Vil stoppe NRK-serie

«Institusjonen» et overgrep, mener Norsk Pasientforening

TV

Norsk Pasientforening krever at serien «Institusjonen» stoppes, og kaller det et overgrep når menneskers sorg og sykdom brukes som TV-underholdning.

Publisert: Oppdatert: 24.02.04 07:57

Død, sykdom, ensomhet, sorg og seksualitet er temaer i NRK-serien «Institusjonen» fra Gjestad bo- og aktivitetssenter.

Norsk Pasientforening har i et brev til kringkastingssjef John G. Bernander den 20. februar sagt sin klare mening om dokumentarserien, som hadde première på NRK1 i går:

«Serien benytter en rekke dramaturgiske grep som i praksis medfører at menneskers sorg og vanskelige situasjon omgjøres til underholdning for TV-seerne. Dette er etter vår oppfatning ikke bare et overgrep, det er også uverdig for de personer som eksponeres,» skriver foreningen i brevet til Bernander.

Styreleder Gro Hillestad Thune i Norsk Pasientforening ønsker ikke å utdype sine synspunkter til VG.

- Vi viser til brevet og har ingen kommentar ut over dette, vi avventer svaret fra NRK, sier Hillestad Thune.

Norsk Pasientforening ble på forhånd invitert til Sosial- og helsedirektoratet for å se første episode av serien. Dokumentaren på 13 deler er delvis finansiert av departementet, fra en pengepott som skulle brukes til å styrke rekrutteringen av helsepersonell.

- Vi er ikke i tvil om at intensjonene har vært de aller beste. Men etter vår oppfatning vil visning av serien være et overgrep mot en rekke av de personer som er eksponert og identifisert i serien. Vi anmoder kringkastingssjefen om ikke å vise serien, skriver foreningen i brevet.

- Har samtykket

De viser til Vær Varsom-plakatens regel om å beskytte mennesker som ikke kan ventes å være klar over rekkevidden av egne uttalelser, eller som er i sjokk eller sorg.

Kringkastingssjef John G. Bernander sier til VG at han ikke kjenner til brevet. Han er på ferie og henviser til fungerende kringkastingssjef Kari Werner Øfsti.

- Alle som er med i serien, har gitt sitt samtykke. De har enten gitt samtykke selv, eller så har de verger som har samtykket på deres vegne. Vi står inne for alt som er produsert, og føler oss på trygg grunn, sier Werner Øfsti.

Hun er klar over at innholdet i serien er sterkt.

- Det er følsomme og vanskelige saker. Dette er programstoff som berører folk på en annen måte enn mye annet vi sender, som viser situasjoner og perioder i livet som vi alle kommer til å møte. Men vi har vært nøye med å hele tiden kommunisere med dem som er med. De som har sett det, synes det er ok, sier Werner Øfsti.

Rystet

Vidar Nordli Mathisen i produksjonsselskapet Dinamo Story har laget serien i samarbeid med Indie Film, og er hoderystende til Norsk Pasientforenings reaksjon.

- Jeg blir matt av at man vil stoppe en moderne serie om Omsorgs-Norge anno 2003, når vi samtidig overstrømmes med lettvint TV-underholdning om plastisk kirurgi og slanking, sier Nordli Mathisen.

- Vi ønsket å fortelle historier fra en virkelighet vi ikke ser til daglig, og mener vi har laget en nær, varm og realistisk omsorgsserie, mener Nordli Mathisen.

- Skjønner du at seere kan reagere på innholdet i serien?

- Hvis man river løs enkeltsekvenser, er det mulig det blir sterkere enn det seerne er vant til, men man kan ikke rive slike ting ut av sin sammenheng, mener Nordli Mathisen.