FIKK KRAFTIG KRITIKK: Programleder Thomas Seltzer og hans redaksjon i "Trygdekontoret" får kraftig kritkk for sin rasismedebatt i mars, etter at det ble lagt ut klipp med det flere klagere til Kringkastingsrådet oppfattet som sjikanøse uttalelser på YouTube som var redigert vekk fra programmet. Foto: Terje Bringedal

Kraftig rasisme-refs til NRK

Kringkastingsrådet kom med kraftig kritikk mot at NRK publiserte sjikanøse uttalelser om jødene på YouTube da NRKs rolle i sosiale medier ble drøftet i rådet fredag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det var i Thomas Seltzers debattprogram «Trygdekontoret» at en opphetet rasismedebatt førte til sterke reaksjoner i slutten av mars.
Selve programmet var ikke innklagd til Kringkastingsrådet, men «Trygdekontoret» la i etterkant ut et klipp på YouTube som var redigert vekk fra hovedprogrammet.
Her kom debattdeltakeren Elisabeth Norheim med uttalelser som mange oppfattet som antisemittisme. Klippet ble senere fjernet da Norheim mottok flere drapstrusler.

I uttalelsen fra Kringkastingsrådet heter det blant annet at «publisering som gjøres av NRKs medarbeidere i ulike sosiale medier av materiale publisert i NRK, må underlegges de samme redaksjonelle vurderinger som materiale som publiseres i NRKs egne kanaler.

Norheims uttalelser om jødene ble ikke motsagt eller forsøkt balansert ut i tilstrekkelig grad i klippet som ble lagt ut på YouTube. Ytringene burde derfor ikke ha vært publisert».

I Kringkastingsrådets møte fredag svarte NRK at det er de samme programetiske retningslinjer som gjelder for publisering på sosiale medier som i de tradisjonelle programmene.

I «Trygdekontoret»s tilfelle skyldte NRK på en glipp.

I samme møte ble NRK-medarbeider Christian Nilsens Twittermelding med klar hentydning til Hillsborough-tragedien tatt opp.

Her var Kringkastingsrådet fornøyd med måten både Nilsen og NRK har lagt seg langflat og beklaget den uholdbare meldingen på.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder