SKUESPILLERNE: Aksel Hennie (t.v.) skal spille hovedrollen i NRKs nye storsatsing «Nobel – fred for enhver pris». Ellers f.v.: Skuespillerne Anders Danielsen Lie, Tuva Novotny, Ayesha Wolasmal, Christian Rubeck, Danica Curcic og Atheer Adel. Her på dagens pressekonferanse i hovedstaden. Foto:Frode Hansen,

Hennie fikk hovedrollen i NRKs nye krigsdrama

Aksel Hennie (39) skal spille hovedrollen i Per-Olav Sørensens nye dramaserie til 68 millioner kroner.

Artikkelen er over fem år gammel

«Kampen om tungtvannet»-regissør Per-Olav Sørensen har jobbet med TV-serien «Nobel – fred for enhver pris» i flere år. Serien handler om den hjemvendte Afghanistan-veteranen Erling som knivstikker en afghansk mann på åpen gate i Oslo, og serien nøster deretter opp i de bakenforliggende motivene.

REGISSØR: Per-Olav Sørensen på dagens pressekonferanse. Foto:Frode Hansen,

Stjernelag

Mandag presenterte Sørensen skuespillerne for pressen ved Akershus festning i Oslo.

Der ble det klart at Aksel Hennie (se utvalgt filmografi her) skal spille hovedrollen som løytnant Erling Riiser. Hennie, kjent fra filmer som «Max Manus», «Hodejegerne» og «Pionér», har nettopp rundet av innspillingen av Hollywood-filmen «The Martian».

På rollelisten står også Anders Danielsen Lie (36), som skal spille løytnant Jon Petter Hals. Lie er kjent fra filmer som «Oslo, 31. august» og «Reprise».

Gleder seg

Svenske Tuva Novotny (35), kjent blant annet fra TV-serien «DAG», skal fylle rollen som Johanne Riiser, kommunikasjonsrådgiver i UD og gift med Hennies rollefigur. Novotny er for øvrig aktuell i flere norske innspillinger, «Et barn er født i Hønefoss» og «Kongens nei - Tre døgn i april».

– Jeg gleder meg til å jobbe med alle. Jeg ser fram til hva serien kan formidle, og hva den kan ta opp til diskusjon, sier Novotny på pressekonferansen.

Christian Rubeck (34), kjent fra serier som «Kampen om tungtvannet» og «Øyenvitne» - og fra filmer som «Max Manus» og «Reprise», skal figurere som utenriksminister i NRKs nye samtidsdrama.

PROSJEKTRDAKTØR: Tone Rønning. Foto:Frode Hansen,

Andre skuespillere som dukker opp i serien, er Danica Curcic, Atheer Adel og Ayesha Wolasmal.

Curcic er født i Serbia, men oppvokst i Danmark. Adel er opprinnelig fra Irak, men er bosatt i Tyskland, mens Wolasman er født i Norge av afghanske foreldre.

Mer kjente navn som Mads Sjågård Pettersen, Eirik Evjen, Odd-Magnus Williamson, Kyrre Hellum og Rolf Kristian Larsen står oppført som øvrige skuespillere i dramaet, som skal strekke seg over åtte episoder.

Fornøyd regissør

Per-Olav Sørensen er forberedt på reaksjoner når serien skal på lufta.

– Om ikke vi får reaksjoner på dette, har vi ikke gjort jobben vår, sier han.

Han er svært fornøyd over å ha kapret Hennie til hovedrollen.

– Jeg vet hvilke tilbud Aksel har fra utlandet, så det var ingen selvfølge at vi fikk ham med. Men nå er han på pressekonferanse, så da regner jeg med det er i boks!

Alle skuespillerne måtte prøvespille for rollene - Novotny mot både Hennie og Rubech, siden hun har mange scener med begge.

Om research

Innspillingen starter i april.

– Dette er en reise som fortsetter der dokumentaristene og nyhetsjournalistene må stoppe, sier Tone Rønning, prosjektredaktør i NRK, på dagens pressekonferanse.

MANUSFORFATTER: Mette M. Bølstad. Foto:Frode Hansen,

Manusforfattere er Mette M. Bølstad og Stephen Uhlander. Bølstad har jobbet med Sørensen på «Halvbroren», og var involvert i siste puss på «Kampen om tungtvannet»-manuset.

Bølstad forteller at de tidlig i research-fasen for den nye krigsserien snakket med norske soldater.

Seerrekord

Per-Olav Sørensen har hatt flere prosjekter gående de siste årene, og nå, etter braksuksessen med «Tungtvannet» og rekord med opptil 1,7 millioner seere, er det klart at «Nobel» blir hans neste TV-serie. Av Norsk filminstitutt beskrives den som «en originalskrevet politisk thriller som spiller seg ut i Afghanistan og Norge».

– Dette er en krig som en del politikere later som om vi ikke har. Det er nordmenn som både blir drept og skadet og må slite med traumer resten av livet, sa Sørensen om serien til Dagsavisen i fjor.

GAMLE KJENTE: Regissør Per-Olav Sørensen og skuespiller Aksel Hennie har jobbet sammen flere ganger, her ved Akershus festning under dagens pressemøte. Foto:Frode Hansen,

Et stort prosjekt

Allerede i januar 2013 fortalte regissøren VG at han jobbet med serien.

– Jeg kan si at det dreier seg om konflikter som Norge er en del av i 2013. Jeg får brukt journalisten i meg når jeg går til kilder og intervjuer personer. Teamet bak «Halvbroren» er involvert. Det er alt jeg kan si nå, sa han da.

Selv tror ikke Sørensen av seersuksessen med «Tungtvannet» har påvirket ham.

«KAMPEN»-KARENE: F.v: Tobias Santelmann, Endre Ellefsen, Ole Christoffer Ertvaag, Benjamin Helstad, Mads Sjøgård Pettersen, Eirik Evjen, Christian Rubeck, Rolf Kristian Larsen, Audun Sandem, Frank Kjosås og Torstein Bjørklund som Rønneberg, Storhaug, Strømsheim, Poulsson, Kayser, Idland, Helberg, Skinnarland, Haugland, Haukelid og Kjelstrup. Foto:Robert Holand Dreier,Filmkameratene AS

– Jeg tror ikke jeg som person endrer meg noe særlig. Jeg var jo i gang med et nytt prosjekt før anmeldelsene kom. For hodet mitt betyr det ikke noe, men suksesser etter hverandre gjør jo at produsenter, kanaler og skuespillere får tillit. Det hjelper det også, sa han til VG tidligere i år.

Fikk 12 millioner

I slutten av januar fikk Monster Scripted 12 millioner kroner i tilskudd fra Filminstituttet. Totalbudsjettet er på 68 millioner – det samme som «Halvbroren». «Tungtvannet» landet på 75 millioner. Men det er ikke mye penger i storskala dramasammenheng, ifølge regissøren:

– Det er aldri sånn at man får et prosjekt til 70 millioner, og så koster det 50. Du får et prosjekt til 70 millioner og så koster det 90, så du må alltid tenke smart. Det første budsjettet for «Tungtvannet» var på 120 millioner kroner. Da må manuset ned og du må finne andre måter å gjøre ting på. Man presser den grensen hele tiden, fortalte han VG under et intervju om sistnevnte serie.

Teater, TV og film

Sørensen har satt opp rundt 60 teaterstykker, laget 57 TV-episoder og to langfilmer - foruten å være journalist. Han har vært innom stor variasjon i sjangre – for å lære seg faget, men nå er han veldig klar for å ta for seg samtiden:

KLAR FOR NYE PROSJEKTER: Per-Olav Sørensen møtte VG til en prat om «Kampen om tungtvannet» i januar. Foto:Frode Hansen,VG

– Der jeg synes det er hyggeligst å være, er der jeg kan blande drama og journalistikk: Hvor man kan prøve å besøke kulturelle eller strukturelle samfunnsproblemer, eller moral og etikk, i en dramatisk form, opplyste han i et tidligere intervju.

Les hele intervjuet her(krever innlogging),

Også «Nobel» skal gå på NRK, høsten 2016. Tidligere har Sørensen blant annet regissert «Honningfellen», «Halvbroren» og «Kampen om tungtvannet» for statskanalen. «Nobel» produseres av Monster Scripted, der Sørensen jobber som produsent. Produsent på den nye serien er Håkon Briseid, som også produserte «Halvbroren».

Et annet potensielt prosjekt regissøren har snakket om, er en film fra Oslos underverden, som han skriver sammen med regissør Irasj Asanti, som lagde TV-serien «Brødre» for NRK. Men for Sørensen er det normalt å ha mange prosjekter på gang samtidig.

– I tillegg til det jeg skal gjøre i 2015, har jeg i hvert fall fire prosjekter til som ligger og tikker. Sånn er det alltid, sa han til VG i januar.

Få rampelys-nyheter på Facebook

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder