«Kiss, Bang, Love» ** «Blind mot toppen» ** «En ekte svensk bonde»

GOD MIKS: Ekstrem-TV, reality og drama i skjønn forening - les deg opp på nyhetene nedover i saken. Foto: Zodiak Rights, Rabbit Films Int, Miso Film Sverige ,

De nye TV-trendene: Dramaserier og helsprø reality

CANNES (VG) En enorm økning i fiksjonsserier, og reality-dragning mot stadig mer ekstreme høyder og mer intim dating, er noen av de nye trendene presentert på TV-messen i Cannes.

Artikkelen er over fire år gammel

Siden 2010 har produksjonen av dramaserier økt med over 50 prosent. I USA har den økt med hele 91 prosent de siste fem årene. Det forteller sjef i The Wit, Virginia Mouseler, under Mipcom i Cannes.

Økningen er ifølge Mouseler fordelt på blant annet 20 prosent spenningsserier og 20 prosent «TV-franchiser». Med det menes alle typer gjenopplivninger og nyinnspillinger av eksisterende TV-drama, som «Criminal Minds», «X-Files» og den planlagte nysatsingen på «MacGyver» – om den blir noe av. Ellers er det en åtte prosent økning i TV-serieproduksjon basert på bøker og seks prosent økning i serier basert på virkelige hendelser.

Har du lest: Slik blir seriehøsten på TV

Under TV-messen presenterer TV-databasen og bransje-trendspotter The Wit nye formater innen både reality og fiksjon, som de mener representerer årets trender i TV-markedet.

GÅR PÅ TV: Politietterforsker Tom Noack (Thomas Levin) og hockeytalent Oliver (Mathias Kaki Jørgensen) i danske «Norskov» som går på NRK1. Foto: Martin Dam Kristensen , SF FILM PRODUCTION

Mens nordisk noir fremdeles står sterkt, med flere nye svenske serier og danske «Norskov» nevnt, har krim med noir sosial realisme-tilslag spredd seg til hele verden. Krimserier fra Belgia, Agentina, Storbritannia og Tyskland er blant «worldwide noir»-seriene som blir nevnt.

Britiske «River», som får premiere på BBC denne måneden, har svenske Stellan Skarsgård i hovedrollen som politietterforsker John River som blir hjemsøkt av drapsofre, altså ser døde mennesker. Også svenske «Modus» var blant de utvalgte dramaseriene. Den er basert på romanen «Pengemannen» av Anne Holt, og handler om en psykolog og spesialist på gjerningsmenn-profiler som etterforsker en rekke mord som kobles til et internasjonalt nettverk. Så blir hennes egen autistiske datter vitne til et mord og familien settes i fare.

Serien begynte på svensk TV4 i september og kommer på TV 2 Sumo mot slutten av året.

SVENSK-NORSK NOIR: Melinda Kinnaman spiller kriminalpsykologen Inger Johanne Vik i serien basert på Anne Holts «Pengemannen». Foto: Johan Paulin , Miso Film Sverige

Også spionasjeserier lever i beste velgående. En av de mest profilerte under Mipcom er israelske «False Flag», som Fox nylig skaffet seg rettighetene til for både amerikansk nyinnspilling og originalen. Der blir en iransk minister kidnappet, og fem tilsynelatende vanlige israelere blir identifisert og etterlyst for forbrytelsen. Serien utforsker hva som skjer med livene deres, og hvem de egentlig er.

Fikk du med deg: Den store strømme-TV-guiden (krever innlogging).

Blant realitykonkurranser ser The Wit hva de kaller en «wackysical» trend: sammensatt av «wacky» og «physical», eller sprø og fysisk. Hele tre nye konkurranseformater handler om å bestige fjell: I den kommende italienske «Monte Bianco» skal åtte kjendiser klatre Mont Blanc. De har basecamp 1500 meter over havet og har hver sin alpinguide som skal hjelpe dem med de tre utfordringene de får i hver episode. Kun én av dem når toppen.

KLATREKONKURRANSE: Her er programleder Jukka Hildén på plass i Andesfjellene. Foto: , Rabbit Films Int

I finske «Ultimate Expedition» skal åtte finske kjendiser kjempe mot høydesyke og ekstreme omgivelser når de fra basecamp 4500 meter over havet forsøker å bestige et 6000 meter høyt fjell i Peru. Ifølge promo-videoen fra Rabbit Films «risikerer de livet». Serien er planlagt sendt i starten av 2016 på finske MTV3.

PROGRAMBESKRIVELSE: Slik beskrives nederlandske «My Last Time» av distributøren Talpa Global. Foto: , Talpa TV

Ekstrem-TV

Nederland går likevel av med seieren i konkurransen om den mest ekstreme klatre-realityen. «Blind to the Top» har deltagere som enten er blinde eller sterkt synshemmede, samt to kjendiser med bind for øynene, som prøver å nå toppen av Kilimanjaro. Den skal sendes i november.

Ekstremt er også det nederlandske formatet «My Last Time», som hadde premiere i juli. Det følger mennesker som står for døden på grunn av ulike sykdommer, og feirer angivelig livene deres i deres siste dager i live.

Svenske «A Real Swedish Farmer», eller «En riktig svensk bonde», som den heter over grensen, er en reality med utgangspunkt i eldre svenske bønder som mangler arvinger som vil ta over gården. I stedet sendes åtte innvandrere med ulik jordbrukserfaring for å bo og hjelpe til i én måned. Vinneren får ta over driften av bondegården.

SØKER ARVTAGER: En av de svenske bøndene som ønsker å videreføre gården sin i «En riktig svensk bonde». Foto: , Strix

Innen sosialt eksperiment-sjangeren er britene på hugget. I «The Day the Cash Came» får en familie som lever under fattigdomsgrensen en årslønn utdelt på én gang, og må selv finne ut hvordan de vil bruke de. De får rådgivning i tre måneder, men tar avgjørelsene på egen hånd.

«UNDRESSED»: Møtes for første gang i mørke. Foto: Zodiak Rights ,

Dating

Europa ser også ut til å gå bananas over dating-konsepter for tiden. Italia leverer «Undressed», et program der to ukjente mennesker møter hverandre i et mørkt rom med en seng, kler av hverandre og får via en storskjerm instruksjoner som «oppfordrer til fysisk og emosjonell interaksjon». Etter en halvtime må de velge om de vil bli i sengen, eller gå.

Tyske «Kiss Bang Love» er heller ikke bluferdig. En singel deltager med blind for øynene kysser 15 deltagere.

MER DATING: «Kiss, Bang, Love». Foto: Red Arrow International ,

Vedkommende får velge ut de fem beste og kysse dem igjen uten bind på øynene. Så får deltageren velge ut to stykker som han eller hun får tilbringe en natt med hver på et hotell. Deretter må de ta et valg.

Blant talentkonkurransene, hevder spanske «Lubdub» å være den første der folk stemmes fram «rett fra hjertet». Åtte mødre får melde på det de mener er deres svært talentfulle barn. Disse får opptre for et publikum som er koblet til sensorer og elektroder som måler deres følelsesmessige respons. Kun de opptredenene som fremkaller en emosjonell respons, vil gå videre til neste runde. Der er det et dommerpanel som skal vurdere talentene, men også de er bundet av sin målte fysiologiske respons.

Norske «Datoen», internasjonalt kalt «Born on», er for øvrig det eneste norske konseptet som ble trukket frem i The Whips trend-analyse.

Flere nyheter på Rampelys

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder