DRAMA: Christian Rubeck (t.v.) ble reddet av Benjamin Helstad da han ble utsatt for et snøskred under innspillingen av «Kampen om tungtvannet» Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: ,

Tatt av snøskred under innspilling av «Kampen om tungtvannet»

Christian Rubeck (33) fikk panikk da han i fjor vinter ble
tatt av et snøskred.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var forferdelig. Jeg ble helt begravet, mistet pusten og hadde snø langt ned i lungene. Heldigvis ble jeg raskt gravd fram av kollega Benjamin Helstad, sier Christian Rubeck.

Dramatikken skjedde sist vinter, da innspillingen av den store NRK-serien «Kampen om tungtvannet» foregikk i Rjukan-området. Ulykken skjedde en av de siste opptaksdagene. Det var nattopptak og innspillingen foregikk i svært bratt terreng, som skulle illudere den bratte skrenten ned mot tungtvannsfabrikken. Rubeck spiller Claus Helberg, Helstad spiller Grouse-gruppens leder Jens A. Poulsson.

– Claus Helberg var den som gikk først, fordi han var den beste til å gå på ski. Derfor måtte jeg brøyte vei. Det var forferdelig bratt der vi skulle filme, og masse nysnø. Etter hvert som jeg gikk nedover merket jeg at noe dyttet meg, «dyttene» ble sterkere og sterkere. Tungt var det allerede fordi jeg hadde ryggsekk, gevær og uniform. Dessuten var vi slitne fordi vi hadde vi fastet. Vi skulle jo være skrantne etter å ha overlevd måneder i fjellet.

Begravet av snø

– Jeg så skredet komme, ble kastet på ryggen, tok en salto og så var jeg helt under snøen. Jeg kjente noe iskaldt i munnen. Det var snø, og jeg lå dønn fast med gevær og sekk og kunne ikke røre meg. Da ante jeg jo ikke hvordan det var gått med de andre, så jeg fikk panikk. Men så var det akkurat som om en hund gravde meg fram, og der var Benjamin, sier Rubeck.

SABOTØR: Christian Rubeck har rollen som Claus Helberg i «Kampen om tungtvannet». Foto: NRK Foto: ,

Benjamin Helstad opplevde det også dramatisk.

– Jeg kom rett bak, og vi andre ramlet også hulter til bulter, men vi ble ikke begravet. Jeg så hvor Christian var, så jeg satte i gang med å grave ham fram. Egentlig var sikkerheten rundt opptakene store. Vi hadde også skredeksperter på plass, så de hadde nok visst om det hadde vært fare for et stort skred. Men akkurat der og dag ble vi ganske skjelvne i kampen mot naturkreftene, sier Helstad.

Hendelsen satte imidlertid ingen stopper for opptakene. Rubeck mente det gjaldt å få opptakene med den bratte nedstigningen unnagjort, og innspillingen fortsatte.

– Problemet var at vi ikke kunne fortsette å filme der skredet hadde gått. Så vi fant et nytt sted – et som var enda brattere! På den annen side kan du si det slik at den dødsangsten de virkelige sabotørene må ha hatt, den kom av seg selv hos oss den dagen, sier Rubeck med et smil.

Barndomsvenner

TV-serien har seks episoder. De to første vises søndag 4. januar. Handlingen utspilles i Tyskland, England og i Norge, og tar for seg det intense spillet mellom tyskerne og de allierte når det gjaldt utviklingen av atombomben.

Filmens tre hovedpersoner er den tyske nobelprisvinner Heisenberg (Christoph Bach), Hydro-direktør Henriksen (Dennis Storhøi) og Vemork-aksjonens London-baserte leder, Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner). I tillegg til intrigespillet, tar serien opp sentrale tema som det å være norsk kollaboratør, selvmordsoppdrag og store etiske spørsmål.

En viktig del av historien er fire brutale aksjoner som er knyttet til tungtvannet. Blant dem er den mislykkede aksjonen i 1942, den vellykkede i 1943 og senkningen av fergen DF «Hydro» i februar 1944, der 14 nordmenn og fire tyskere ble drept.

To av de sentrale skikkelsene under operasjonene i Telemark var Helberg og Poulsson. De var barndomsvenner, og hadde vokst opp i samme gate i Rjukan. Men det var tilfeldig at de møttes i London og ble med i samme sabotørgruppe.

Respekt

– Respekten for hva de gjorde, og hvordan de kjempet mot tyskere og naturkrefter økte dag for dag under innspillingen, sier Rubeck og Helstad. – De overlevde på små rasjoner. Samtidig var det en psykisk utfordring å ha tyskerne etter seg hele tiden; å kjenne på dødsangsten.

MOTSTANDSMENN: Aksel Hennie og Christian Rubeck i «Max Manus». Foto: FILMKAMERATENE. Foto: ,

Rubeck er velkjent med norske krigshelter. I «Max Manus» fra 2008 spilte han motstandsmannen Kolbein Lauring.

– Jeg er godt kjent med motstandsheltene, og har stor respekt for dem. Nå har jeg vært med i filmer om to av de meste sentrale begivenheten i norsk krigshistorie. Men vi har jo andre helteskikkelser, blant annet polarforskerne våre. Det kunne være noe å bryne seg på, sier Christian Rubeck.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder