Barne-TV-figurene «Snippan och Snoppen» vekker harme i Sverige

Får støtte av NRK

TV

Tekstlinjer som «Här kommer snoppen i full galopp» og tegninger av kjønnsorganer skal få svenske barn til å få et naturlig forhold til kroppen.

Publisert: Oppdatert: 09.01.15 12:07

Programmet «Basillakuten» på den svenske kringkasteren SVTs barnekanal har satt sinnene i kok etter å ha publisert en musikkvideo med de tegnede kjønnsorganene Snippan og Snoppen.

«Snippidippsnippididoo, snippen är häftig kan du tro. Till och med på en gammel tant, snippen sitter där så elegant», synger de dansende animerte kjønnsorganene i programmet som handler om kroppen og hverdagssykdommer.

På programmets Facebook-side er det flere som viser misnøye. Videosnutten er spilt nesten 370.000 ganger siden den ble lagt ut torsdag formiddag.

Er det barnekanalen eller pornokanalen?, spør en bruker.

Man trenger ikke lage låter om kjønnsorganer. Dårlig!!, skriver en annen.

LES OGSÅ: SVT mener Pippi er rasistisk – klipper om filmen

SVT: – Pedagogisk hensikt

Men det er også mange som tar programmet i forsvar, og sier det er flott at barna får en naturlig måte å snakke om kjønn og kropp på.

– Vårt program bygger på spørsmål fra barn og vi har fått inn masse spørsmål om «snoppen» og «snippen», sier den svenske prosjektlederen for programmet, Kajsa Peters til Aftonbladet.

– For barna er dette helt naturlig, hvilken som helst kroppsdel. Vi håper denne sangen skal bidra til at et blir lettere for foreldre å snakke om «snoppen» og «snippen» med sine barn, det finnes en pedagogisk hensikt med den, sier Peters.

«Snippan er häftig, baby I love you», avsluttes sangen, som du kan høre i videoen øverst i saken.

SVT får støtte av NRK

NRKs programredaktør, Hildri Gulliksen, synes videoen er søt og full av humor.

– Basillakuten er et program med mye læring i. Vi ville nok som SVT ment at barn skal få et avslappet forhold til kroppen sin og at humor er godt virkemiddel i så måte, og et veldig godt virkemiddel når det kommer til læring, sier Gulliksen til VG.

Programredaktøren sier det hele handler om å sette musikkvideoen i riktig kontekst.

– Vi ville ikke sendt denne alene uten god kontekst. Den måtte ha blitt satt i en læringssammenheng, sier hun og støtter SVTs barnekanal.

– Dette virker som en søt og humoristisk video som SVT håper at skal gi barn et naturlig forhold til kroppen. At de tar for seg kjønnsorganene er helt naturlig!

Så langt er videoen delt over 5000 ganger på SVTs Facebookside. Den har i tillegg fått over 3000 kommentarer.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet under saken.

LES OGSÅ: Barnepsykolog og språkprofessor skeptiske til Pippi-sensur

– Gjør barna trygge

Psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi, Anders Lindskog, mener sangen kan bidra til å gjøre barn trygge.

– Om barn venner seg til å snakke og tulle med sex og kjønn, er det lettere å fortelle om for eksempel overgrep til voksne. Det påvirker også hvordan seksualiteten blir som voksen, sier han til VG og legger til:

– Slike sanger er bra dersom man vil ha et barn som er trygg på seg selv.

Lindskog mener man bør snakke med barna om kjønn og sex så snart de begynner å stille spørsmål.

– Man har ikke skyld og skam knyttet til seksualitet som barn. Jeg tror det foreldre er mest redd for er at barna skal synge sangen på butikken, fordi de har en skam knyttet til egen seksualitet.

Sexolog Siv Gamnes mener at innslaget kan hjelpe foreldre med å snakke med barna og kjønn og kropp.

– I utgangspunktet er det flott at det lages barne-TV-program som gir en naturlig tilnærming til kropp og kjønn. Man beveger seg fort på en stram linje for å ivareta normer i samfunnet. Det skal ikke så mye til før det setter sinnet i kok, og det er forståelig fordi det finnes så mange forskjellige syn i samfunnet. Det blir vanskelig å ivareta alle. Det positive med det hele er å få muligheten til å snakke om kropp og kjønn, og det kan også hjelpe foreldre med å sette ord på ting, sier sexolog Siv Gamnes til VG.

Her kan du lese mer om