SEERMAGNETER: Både danske «Forbrytelsen» og norske «Mammon» med henholdsvis Sofie Gråbøl og Jon Øigarden i hovedrollene frister TV-seerne. Og dermed er også meningene mange. Foto: Tine Harden og NRK

«Mammon»-debatten:
«Forbrytelsen»-produsent kjenner seg igjen i lydkritikk

I likhet med NRKs «Mammon» stormer det også jevnlig rundt den danske dramasuksessen «Forbrytelsen».

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
NRK TV - Se MammonForbrytelsen.dk

Norske «Mammon» hadde premiere onsdag, men på tross av rosende TV-anmeldelser, rynket et stort antall TV-seere på nesen over det de mener er svært dårlig lyd.

Bakgrunn: «Mammon» slaktes på Twitter

NRK er ikke alene om å motta lydkritikk for sine egenproduksjoner. Også Danmarks Radio, som produserer krimserien «Forbrytelsen», har helt siden første sesong gikk på lufta i 2007, fått lignende tilbakemeldinger fra danske seere.

- Vi har mottatt en del lydklager på «Forbrytelsen», særlig i sesong 1, forteller produsent Piv Bernth til VG.

Har prøvd å fikse

Danskene har tatt kritikken til etterretning og jobbet mye for å fikse på problemene.

PRISBELØNT: Danske Piv Bernth i Los Angeles med EMMY-prisen hun vant i 2003. Foto: AP

- I de to påfølgende sesongene har vi forsøkt å korrigere ved blant annet å heve dialogen i forhold til musikk og kontentum (atmosfærelyd, red.anm.), forklarer Bernth, som tidligere har høstet det prestisjetunge EMMY-trofeet for sin regi i «Nikolaj and Julie». Den vant hun sammen med manusskribent Søren Sveistrup, som også er manusforfatter for «Forbrytelsen».

- Lyden har blitt litt bedre, men vi får fortsatt klager, sier den danske produsenten om «Forbrytelsen», som også har vært vist på NRK og i flere andre land.

- Feil med undertekster

Bernth forklarer at lydforbedring på egenproduksjoner er noe de jobber med kontinuerlig.

- Prinsipielt synes jeg det er feil å ha undertekster på på produksjoner med sitt eget språk. Det er ment å være til hjelp for hørselshemmede, og slik bør det brukes, mener hun.

«Forbrytelsen»-produsenten, som er ansatt i Danmarks Radio, opplyser at de har konstant fokus på både opptaksteknikk og skuespillernes uttale.

- Vi ønsker å lage god, hørbar dialog for å nå seerne våre uten at de skal behøve å lese undertekster på det språket de selv snakker.

MOTSPILLER: I «Mammon» spiller Jon Øigarden blant annet mot Lena Kristin Ellingsen, sistnevnte i rollen som Økokrim-etterforsker. Foto: JAVAD M. PARSA, VG

Øigarden: - Beklagelig

Skuespiller Jon Øigarden (42), som spiller hovedrollen som gravejournalist i «Mammon», synes det er beklagelig hvis folk ikke får med seg lyden.

- Vi lager jo serien for at folk skal like den, og det er veldig synd hvis lyden ikke oppfattes godt nok, uttalte Øigarden til VG torsdag.

Han poengterte at norske TV-seere er vant med å se utenlandske filmer og TV-serier med teksting og på den måten får med seg det de ikke nødvendigvis hører.

- Det kan bli veldig fjernsynsteater hvis talen er overdrevent tydelig. Vi som jobber på dette nivået, etterstreber hele tiden å gjøre vårt ytterste. Men hvis TV-seerne her føler at de går glipp av noe, så er det kjempedumt. Er det mulig for NRK å gjøre noen justeringer, så er det sikkert bra. Men går det ikke, så går det ikke. Det å korrigere lyden er ikke bare å trykke på en knapp. Folk får skru opp volumet, er rådet fra Øigarden.

HVA MENER DU OM «MAMMON»?Si din mening her

«Mammon»-lydmann: - Ikke for småbarnsforeldre og folk med naboer

I fjor måtte NRK gå ut og beklage lydnivået i dramaserien «Halvbroren» - for så å justere lyden. Det kommer ikke til å skje denne gangen, forklarte «Mammon»-produsent Vegard Stenberg Eriksen i NRK til VG torsdag.

Han opplyste om at de i «Mammon» har valgt å gå mer for filmlyd og et kreativt lydbilde som er bygget opp i studio for på denne måten å fargelegge stemningen i scenene, slik at det blir mer troverdig.

- Men det krever mer av seerne i forhold til å fange opp dialog. Og dessverre for de som sliter med å høre, så er det jo ikke bare å skru opp lyden, uttalte Stenberg Eriksen.

Premieren samlet nærmere én million seere onsdag. VGs anmelder har gitt serien terningkast fem . De påfølgende fem episodene av «Mammon» skal sendes mandager.

Les på VG+: Stort intervju med Jon Øigarden (krever innlogging)

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder