KOSTYME: Til venstre Caitlyn-kostymet som tilbys av Spirit Halloween, og til høyre en faksimile av den ikoniske Vanity Fair-forsiden der Caitlyn Jenner er fotografert av Annie Leibowitz. Foto: , Spirit Halloween/Reuters

Lager Caitlyn Jenner-kostymer for Halloween

Mange i trans-miljøet har reagert, men Caitlyn Jenner selv synes det er topp at folk vil kle seg ut som henne på Halloween.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En stor diskusjon har brutt ut i USA, etter at ulike firmaer begynte å selge unisex Caitlyn Jenner-kostymer. Kostymet består av en lang, brun parykk og et hvitt korsett, og poenget er å etterligne Caitlyn slik hun fremstod på forsiden av Vanity Fair etter kjønnsskiftet.

Har du lest: Obama hyller Caitlyn Jenner.

Kontroversen er omtalt av blant annet Forbes, CNN og The Washington Post, men tirsdag var første gang Caitlyn Jenner selv uttalte seg om sitt synspunkt.

– Jeg er med på spøken. Jeg synes overhodet ikke det er krenkende, sier hun under et intervju med Today, gjengitt av E! News.

– Jeg vet at miljøet synes det er krenkende og de har fått mye kritikk for det. Jeg synes det er helt topp. For å være ærlig, synes jeg det er bra. Men de kunne ha funnet noe som ser bedre ut, sier Jenner i intervjuet, der hun også sier hun skulle ønske hun hadde kommet på ideen selv.

Les anmeldelsen av Caitlyns reality-program her.

– Bagatelliserer alvorlige problemer

Flere sterke stemmer fra LHBT-miljøet har protestert, med begrunnelser som at kostymet gjør narr av transpersoner, at det bagatelliserer transpersoners alvorlige utfordringer, og at kostymet med sitt fokus på fysisk forandring av utseende undergraver faktumet at å være transperson handler om en livslang identitetskamp.

MOTTOK PRIS: Caitlyn Jenner mottok Arthur Ashe-prisen for mot under sports-prisutdelingen ESPY Awards i Los Angeles i juli. Foto: Kevin Winter , Afp

Trans-aktivisten Addison Rose Vincent igangsatte en underskriftskampanje mot produsenten Spirit Halloween på Change.org for å få stoppet salget. Onsdag formiddag har oppropet drøye 16.000 underskrifter.

Les også: Skal ha truet transperson med pistol i Oslo.

Hun skriver blant annet at kostymet utnytter Caitlyn Jenner, og at hun frykter kostymet vil bidra til transfobi og ytterligere marginalisering av transpersoner.

– Å lage et kostyme av en marginalisert identitet reduserer den personen og det miljøet til en stereotypi privilegerte personer kan misbruke, sier Vincent i begrunnelsen.

Milliardindustri

Talsperson for Spirit Halloween, Lisa Barr, sier de ikke kommer til å trekke produktet, og gir denne begrunnelsen til CNN:

– Vi leverer et bredt utvalg kostymer som ofte er basert på kjendiser, offentlige personer, helter og superhelter. Caitlyn Jenner er alle disse tingene, og vårt Caitlyn.inspirerte kostyme reflekterer det.

Spirit Halloween er USAs tredje største kostymeprodusent, og de møtte mye motstand da et bilde av en hårete mann i kostymet ble spredd på nettet. Senere viste det seg at denne produsenten ikke hadde noe med det aktuelle bildet å gjøre. Også flere andre firmaer selger versjoner av Caitlyn-kostymet.

Mer å lese: Vil tiltale Caitlyn Jenner for uaktsomt drap.

Ifølge CNN sier også Wholesale Halloween Costumes at de vil fortsette med salget av sin versjon.

I USA står tradisjonen med å kle seg ut på Halloween betraktelig sterkere enn i Norge, og salg av Halloween-kostymer er en milliardindustri. Ifølge Forbes deltar 158 millioner amerikanere aktivt i feiringen, og de brukte 22 milliarder kroner på kostymer i 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder