PÅ TUR: Espen Eckbo og hunden Juster er på tur rundt Sognsvann et par ganger i uken, han synes det er godt å komme seg litt ut. Foto: Terje Bringedal , VG

Espen Eckbo jobber med kona: – Praktisk og klaustrofobisk

Julekalender-aktuelle Espen Eckbo (42) jobber tett med kona Trine Stubberud (33). Når arbeidsdagen er over, er det godt å slappe av med hunden Juster.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Når jeg jobber med prosjekter er jeg i min egen boble, men jeg prøver å få tid til familiemiddager og gåturer med hunden innimellom, sier Espen Eckbo når VG møter ham og hunden Juster på Sognsvann i Oslo.

Hunden har blitt Eckbo-familiens egen vekkerklokke og komikeren innrømmer at han er et skikkelig emosjonelt hundemenneske. Han har hund av sentimentale grunner, samme rase som da han selv vokste opp med en hund som «lillebror» hos moren på beste vestkant.

Les også: Espen Eckbo hemmelig gift

Enda en julekalender

Nå er 42-åringen snart aktuell med ny julekalender på TVNorge, «Asbjørn Brekkes Julekalender». Fra før har han stått bak «Nissene på låven» i 2001 og oppfølgeren «Nissene over skog og hei» i 2011.

Han får ikke mye tid til å slappe av i julen, med innspilling fram til midten av desember. Men han prøver likevel å få klemt inn litt kvalitetstid med de to sønnene Herman (10) og Jesper (8).

– Noe av det fine med å ha barn er at du kan bruke mer tid hjemme med god samvittighet. Det blir en gyldig grunn til å ta en frihelg. Det føles ikke like akseptabelt å si at man må ha fri for å gå på kino med kompiser, spøker Eckbo.

Arbeidsnarkoman

I 2013 giftet han seg med kollega og TV-produsentkjæresten Trine Stubberud, og de to jobber fortsatt sammen.

– Når man først er arbeidsnarkoman, er det jo veldig praktisk med en partner på arbeidsplassen, men det kan også bli klaustrofobisk. En bekymringsmelding fra jobben kan liksom når som helst dras opp av hatten, og ødelegge selv de mest romantiske stunder.

MANN OG KONE: I første episode av Eckbos forrige julekalender kunne du se Trine Stubberud i en statistrolle som videokunde hos Eckbo-karakteren Ernst Øyvind. Bildet er gjengitt med tillatelse fra TVNorge / Seefood. Foto: Seefood , TVNorge

Les også: Espen Eckbo i sex-scene i «Klovn til kaffen»

Eckbo forteller at han synes det er rart å innse at han lever av å være komiker.

– Som liten var jeg full av ærefrykt overfor gamle revykomikere. En onkel med gode forbindelser fikset meg stadig vekk inn i garderoben til de store stjernene på Chat Noir. Jeg fikk møte Leif Juster, Arve Opsahl, Elisabeth Grannemann, Dag Frøland og hele bunten, med sminke og kostyme. Det var stort for en 8-åring, sier han.

Fascinasjonen av å se at man kan leve av å få andre til å le satte seg i den lille gutten. I samme tidsperiode fikk han overta et hjemmevideokamera av mormoren sin og lekte seg ved å lage videoer.

JUSTER: Navnet til hunden Juster var en familieavgjørelse, men Eckbo kan ikke nekte for at Leif Juster lå litt i tankene. Foto: Terje Bringedal , VG

– Jeg startet med innslag på hobbybasis og fortsatte med det litt vel langt ut i voksen alder. Nå er hobbyen blitt til en jobb, det er nesten ikke til å tro. Jeg studerte jus, og hadde aldri i verden turt å satse på en karriere som komiker. Men det gikk gradvis og av seg selv, bare ved å takke ja til de små mulighetene som dukket opp. Når jeg ser tilbake, var det nok denne jobben jeg drømte om å ha da jeg var liten.

Å finne gullkorn

Han forteller at det er en myte at komikere alltid har det gøy på jobb. Det han mener er gøy er gleden av å finne en god vits – selve jobben er som å grave etter gull, det krever tunge tak og er stort sett et slit. Men så kommer belønningene når man finner gullkornene.

– Den kreative prosessen kan være slitsom. En del av metodikken min er nok å være kritisk til de fleste ideer, både egne og andres. Målet er å se hvilke som vender tilbake til tross for all motstanden, sier han og legger til:

– Det er en regel jeg tenker mye på. Jeg tror den heter sturgeon's lov, som sier at nitti prosent av alt er ræva. Så for hver ide jeg bruker, bør jeg ha forkastet ti.

Les også: Eckbo strålende fornøyd med knallstarten

Eckbo er kjent for å være en perfeksjonist og et arbeidsjern, men han er usikker på om det er grunnen til suksessen.

– Det viktigste er å jobbe med flinke folk. Jeg får ofte høre at jeg må lære meg å stole mer på andre, men «andre» er jo et vidt begrep. Jeg stoler bare litt på de fleste, men masse på noen.

ASBJØRN BREKKE: Espen Eckbos mest folkekjære karakter er Asbjørn Brekke, som også har sitt eget show på TVNorge. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Startet med sketsj

Selv hadde han aldri trodd at Asbjørn Brekke, en rødvinsdrikkende fyr med lusekofte, briller og talefeil, skulle bli så populær nesten 15 år etter hans første opptreden på «Nissene på låven».

Les også: Her blir Ke$ha satt helt ut av Espen Eckbo

Det hele startet med en sketsj i 1998: En ensom mann som drakk seg full på gløgg i sitt eget juleverksted. Siden ble Asbjørn Brekke formet til den han er i dag.

– Figuren er inspirert av minner og observasjoner av folk jeg har støtt på. Jeg har alltid vært glad i enslige, muntre mennesker med en slagside eller to. Kanskje fordi jeg ofte har følt meg slik selv.

Likte du denne? Sjekk ut flere nyhter på Rampelys!
Instagram: @rampelys

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder