I kø for ekstrem-TV

Psykolog: - De er naive

Tusenvis av nordmenn står i kø for å bli TV-stjerner i ulike ekstrem-TV-programmer.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

- Mennesker som søker seg til slike programkonsepter er gjennomgående naive, mener John Sandstrøm.

Psykologen har selv vært med på å plukke ut deltagere til «Robinsons-ekspedisjonen» og «Villa Medusa».

- De håper på ære og berømmelse, men sitter ofte skuffet tilbake. Følelsen av nederlag er stor når de du trodde var dine venner, forråder deg på målstreken, sier psykolog Sandstrøm.

Skuffet og sinte

Sandstrøm ble innkalt da siste episode av TVNorges «Villa Medusa» var innspilt. Deltagerne var skuffet og sinte, på hverandre og på TV-selskapets fremstilling av enkelte personer.

- Det blir litt sånn «pokker heller, du var med på det frivillig», synes Sandstrøm.

- Men det er klart at mange går inn i et spill der de ikke vet hva som møter dem. I en serie som «Villa Medusa», hvor man har fri tilgang til uteliv, er det alltid en fare for å bli filmet i situasjoner man ikke liker. Senere er deltagerne redde for at de har ødelagt forholdet til familie og venner med oppførselen sin, sier psykolog Sandstrøm.

Her i landet fikk vi en forsmak på den nye farsotten ekstrem-tv allerede for seks år siden. NRKs U-redaksjon produserte serien «Åtte og en halv», hvor åtte ungdommer bodde sammen i et kollektiv. Senere er «Robinson-ekspedisjonen», «Villa Medusa», «Muldvarpen» og «71 grader nord» kommet til.

Populær varme

Programmene er forskjellige i formen, men har samme grunntanke: Sett sammen en gruppe mennesker med ulik personlighet, gi dem oppgaver og utfordringer, legg opp til intriger, kjærlighet og krangling. Og overvåk det hele med TV-kamera. Dag og natt.

Og nordmenn bretter gjerne ut livet sitt på TV, særlig hvis de får varme og eksotiske opplevelser tilbake. «Robinson-ekspedisjonen» er mest populært, der det både i første og andre omgang var mellom 4500 og 5000 søkere. Første runde av «Villa Medusa» fikk 1000 søkere, mens nesten dobbelt så mange meldte sin interesse til runde to av sydenturen.

Første runde av «71 Grader Nord» hadde kun 600 søkere, men programmet ble raskt populært, og søkermassen kom opp i 1500 til neste runde. Like mange ønsket å være med på «Muldvarpen» på samme kanal.

TV-programmet «Baren» som skal tas opp på Grünerløkka i Oslo, har imidlertid lavere søkertall. Kun 400 personer har søkt om å delta i serien som skal handle om en gruppe ungdommer som må bygge og drive en bar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder