FREMSKRITTSPARTIET-MENN: F.v.: Olav Harald Ulstein, Carl I. Hagen og Per Sandberg. Foto:ALEX IVERSEN, TROND SOLBERG OG JØRGEN BRAASTAD,

Carl I. Hagen om «Farmen»-oppstyret: - Hadde det vært en politiker i et annet parti som hadde
opptrådt på den måten, så hadde ingen reagert

Uten å ha sett «Farmen», mener Carl I. Hagen det er typisk at kritikk rammer Frp. Per Sandberg tror TV-seerne gjennomskuer om realitydeltagerne er seg selv eller ikke.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Olav Harald Ulstein (51) har for alvor satt Sykkylven på kartet med sin deltagelse i «Farmen». Varaordføreren har de siste par ukene fått så hatten passer og vel så det i sosiale medier. Sykkylven kommune har blitt bombardert med mail fra TV-seere landet over som er opprørt over at en varaordfører kan opptre så ufint på TV.

Carl I. Hagen: – Underholdning?

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen (70) har ikke sett sin omstridte partifelle i aksjon på skjermen.

– Jeg har lest litt overskrifter i avisene og bare bladde videre. Jeg har aldri sett «Farmen» og har ingen planer om å gjøre det. Jeg er totalt likegyldig, sier han og ler godt.

– Men hva tenker du om at mange nå mener varaordførerens oppførsel på TV ikke bare skader Sykkylvens rykte, men også Frps omdømme?

– Hadde det vært en politiker i et annet parti som hadde opptrådt på den måten, så hadde ingen reagert. Hver gang det er en fra Frp, så blir det oppstandelse. Det har jeg lært meg å leve med, sier Frp-veteranen.

OMSTRIDT: Olav Harald Ulstein (t.h.), her med «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav». Foto:TV 2,

Når VG opplyser Hagen om at Olav Harald Ulstein selv forklarer «Farmen»-sprellene sine med at det er et spill, sier Hagen:

– Ja, sånne program er ikke reality. Det er rent spill. Underholdningsskuespill. Og da må man vurdere om denne mannen har vært med på å lage god underholdning. Har han det? I så fall må TV 2 være strålende fornøyd.

Seermagnet

God underholdning eller ikke – TV 2 kan i hvert fall si seg fornøyd med responsen fra TV-seerne. Så langt i høst kan «Farmen» skilte med 850.000 seere i snitt og en gjennomsnittlig markedsandel på 43,5 prosent.

Det er nest beste «Farmen»-tall i historien. I løpet av de totalt ti sesongene av realityserien, som først gikk på lufta i 2001, har kun 2012-omgangen fristet flere seere. Den landet på 875.000 seere i snitt.

Sandberg: – Er kun meg selv

Frp-nestleder Per Sandberg (54) har også konkurrert i realitysammenheng på TV i høst – sammen med andre kjendiser i TV3s «MasterChef». I motsetning til Ulstein var Sandberg opptatt av god takt og tone under hele innspillingen, hvor han kom så langt som til finaleuken. Han valgte til og med å hjelpe rivalene sine med gode råd.

GEMYTTLIG: Per Sandberg valgte en annen taktikk og bisto rivalene under «MasterChef». Her med konkurrentene Rachel Nordtømme og Sarah Natasha Melbye. Foto:TV3,

Sandberg har imidlertid ikke sett «Farmen» og har heller ikke fått med seg kontroversen rundt varaordføreren i Sykkylven. Derfor er det vanskelig for ham å kommentere den saken konkret.

Den kjente Frp-toppen presiserer likevel overfor VG at når han deltar i slike program eller politiske debatter, er han ikke en representant for partiet sitt.

– Jeg er kun meg selv. På godt og ondt. Noe annet ville velgerne gjennomskuet, mener han.

– Hva mener du om at en persons oppførsel på TV kan påvirke partiets rykte?

– Jeg er selvfølgelig innforstått med at dette kan og vil påvirke partiets «image». Derfor sier jeg nei til flere enn jeg takker ja til, svarer Sandberg, som selv er kontroversiell og har stått i stormen mer enn én gang.

Det vakte blant annet oppsikt da han i vår prioriterte «MasterChef»-innspillingen mens resten av Stortinget blant annet diskuterte utviklingen i Afghanistan og Norges engasjement der.

Blant reaksjonene som Sykkylven kommune har fått, og som VG har fått innsyn i og presenterer i dag, er blant annet:

«Vi er sjokkert over oppførselen til varaordfører i kommunen Olav Harald Ulstein i programmet «Farmen» på TV. Han er ei skam både for partiet og Sykkylven kommune.»

«Varaordføreren Olav, deltager i «Farmen», kan umulig fortsette som varaordfører. Hans uttalelser i programmet viser at han ikke kan skille mellom person og sak. Hadde jeg vært Frp-er i Sykkylven, hadde jeg meldt meg ut av partiet. Håper kommunen tar tak i dette. »

«Hvordan er det mulig å ha en varaordfører som til de grader er negativ for kommunen? Det er Olav Harald Ulstein som er ynkelig og motbydelig når man ser hans oppførsel i Farmen. Det bør være mulig å forvente noe mer fra en offentlig person som representerer en kommune som varaordfører. Men det var ikke noen bombe at han repr. FRP.»

Sykkylven-varaordfører Olav Harald Ulstein synes for øvrig ikke at TV 2 har fremstilt ham feil.

– Nei, jeg føler ikke det, i alle fall ikke i forhold til den rollen jeg har der inne. Det er kanskje andre jeg mener er feil fremstilt – men det vil jeg ikke utdype, sier Ulstein til VG.

Mens motstanden mot varaordføreren har vært massiv, har han en stor støttespiller i sin egen datter – blogger Nina Ulstein (32) – som mener TV-seerne ikke skjønner det hele er et spill.

– Det er ikke kjekt å se faren sin bli hengt ut sånn som han har blitt, sa Nina Ulstein til VG før helgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder