PROGRAMLEDERNE: F.v.: Ronny Brede Aase, Ingerid Stenvold, Carina Olset, Dan Børge Akerø, Tarjei Strøm, Jeannette Platou, Ida Nysæther Rasch, Nadia Hasnaoui, Atle Bjurstrøm, Atle Pettersen, Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave, Haddy N'Jie og Tore Strømøy skal alle lede «Sommeråpent». Foto:Julia Naglestad / NRK,

NRK legger 34 millioner kroner i «Sommerbåten»

–- pluss 13 millioner for daglig båtdrama

NRK blar opp hele 47 millioner kroner for årets sommersatsing.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sist NRK seilte rundt med «Sommerbåten» var i 2013. Da lød den totale prislappen på 28 millioner kroner, noe som fikk tidligere sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, til å heve øyenbrynene.

«Oppsiktsvekkende høyt», skrev Olufsen i en kommentar og føyde blant annet til at «(...) Jeg er rimelig sikker på at en dag vil realitetsorienteringen også komme til å prege Marienlyst». Han fikk raskt skriftlig svar fra daværende underholdningsredaktør i NRK Charlo Halvorsen, som etter å ha ramset opp detaljer mente at «kanskje ikke 28 millioner kroner var så høyt likevel?»

Uansett – i år seiler «Sommerbåten», dvs. skoleskipet MS Sjøkurs, igjen langs norskekysten på NRKs regning. Og det koster mye mer enn sist – ikke langt unna 50 millioner kroner.

– I år er totalkostnadene, med unntak av utgiftene til «Mysteriet på Sommerbåten», på 34 millioner kroner, opplyser programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust, til VG.

Han forklarer økningen med at seilasen denne gangen strekker seg en uke lenger enn i 2013.

Les også:NRK har tjent nesten en halv milliard på lisensslurv

SOMMERBÅTEN: MS Sjøkurs tar seerne med fra Vadsø i nord til Oslo i sør gjennom 58 sommerdager. 41 steder langs kysten får besøk. Foto:HALLGEIR VÅGENES,VG

Møklebust presiserer at årets prosjekt er mye større, og at totalsummen er inkludert kalkulert lønnskostnad for alle som jobber med prosjektet, inkludert de 16 programlederne som bytter på oppdraget.

Kontraktssummen for leie av skipet for to år siden lå på 6,2 millioner kroner og inkluderte syv uker seilas og 50 NRK-medarbeidere. Tilsvarende kontraktssum for 2015 er 10,1 millioner.

– Det er for åtte uker seilas og 70 NRK-medarbeidere.

Seerne lot seg friste: Knallåpning for NRKs sommer-TV

Dagferskt drama

I tillegg kommer kostnadene til dramaserien «Mysteriet på Sommerbåten», som daglig skal levere 15 minutter lange episoder – i 41 dager. Det dreier seg om 13 millioner kroner, som kommer oppå de 34 andre millionene.

– Vi snakker 10 og en halv time drama totalt. Konseptet er produsert på en helt annen måte enn det som er vanlig. Det er jo litt av poenget også. Episodene lages samme dag som de sendes – det er regelen, forteller Møklebust.

Altså koster sommersatsingen til NRK totalt 47 millioner kroner.

Les også:Tajik fikk 157.000 for tre NRK-programmer

Positiv til ressursbruk

Leder i NRKs Journalistlag Sidsel Avlund er positiv til statskanalens storsatsing.

– Jeg mener at «Sommerbåten» er midt i allmennkringkasteroppdraget og helt i tråd med det NRK skal bruke penger på. Det er mye TV for pengene, særlig når det også er drama inkludert, noe som jo er det dyreste som lages, sier Avlund.

– «Sommerbåten» samler seerne og dekker absolutt hele landet. NRK kan ikke slutte å lage kvalitetsinnhold når en har nedbemanning. Vi i NRKJ mener kvalitet bør være viktigere enn kvantitet for NRK, og kvalitet koster, legger hun til.

DRAMASTABEN: (F.v.) Janne Heltberg, Jon Lockert Rohde, Terje Ranes, Hildegunn Eggen, Sofie Asplin og Nader Khademi spiller i «Mysteriet på Sommerbåten». Foto:Glenn Meling,NRK

Diskuter: Hva mener du om at NRK bruker så store summer på sommerunderholdningen? Kjør debatt i kommentarfeltet under artikkelen og/eller si din mening i avstemningsboksen.

– Godt anvendte penger

Programsjefen mener totalsummen er godt anvendte penger.

– NRK har som mål at publikum skal få godt og viktig innhold fra hele landet, hele året. Vi lager veldig mye programinnhold over åtte uker, og kostnaden per time er lav sett opp mot det meste av det norske innholdet vi sender på TV.

Rune Møklebust poengterer at det er mye som inngår i totalbudsjettet.

– Vi snakker 41 sendinger med «Sommeråpent», altså 35 timer totalt. I tillegg kommer 60 timer med Reiseradioen og 30 timer med «Kveldsåpent», 20 timer med «På vei til» og ikke minst «Minutt for minutt» – som totalt teller 219 timer, ramser Møklebust opp.

– Konseptet med «Sommerbåten» er bygd over samme lest som sist, men med litt andre ingredienser. Det er et større og mer videreutviklet prosjekt i år enn i 2013.

Reiseruten for «Sommerbåten» er på ca. 2670 km, 1446 nautiske mil, så «Mysteriet på Sommerbåten» blir på sett og vis verdens lengste dramaserie. Denne måten å produsere en dramaserie på, over et så stort geografisk område, har aldri blitt gjort før.

I 2013 var det 541.000 seere som fikk med seg premieren på «Sommerbåten». Søndag sparket NRK fra med 604.000 seere. «Mysteriet på Sommerbåten», som ble sendt like etter, lokket 592.000 skuelystne.

Interessert i flere TV-nyheter? Da bør du klikke her

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder