FARSARV: Rainn Wilson, her på Emmy Awards i L.A. i 2008, mener at hans runde, bleke ansikt skyldes norske gener. Foto: AP ,

«The Office»-stjernen til VG: – Gleder meg til å se Norge

Han stammer fra Bergen, elsker Ylvis og vil ha revansj
over Magnus Carlsen. Nå tar Rainn Wilson (49) turen til Norge for aller første gang.

Eksterne lenker

SoulPancake | We make stuff that mattersBaha'i Norge

TV-seerne kjenner ham best som Dwight Schrute i Emmy-belønnede «The Office» og fra «Seks fot under». Men de færreste nordmenn vet at den amerikanske skuespilleren faktisk har norsk avstamning.

Nå ser Wilson frem til å utforske røttene sine. Han har nemlig takket ja til å være hovedforedragsholder under den årlige, ukelange sommerskolen til det norske baha'i-samfunnet på Beitostølen fra 3. til 8. juli.

– Jeg var henrykt over å bli invitert, både som medlem av baha'i-troen og som norskamerikaner, og jeg gleder meg til å se Norge.

Han tar med sønnen Walter på 11 år.

– Det blir en fantastisk far-og-sønn-reise til et av de vakreste hjørnene i verden. Jeg er lykkelig over å kunne ta ham med for å studere vår farsarv – store, bleke, fiskespisende raringer med runde ansikter som vi er, sier Wilson i et epost-intervju med VG.

SIGNATURROLLE: Rainn Wilson (t.h.) spilte Dwight Schrute i «The Office» (2005-2013). Her under Emmy-utdelingen i 2006 sammen med (f.v.) Steve Carrell, B.J. Novak, Jenna Fischer og, John Krasinski. Foto: AP ,

Vil spore opp slekt

Han vet ikke hvor langt bakover i slektstreet han må gå.

– Jeg må grave dypt, men etternavnet mitt skal opprinnelig ha vært Veleson. Og familien min kommer fra Bergen. Jeg må prøve å spore opp noen Vellesson eller Vellesen, eller hvordan det skrives, og noen bergensere!

Diskuter! Tror DU at du kan være i slekt med Wilson? Skriv gjerne i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Norgesbesøket blir hans første.

– Faktisk har jeg aldri besøkt Skandinavia, så jeg er spent. Jeg elsker genserne deres, laksen og de søte møblene. Norge har store likheter med staten Washington, hvor jeg kommer fra. Vi har mange fjell og mye myr – og mystiske skapninger som bor under store steiner.

Gjennom sitt eget nettbaserte medieselskap SoulPancake ønsker Wilson å sette søkelyset på religion, åndelighet, vitenskap, humor, kultur og filosofi. I 2012 inviterte han vår egen sjakkmester Magnus Carlsen til programmet «Metaphysical Milkshake». Det endte med sjakk matt.

TAPTE MOT CARLSEN: Rainn Wilson utfordret sjakkmester Magnus Carlsen til kamp i Hollywod i 2012 og viste resultatet på sin egen nettkanal i 2013. Foto: OLE KRISTIAN STRØM , VG

Wilson er nemlig opptatt av både ny og gammel kultur i landet han stammer fra. I forrige uke twitret han om den ferske Ylvis-videoen «ACapella» og beskrev den som «briljant».

– Jeg elsker Ylvis og er en stor fan av dem. Og av Ibsen og Munch også. Og forresten, si til den luringen Carlsen at jeg kommer for å ta ham! sier han til VG.

SJAKK-ENTUSIAST: Rainn Wilson har spilt sjakk hele livet og drømmer om revansj over Magnus Carlsen. Foto: OLE KRISTIAN STRØM , VG

I sin nye biografi «The Bassoon King: My Life in Art, Faith and Idiocy» utbroderer Wilson sin interesse rundt livets store spørsmål.

– Jeg vokste opp i en baha'i-familie, forsvant så ut av troen i ti år, for så å vende tilbake for 15 år siden. For meg har det vært en åndelig reise i selvinnsikt, og det har vært en rik en! I dag gir troen meg fred og mening. Og ydmykhet – en sjelden gang.

Lærer av «The Matrix»

Når Wilson kommer til Norge, vil han snakke om «morsomme, juicy ting». 49-åringen er inspirert av Hollywood-filmen «The Matrix».

– Jeg skal ta for meg hvilken åndelig lærdom vi kan hente fra den, og hvilken forbindelse den har med baha'i-troen og buddhismen. Sammen skal vi fordype oss i ideen om at vi står overfor en åndelig revolusjon i verden, og hvordan vi alle kan koble oss på denne energien for å få et mer meningsfylt liv. Men det blir vitser også, lover han.

Moralsk dilemma

– Hvordan balanserer du troen med å være en verdensberømt skuespiller?

– Det gjør ikke livet noe enklere å være en troende, uansett hvilken religion man tilhører. Man har en tøffere standard. Dette har jeg strevd med og strever fortsatt med. Kall det mitt moralske dilemma. Hvordan kan jeg bli et bedre og klokere menneske og samtidig få maks ut av mine gudgitte evner for å hjelpe mennesker og være med og gjøre verden bedre?

TV-ROLLE: Rainn Wilson og motspiller Frances Controy i «Seks fot under» (2001-2005). Foto: NRK ,

Wilson klandrer ikke dem som tror at det å være religiøs står i kontrast til humor.

– Troende mennesker har gjort forferdelige ting i hundrevis av år og forårsaket voldsom smerte og konflikt. Og på toppen av det hele er de ofte fordomsfulle. Mennesker i alle religioner bør lære seg å lukke munnen mer og i stedet yte uselvisk tjeneste for verden. La deres gjerninger tale høyere enn ordene.

– Hvordan vil du ut fra ditt livssyn forklare den turbulente verdenssituasjonen?

– Baha’iene tror at det finnes bare én Gud, og at han fra tid til annen sender guddommelige lærere eller profeter for å lære opp menneskene åndelig og føre oss inn i modenhet. Vi tror at Baha'u'llah, som bodde i Persia og Palestina på midten av 1800-tallet, brakte med seg et vitalt budskap om fred, svarer Wilson og legger til:

– Menneskeheten går gjennom noen grusomme voksesmerter på vei mot denne modenheten, men jeg tror at det finnes en inspirerende og vakker plan for å helbrede planeten og alle dens arter.

SAMFUNNSENGASJERT: Rainn Wilson på talerstolen under Clinton Global Citizen Award i New York i september. Foto: Reuters ,

– Mange mennesker hevder at de som tror på Gud er naive. Hva vil du si til dem?

– Jeg vil kile dem.

Sørget over TV-stopp

Wilson er også kjent fra filmer som «My Super Ex-Girlfriend», «America’s Sweethearts» og «Transformers». I fjor spilte han hovedrollen i «Backstrom», basert på krimserien til svenske G.W. Persson. Men Fox satte sluttstrek etter bare én sesong.

– Det var en stor nedtur. Jeg elsket rollefiguren og fikk hjertet mitt knust da de la ned serien. Kanskje kan den få nytt liv i fremtiden?

Wilson har latt Dwight Schrute, «The Office»-rollefiguren, skrive forordet i biografien.

– Han slakter den og kaller deg «en privilegert Hollywood-pratmaker»?

– Jeg syntes det var hysterisk festlig å la en fiktiv person som jeg har spilt, skrive innledningen og så la ham hate boken. Jeg er så takknemlig for Dwight. Det var et eventyr. Tidenes beste jobb. Men savner jeg ham? Nei, jeg er skuespiller. Jeg elsker å kunne veksle mellom ulike karakterer.

Wilson har flere filmer på gang, deriblant «Shimmer Lake» og «Robodog». For tiden er han aktuell i monologoppsetningen «Thom Pain» hjemme i Los Angeles.

– Wilson bygger bro

Nasjonalt Åndelig Råd for Baha'ier i Norge er begeistret for at Rainn Wilson har takket ja til invitasjonen og tror det vil vekke både latter, ettertanke og engasjement.

– Rainn er en flott talsmann for å bygge bro mellom motsetninger, sette åndelige verdier på dagsorden og å bygge enhet mellom ulike folk, religioner og kulturer. Sommerskolen er åpen for alle interesserte, men det er for tidlig å si hva årets celebre besøk vil ha å si for den praktiske gjennomføringen, sier formann Shahla Bahrami.

VG Debatt: Baha'iene utryddes

KONA: Rainn Wilson og kona Holiday Reinhorn på Emmy-utdelingen i Los Angeles for noen år tilbake. Foto: AP ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder