sterk og personlig

  Personlig og nærgående fortelling om regissørens egen depresjon.
 2. Pastor-sønn kommer ut av skapet på «Farmen»

  Daniel Godø (22) var sikker på at ingen andre enn de aller…
 3. Daniel måtte forlate «Farmen»

  Samme kveld som pastorsønnen, Daniel Godø, fortalte Farmen-deltagerne at han er homofil, måtte han forlate Li Gård.
 4. «Farmen»-deltager kjemper mot fobiene i første episode

  I kveld er det premiere på den tiende sesongen av «Farmen» på TV 2, og allerede i første episode får vi se Bjørn Egil…
 5. «Farmen»-Bjørn først ut: – Greit å ryke nå

  Bjørn Egil Mogenstad (40) ble førstemann ut av årets «Farmen», og synes det var helt greit ettersom de andre deltagerne…
 6. Tredje beste «Farmen»-premiere

  845.000 benket seg foran TV-skjermen og fulgte sesongpremieren av «Farmen».

Mer om

 1. Farmen

Flere artikler

 1. Filmanmeldelse: Sterk og personlig

 2. «Farmen»-Magnus fikk brist i ribbein i tvekampen - holdt likevel ikke

 3. Debatt i kveld: Tre av ti jenter stresser seg syke

 4. Dette synes deltakerne om «Farmen-vinneren»

 5. Malin måtte forlate «Farmen: - Helt greit

 6. Pluss content

  1 av 3 rammes: Veien ut av angsten

Fra andre aviser

 1. «Flink pike»: Kunsten å si nei

  Aftenposten
 2. Redda av elektrosjokket

  Bergens Tidende
 3. Fullstendig oppslukt av frykt

  Fædrelandsvennen
 4. Hun var så flink

  Aftenposten
 5. Prestasjonspikene

  Bergens Tidende
 6. Først døde moren. En måned senere tok søsteren livet sitt. Solveig Kloppen forsøkte å bedøve smerten med å jobbe.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder